Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите

Двамата министри внесоха объркване в обществото по чувствителната тема
20 апр 2012 15:46,
102
Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите
Снимка: Ройтерс

За пореден път изказванията на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов се разминаха и внесоха объркване, този път по въпроса за пенсиите.

В рамките на няколко дни двамата министри направиха различни коментари по една и съща тема - за увеличаването на пенсиите от средата на следващата година.

Първо Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено. Той обясни, че в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията. Днес Младенов уточни, че само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите.

Investor.bg потърси коментар от двете ресорни министерства във връзка с разминаването в позициите.

От министерството на труда коментираха, че няма как от догодина пенсиите да се индексират по „швейцарското правило“, тъй като КСО и бюджета категорично регламентират увеличение само с процента на инфлацията. От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите.

Очаквано по-интересна е позицията на министерството на финансите, тъй като предложението за повишение на пенсиите по „швейцарското правило“ идва от финансовия министър Дянков. От ведомството обаче отказаха да коментират темата.

Дянков и Младенов бяха единодушни единствено за това, че може да има допълнително увеличение на пенсиите, над предвиденото, само при условие, че бюджетът за 2013 г. го позволява.

Във всички случаи за пореден път няма яснота с колко точно ще се увеличават пенсиите. Беше потвърдено обаче, че ще има такова от средата на 2013 г.

Аналогично разминаване в позициите на финансовия и на социалния министър имаше и миналата година по въпроса за повишаването на минималната работна заплата. Тогава двамата министри разговаряха чрез медиите.

Сега те отново демонстрират липса на координация и съгласуване на позициите си по изключително чувствителна за обществото тема.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъв колектив, изобщо не става дума за колектив, просто периодично ни изиграват сценката за доброто и лошото ченге, да сложат в устите на хората тема за приказки и раздумки, а да си правят квото са си наумили
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то ясно кой лъже повече, Дянков е отличника, затова е и воце
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лично аз считам,че не е липса на кординация...Просто това е поредното доказатеслтво,че цирка"Борисов" управлява чрез скандали...Творейки скандал, след скандал народа се изгубва и забравя предния , очаквайки следващия и така докато не му писне (на електората де)!Писне ли му- те,циркаджйите се надяват,че ще си веят коня както им се иска.Другият вариант е,ако му писне (на НАРОДА) да ги помете!Но те във втория не вярват,защото за тях сме ЕЛЕКТОРАТ,а не НАРОД!
37
2
 
9
 
! Отговори
Колева преди 12 години
Аз въпреки, че не съм икономист ви казвам, че пенсиите ще се повишат през 2013 - независимо дали бюджетът го позволява :)))
36
2
 
7
 
! Отговори
vesko преди 12 години
Само ченгета и доносници.Откъде пари2
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо са жалки. За три години не се научиха да работят в коликтив. Всеки си плещи каквото му дойде, щом види камера и микрофон, а после между мачлетата ОНЯ ги турга на място и изтърсва нещо съвсем различно. До изборите ще си играят с пенсиите на тука има, тука нема, за да омайват матряла.
34
1
 
16
 
! Отговори
Киро слепото преди 12 години
Циркът продължава още 23 години !Народа *** ,търпи ли ги ....търпи!
33
1
 
13
 
! Отговори
алоооу, преди 12 години
.............вдигайте пенсиите ,че става страшно ,вече няма на къде да вдигате ЦЕНИТЕ на каквото и да било ,има и някаква граница ,....все пак!
32
0
 
10
 
! Отговори
иво преди 12 години
Та онзи виц за *** , който се оказал на сватба.Всички обещавали и стигнали до него. Та той прошепнал на съседа си , който го довел:-Всичко ли изпълняват , което обещават?А, сега се обещава , а се изпълнява!!!-Е от мен имате.....
31
3
 
24
 
! Отговори
Бг преди 12 години
От името на народа на Бг ,...."Яйца от щастливи кокошки ,по главите на Дянков ,НайденоФ и Тотю"...!
30
6
 
16
 
! Отговори
Грую преди 12 години
Много рано почна битката за електората - *** и пенсионери :)На следващите избори ще гласувам за ГЕРБ - да им гледам сеира с *** които натвориха.
29
2
 
30
 
! Отговори
ЛЕОПОЛД преди 12 години
ДА ГИ ПЕНСИОНИРАМЕ И ДВАМАТА, ХЕМ ТАКА ЩЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО КОНСЕНСУС
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите"На този "сериал" това му е трети сезон, както се казва.Писна ни!
27
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 12 години
Българийо, Българийо мила... :((((((((
26
1
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 14 - Не на господ трябва да се молиш, а да се молиш българинът да се събуди и да осъзнае на какво е подложен! Българите трябва да пометат тази шайка, която вече три години прави, каквото си знае и се държи като едноличен собственик на държавата, а нас ни имат като роби!
25
2
 
21
 
! Отговори
Кирилов преди 12 години
Г-да министри-престъпници,досега само при вашето управление сте ми откраднали 7200лв,а от пенсионирането ми досега над 20000лв.И това ако не е пладнешки обир какво е.Лошото е че българина си е роб и такъв щя си остане,неще да се вдигне и да помете тези разбойници.
24
2
 
9
 
! Отговори
raina преди 12 години
da vzema i dvamata i jiveiat sas 136 lv pensia da gi pitam *** kak sa?
23
1
 
32
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Не заемам политическа позиция ,но точно Хер Флиг е много тъпо парче. Те БНБ и цяла Европа му се смеят на акъла и машинациите ,но един ден от него ще проплачем. Той самият незнае какво прави калпазана му с калпазан.
22
0
 
23
 
! Отговори
до Бойко Борисов преди 12 години
Абе за какъв акъл говориш ? Ти акъл изобщо нямяш бе ...............
21
3
 
30
 
! Отговори
Gabara преди 12 години
ББ е по-некадърен и от цар Ивайло-бърдоквата. Оня поне със свинете се е оправял.