СДС иска закон срещу агентите на ДС

Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата
18 апр 2012 19:02,
162
СДС иска закон срещу агентите на ДС
Лидерът на СДС Мартин Димитров Снимка: архив, БТА

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът предвижда  ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предлага се ограниченията да важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост. 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство. Те са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка. 

Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да  представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата. Предвижда се и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона. 

Според СДС приемането на този закон е един от начините да се осветлят икономическите и политическите мрежи след промените през 1989 г.

България вече сериозно изостава от другите европейски държави, които приеха подобни лустрационни закони. Време е политиците да приемат този морален акт и да покажат на българското общество желание за промяна, категорични са от СДС.

Според сините този законопроект ще е и сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малтинчо, сега скандилай.....кой не скача е ДС.
88
4
 
11
 
! Отговори
smb преди 11 години
Щом тия се обадиха, значи всичко е изгорено вече. Много късно, ама няма кой да ви повярва г-да демократи, няма кой...
87
3
 
8
 
! Отговори
bez ime преди 11 години
това СДС много проста партия е в момента че то от тея дето са във власта един не трябва да има но нали са изгорили архивите наздраве
86
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tozi pak li ne si e pil lekarstvata
85
1
 
9
 
! Отговори
ДС преди 11 години
ГЕРБ са популистка партия с дясна реторика , която от време на време се трансформира в лява за конкретни случаи и която в крайна сметка не прави нищо друго освен да разпределя пари от ЕС
84
4
 
13
 
! Отговори
Л У С Т Р А Ц И Я преди 11 години
Без Л У С Т Р А Ц И Я - НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ!
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте какво няма термини като - тиха или нежна революция или половин бременна жена, сетете се сами какво имам впредвид - братя Българи!
82
7
 
6
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Най-добрите кадри на ПАртията изпращаха да се учат в Москва- ВПА "им. Ленина"Мръсни долни комисари. ей ? тя и Меркел беше комсомолка и какво от това ,да си чул немците да плюят и унижават , гледа си нац интереси на Германия и толкоз ,родината е една ! сега и президента им е от бившата ГДР ,нещо да кажеш ?
81
4
 
7
 
! Отговори
сдс изврятеняка преди 11 години
Трябваше след 25г........Някой не си е сверил часовника,.Вече управляват техните синове и внуци
80
4
 
13
 
! Отговори
Що е СДС ? преди 11 години
И има ли почва у нас?Какво стана бре, г-а демократи? Нещо ИЗЧЕЗНАХТЕ от "хоризонта". Окрадохте що можахте по времето на *** Иван и сега се спотайвате. Що остана борбата ви за демокрация? Сашо КЮФТЕТО / Ал. Йорданов/, заграби половин Варна и сега мълчи като кух пън. Оня , големия радетел за демокрация - Стефан Савов, заграби Враца и ако не беше пукнал, щеше и до Видин да стигне. И тоя очилатко горе, ако има СОБСТВЕНО ДОСТОЙНСТВО, да си ПОБЛИКУВА ВСИЧКИ ИМОТИ.Не сте по-различни от комунягит
79
6
 
8
 
! Отговори
Koma преди 11 години
Към списъка да се добавят и всички политработници в БНА и МВР.Политапарата на БКП беше по мръсен и от прикритите кадри ДС, които явно донасяха за морално политическото състояние в Армията и полицията.Най-добрите кадри на ПАртията изпращаха да се учат в Москва- ВПА "им. Ленина"Мръсни долни комисари. Сигнализирахте за неуместен коментар
78
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съюзът на Държавната Сигурност иска закон срещу агенти на ДС , брей , съвсем оглупяха тези ...
77
4
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Костофф като беше на...власт,що не направи...лустрацията.Айй стига сте ни занимавали с глупости;тогава от бързане да се...налапате с държавното имане умът ви беше...блокирал.То бива...демагогия,ама тези...съдесерали,удариха тавана.
76
6
 
6
 
! Отговори
смех преди 11 години
колко е смешно пионките на Любен Гоцев да говорят.
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДС е държавна структура / разузнаване и сигурност / това го имат и го имаха всичките държави и това е в реда на нещата ,така трябва . но никоя от бившите соц държави не тръгнаха да развяват байрака със националната си сигурност , но при *** всичко може нали си е еничарин ,нац предател и търговец на нац интереси ,както направи аец Белене . честито повишение на тока ,да живее Герб !
74
1
 
9
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Как да подкрепят закона ГЕРБ,като само във Варна,председателят на партията им Павел Димитров е кадър на ДС,областният управител Данчо Симеонов от същата партия е от бившето ВКР.Като прибавим и митролполита ченге,работата става големия шлем.
73
7
 
5
 
! Отговори
Посетител преди 11 години
Ние пък искаме закон срещу СДС крадливи маймуни
72
2
 
6
 
! Отговори
pppt преди 11 години
По коментарите ще ги познаете - всички ченгета твърдят от 20 г. насам ,че тази тема не е актуална . Напротив ! И още 20 г. ще еактуална ,защото парите са у тях . Парите могат да се вземат само с огън е меч . СДС не способен на това . Мартинчо просто си проветрява устата.
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дебело трябва да се подчертае, че ДС е инструментът, с който Москва контролира България. Който е служил на ДС е служил на СССР, така че всичките приказки за някакъв патриотизъм са просто един цинизъм. Ако казват, че са служили на родината, просто са служили на съветската държава това е истината.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво ми цъкаш минуси бе дебилл скапан платен герберски ?! ***