Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите

Двамата министри внесоха объркване в обществото по чувствителната тема
20 апр 2012 15:46,
102
Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите
Снимка: Ройтерс

За пореден път изказванията на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов се разминаха и внесоха объркване, този път по въпроса за пенсиите.

В рамките на няколко дни двамата министри направиха различни коментари по една и съща тема - за увеличаването на пенсиите от средата на следващата година.

Първо Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено. Той обясни, че в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията. Днес Младенов уточни, че само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите.

Investor.bg потърси коментар от двете ресорни министерства във връзка с разминаването в позициите.

От министерството на труда коментираха, че няма как от догодина пенсиите да се индексират по „швейцарското правило“, тъй като КСО и бюджета категорично регламентират увеличение само с процента на инфлацията. От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите.

Очаквано по-интересна е позицията на министерството на финансите, тъй като предложението за повишение на пенсиите по „швейцарското правило“ идва от финансовия министър Дянков. От ведомството обаче отказаха да коментират темата.

Дянков и Младенов бяха единодушни единствено за това, че може да има допълнително увеличение на пенсиите, над предвиденото, само при условие, че бюджетът за 2013 г. го позволява.

Във всички случаи за пореден път няма яснота с колко точно ще се увеличават пенсиите. Беше потвърдено обаче, че ще има такова от средата на 2013 г.

Аналогично разминаване в позициите на финансовия и на социалния министър имаше и миналата година по въпроса за повишаването на минималната работна заплата. Тогава двамата министри разговаряха чрез медиите.

Сега те отново демонстрират липса на координация и съгласуване на позициите си по изключително чувствителна за обществото тема.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето,появи се първия ненормален под 22!
19
5
 
41
 
! Отговори
няма високи пенсии преди 12 години
В България няма високи пенсии. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
18
1
 
39
 
! Отговори
калинка преди 12 години
Нямало координация между министрите... ха, ха ха, те нямат координация между кратуните си и устата си.
17
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде гейберски душички,почнете да тракате по клавиатурата" Майчкай Бойко"!или пък колко са гадни онези предишните и как при Тиквата/ ББ/ България процъфтява!Как Правителството полага огромни усилия и държавата има ненадминат Министър Председател!А може и да споменете,че няма друга държава,в която кучетата изяждат човек/понеже минаха десетина дни от този случай и всички медии млъкнаха/!Ех "процъвтяваща България"!
16
1
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Това се иска !А кой прави реформи против себе си ,особено в Бг ?
15
1
 
36
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Луната спи ,народа ---също,.............................................вече 23г.
14
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе до края на мандата ще си оправят внуци и правнуци и след изборите беж зад граница.Е ония измамник Кобурга така направи ,изсече Рила, взе си земите и каквото можа ,оправи си родата и беж.
13
5
 
57
 
! Отговори
Малееее преди 12 години
Боже моля те, направи нещо да изчезнат тези *** на Герб от България и планета земя!!!!
12
2
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Да продадат лимузините на депутатите,и без това работа не се върши в парламента.Един закон го преработват по 200 пъти и накрая-пак нямаме закон!
11
3
 
51
 
! Отговори
Вдянков преди 12 години
Тоя Вдянков за нищо не става и от Америка са го изгонили и от Грузия ли беше( не съм сигурен) и то щото е много кадърен. Че накрая кой ни го натресе в България незнам.
10
2
 
58
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Днешното управление е антисоциално. Най-нагло и арогантно се подиграват с българските пенсионери. И само с тях ли? Всяка тяхна дума е лъжа, всяко тяхно действие е пирон в ковчега на България!
9
3
 
47
 
! Отговори
ПАРАНОЯ преди 12 години
Единият ---обеща ,но другият ----не даваааа!С една дума .....таратор без кисело мляко ,че няма краставици!
8
2
 
41
 
! Отговори
от театъра на ГЕРБ преди 12 години
абе какво объркване бре то лъжа слад лъжа просто театъра обърка малко сцените. сцената с вдигане на пенсийте трябва да се играе 2013 г. преди изборите. актьора тотьо младенов сбъркал в сцената неразбрал знака на кукловода и избързал с ролята и се указаха две кукли на Герберския театър които говорят противоречащи се неща. театъра ГЕРБ продължава. лъжите продържават. тия които им вярват са овце глупави.
7
2
 
38
 
! Отговори
новина преди 12 години
Нищо ново в редиците на ГЕРБ.Както винаги не щули и не разбрали, какво става в собствената им къщичка.
6
2
 
39
 
! Отговори
нали! преди 12 години
"ШМЕНТИ-КАПЕЛИ",...СЕРИАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА ----САМО ФЪФ Бг!
5
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И да ги увеличат,инфлацията ги е изяла още по-миналата година!!!
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
страхотно, 3 години по-късно! няма пари за работилите, но има пари за неработеща все още администрация и 240 депутати. кой му е виновен на самовлюбения мегаломан и изпъчен екипаж? Английската кралица трала-ла-ла-ла
3
0
 
34
 
! Отговори
Мими преди 12 години
и сега ще почнат едни мнения да се изказват, ала-бала...сондиране на общественото мнение му казвам аз. ще си поиграят на доброто и лошото ченге...
2
1
 
39
 
! Отговори
скоро преди 12 години
ще взривя парламента!!!!!на маймуни ни направихте,маскари с маскари!!!!!!!!
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahhahhhaha to skoro pari za pensii njama da ima te schi gi vdigali,chudja se toz bulgarski narod samo balimi li ima