СДС иска закон срещу агентите на ДС

Хора от бившите служби да не заемат ръководни постове в държавата
18 апр 2012 19:02,
162
СДС иска закон срещу агентите на ДС
Лидерът на СДС Мартин Димитров Снимка: архив, БТА

СДС предлага закон срещу агентите на Държавна сигурност. Според законопроекта сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат няма да могат за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. СДС започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.

Законопроектът предвижда  ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Предлага се ограниченията да важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост. 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство. Те са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка. 

Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да  представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата. Предвижда се и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона. 

Според СДС приемането на този закон е един от начините да се осветлят икономическите и политическите мрежи след промените през 1989 г.

България вече сериозно изостава от другите европейски държави, които приеха подобни лустрационни закони. Време е политиците да приемат този морален акт и да покажат на българското общество желание за промяна, категорични са от СДС.

Според сините този законопроект ще е и сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
6
 
! Отговори
Гарабед преди 11 години
Хаха... тези *** верно си останаха във "Времето е наше!" хаха! Някъде там по площадите още им се развява романтиката, още някакви клишета каканижат, още комунисти, агенти, партизани сънуват... България изчезва, Европа рухва, целият свят се тресе от агонизиращия разкапан капитализъм, хората остават без работа заради ненаялите се неолиберални капиталисти, а на нашите седерунгели още партизански песни и агенти на ДС им звънят в главите!Когато нямаш политическа кауза, си измисляш врагове!
128
1
 
3
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Агент или Калинка? Това е въпросът. Ако има такъв закъснял закон, какъвто КС отхвърли преди 10-12 години в държавната администрация ще останат само чистачките. Мама им *** на комунистите. Унищожиха България. Още управляват и искат още. Пръмова отдавна се облизва, а Пожарникарят вече е съгласен да е с нея.
127
2
 
3
 
! Отговори
бай тошо преди 11 години
Защо този господин изпуска депутатите.Или те са от друго естество.В синята коалиция е пълно с такива.
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много тъпо ми се вижда. Аз ако съм агент от кога ми се смятат тези 5 години. От момента в който кандидатствам за държавна работа ли? или от момента в който ми отворят досието. А след 5-те години-мога да си правя какво си искам. Или ако имаш пари 5-те години ти се признават за стаж
125
2
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Ама какви агенти бе БЪЛГАРИ!Ами нали една немалка част от агентите са все още действащи и няма да разберем имената им,а те са на ръководни постове !На хора като Мартинчо трябва да не им се обръща внимание..ПРОСТО!!!!
124
1
 
5
 
! Отговори
дядката преди 11 години
В началото на шеисетте години на миналия век се срещат двама братя. Единият бивш партизанин ,а другият бивш полицай излежал присъда от Народния /Специален / съд. Партизанина пита : Брат ми какво ще правиш с тази характеристика ? Полицаят отговаря: Брат ми ти му мисли ,в моята ще пише ,че имам брат партизанин, ав твоята ,че имаш брат полицай. По какво се различават бившите "Активни борци " и настоящите СДСари?
123
2
 
8
 
! Отговори
демагози преди 11 години
СДС загина под мъдрото ръководство на агента на КГБ Костов. Той разчисти всички истински демократи и репресирани от комунистическия режим. Там останаха само хората На ДС, за да пречат някой истински патриот да влезе в политиката-Как да се приеме закон срещу ДС като целия парламент е пълен с такива агенти. Те ни управляваха и при правителството на Костов и сега още повече. Няма нито един случаен както в бизнеса, така и в политиката през тия 20 и повече години
122
1
 
9
 
! Отговори
Браво ! преди 11 години
На път сме да доживеем Чудо ! По издръжливите може и да дочакат четвъртото поколение *** да погнат и агентите на ЩАЗИ , Секуритате , КГБ и др . И така , до края на света . Блажени са вярващите ....
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ЗА ДОНОСНИЦИ НА ЧУЖДИ ПОСЛАННИЦИ НЯМА ЛИ ДА ИМА ЗАКОН?
120
0
 
7
 
! Отговори
до Църо преди 11 години
Ти къде си видел адвокати-*** и политикономисти да построят нещо?
119
1
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Аха сетила се Мара за ДС. Ами когато СДС беше на власт четири години що не ги забранихте бе?
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех Малтинчо, малтинчо все хорските проблеми оправяш. Да беше се хванал на някаква работа, че май не спомняме да си работил нещо. Ама акъл да даваш те бива
117
1
 
10
 
! Отговори
Църо преди 11 години
Чутурите седесарски ако не беха си офукали мандата да рушат и взривяват, разпродават и ликвидират, закриват и демонтират, а беха построили, създали, произвели поне 10 % от това, което завариха на 10.11., сега щяхме да сме на съвсем друг хал!
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tоя с училата както гледа най ми мяза да е агент!
115
0
 
11
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Тея па смръдльовци там си останаха с квиченето за ДС и некви агенти! Не им стига, че целото им СДС се оказа само от агенти, ами и още на това разчитат да имитират неква политика!Пичовеее... светът пропада, кризата смаза цел ЕС, ората се чудят ше ги бъде ли изобщо цели държави, тука некви *** адвокатчета продължават да се борят с комунизма! Добре, че си имат дъвка с тая тема, оти горките гърци и испанци с кво ше се оправдават, като си немат ни ДС, ни аггенти...!
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво бе, тия чак сега ли се сетиха за това? Ние имахме 10 години президент от ДС те чак сега искат да приемат този закон.. ..... бла бла бла
113
5
 
3
 
! Отговори
BIG AL преди 11 години
По- добре късно , отколкото никога ..Освен това , ако си бяха траяли - никой нямаше да си спомня за тях ..Но, те ограбиха България няколко пъти и сега са - в списъка на мултимилионерите и ..искат още !!??Като червени свински черва са навсякъде и ПАК искат да ни закопават - не са забравили, че са съветски агенти и слуги ..*** ..Ако в България нещата не вървят , 90% се дължи на тях ..Не си правете илюзии- долни типове са ..Служат на русия- и в енергетика , и в търговия , и в пропаганда , и в политиката ,и навсякъде ...
112
3
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Всички,които са работели за външно и от някои други институции са били към ДС и са работели в името на България.Доносниците са били дребни полицайчета и такива,които са били прости да се занимават с нещо друго,но са искали да угодничат.Точно Тиквата е бил от най-дребните доносници.Защо точно сега се сетиха за това?! Гроб иска да наложи свои мутренски групировки и да ни залее с неграмотни калинки.Сега малките доносници като Тиквата си го връщат,защото преди са ги взимали за едни прости борчета
111
0
 
3
 
! Отговори
donosnik преди 11 години
Съгласен съм с този закон, но трябва малко да се разшири -освен доносниците, трябва да се лустрират и жените, любовниците, братята, сестрите, децата и внуците им и пра-внуците им, включително и неродените! Пази Боже България! Ние можем и сами да се пазим!
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, седесарски умници,като бяхте на власт-защо не ги изтръгнахте тия комунистически елементи ,веднъж-завинаги!сле дъжд,качулка!