Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите

Двамата министри внесоха объркване в обществото по чувствителната тема
20 апр 2012 15:46,
102
Пак сблъсък между Дянков и Младенов за пенсиите
Снимка: Ройтерс

За пореден път изказванията на финансовия министър Симеон Дянков и на социалния Тотю Младенов се разминаха и внесоха объркване, този път по въпроса за пенсиите.

В рамките на няколко дни двамата министри направиха различни коментари по една и съща тема - за увеличаването на пенсиите от средата на следващата година.

Първо Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Вчера обаче социалният министър Тотю Младенов каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено. Той обясни, че в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията. Днес Младенов уточни, че само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите.

Investor.bg потърси коментар от двете ресорни министерства във връзка с разминаването в позициите.

От министерството на труда коментираха, че няма как от догодина пенсиите да се индексират по „швейцарското правило“, тъй като КСО и бюджета категорично регламентират увеличение само с процента на инфлацията. От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите.

Очаквано по-интересна е позицията на министерството на финансите, тъй като предложението за повишение на пенсиите по „швейцарското правило“ идва от финансовия министър Дянков. От ведомството обаче отказаха да коментират темата.

Дянков и Младенов бяха единодушни единствено за това, че може да има допълнително увеличение на пенсиите, над предвиденото, само при условие, че бюджетът за 2013 г. го позволява.

Във всички случаи за пореден път няма яснота с колко точно ще се увеличават пенсиите. Беше потвърдено обаче, че ще има такова от средата на 2013 г.

Аналогично разминаване в позициите на финансовия и на социалния министър имаше и миналата година по въпроса за повишаването на минималната работна заплата. Тогава двамата министри разговаряха чрез медиите.

Сега те отново демонстрират липса на координация и съгласуване на позициите си по изключително чувствителна за обществото тема.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Napylno podkrepqm!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПЪЛНА ДЕЗОРИЕНТАЦИЯ И ТОТАЛЕН ВАКУУМ ГИ ТРЕСЕ ГЕРБ!!!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички от ГЕРБ лъжат като ***.
77
0
 
3
 
! Отговори
Калиникум преди 11 години
Както еврейската държава екстрадира военнопрестъпника Айхман от Южна Америка така и българската държава ще екстрадира г-на Дянкова от САЩ за да бъде съден за престъпленията си като високопоставен държавен чиновник.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу всякакви тавани. Справедливо пропорционално данъчно облагане, справедливи осигурителни вноски (съобразно получения доход), справедливи пенсии без "тавани" съобразно внесеното и дадено на фонда и държавата. Никакви промени през година-две, за да знаят хората за какво работят и какво да очакват. Иначе: инвалидизация, социални измами, криене на осигуровки и даже неосигуряване, като се разчита на социалната милост на държавата (на НЕтарикатите). Иначе и те ще станат "тарикати" и жална ни майка!
75
0
 
3
 
! Отговори
До Rumen 221 преди 11 години
Абсолютно точно.Конституцията е висш закон.Всички закони и разпореждания на преходни парламенти са незаконни.Неравнопоставеността, изкривяването на логиката, ощетяването при честно положен труд демотивира и разлага обществото. Постепенната уравновиловка на пенсии чрез измислени тавани, лимити за данъчно облагане, тавани за осигуровки, масови инвалидни пенсии, разходи за нетрудови социални помощи и т.н. водят до демотивация за труд и разпад на държавността.Конституционо-съобразни закони за всички
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд и разстрел за Дянков, който осъществява геноцид над пенсионерите и майките на България!!!
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" ... От ведомството цитираха внесена промяна в чл.100 от Кодекса за социално осигуряване, в който е посочен този механизъм за индексация на пенсиите...." Хора, българи, кои са тези, които внасят непрекъснато изменения, какви са тези недоучили специалисти? Ми то се оказа по-зле от бай Тошово време. Няма яснота за 1 година напред. Изменения, корекции, подзаконови разпоредби. Не знаеш да се осигуряваш ли реално, или не. Ще ти сложат ли "таван" на пенсията, ще те ограбят ли? Това не е управление.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докога ще търпим да ни унижават????
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне предварително да се разберат кой какво ще лъже , та другия да маже.
70
0
 
23
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
ЗАЩОТО - 90% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ОГРАБЕНИ И ОТЧАЯНИ - Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!!- Качването на възрастта за пенсиониране при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!!- ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА, окрадоха ги, ОСТАНАХА САМО 24% ОТ ПАРИТЕ!!! Трябва НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, но не като сегашната, защото, всеки закон трябва да има УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА: ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУДОВ ПРИНОС, затова работещите гражданите сме се обединили (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд(За сега обаче инвестиран в чужбина)- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА И ТРЯБВА ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА В ОТДЕЛЕН ЗАКОН, А НЕ В КСО! В Чл. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи предмета и обхвата му, не съществува понятието ПЕНСИЯ ЗА ТРУД, ПОЛУЧАВАНА ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ВЪЗРАСТ, а само пенсия за старост но по Конституция Чл. 51.(3) Старите хора, които нямат близки и не могат да се издържат от своето имущество се намират под особена закрила на държавата и обществото. А НЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА РАБОТЕЩИТЕ И ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсиите за ТРУДОВ ПРИНОС, социалните помощи, Йезуитски наречени: - Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии, Юнашки, Олимпийски и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!3. Здравното осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки! СЕГА ТЕЗИ ПЛАЩАНИЯ СА ФОРМА ЗА МАСОВО РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ, ЗА СМЕТКА НА РЕДОВНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!!!- ОСИГУРОВКИТЕ ЗА ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ СА ВНОСКИТЕ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ (Колкото си по-богат, процентно плащаш по-малко от доходите си, а това противоречи дори на философията на плоския дънак, а сега дори ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, вместо 10%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!5. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ЗА ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖИВОТ, а сега понякога надвишават 1 000 лева!!!- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИ ДИВАЩИНИ И НОРМАЛНОТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???- БОКО, ЩОМ НЕ ИСКАШ С ТЕБ ЩЕ ГИ НАПРАВИМ, НО БЕЗ ТЕБ!!!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ КАДЕ ПАРИ ЗА БЮДЖЕТ КАТО БИЗНЕСА ИЗНЕМОГВА И КАТО ИМА СЪКРАЩЕНИЯ ИЛИ ЩЕ НАМАЛЯТЕ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
68
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ЩЕ НИ ГИ ВЪРТЯТ НОМЕРАТА ДО ИЗБОРИТЕ!!!!
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то оставаше и сутрешните обещания да не бъдат окастрени вечерта. иначе нямаше да е ГЕРБ
66
1
 
31
 
! Отговори
Баба Ванга преди 11 години
Какво изобщо хубаво за България направиха тези криминално-проявени лица от Герб ? Отговора - обсолютно нищо !!!
65
2
 
32
 
! Отговори
ГЛАДНИЯТ. преди 11 години
ОТЦЕ УБИЙЦИ-ВЪРВИ СИ ДЯНКОВ-ВЪРВИ НА МАЙКА СИ НА *** . И НЕ СЕ ВРЪЩАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ-ТАМ ПРИ ТВОЯТА ЕВРЕЙКА СЕ СКРИЙ-НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. *** .
64
1
 
32
 
! Отговори
Човека преди 11 години
Абе аз така разбирам, че на Герб изобщо непука за хората на България ! Най важно да лапат тези който стои от горе !? Повече няма да плащам никакви данъците и изобщо на мен лично не итересува нищо освен мойто семество! *** гледам това порно повече от 3 години и писна ми от *** маймуни на който плащам !
63
1
 
29
 
! Отговори
Супер анонимен преди 11 години
Всичко е цирк и прах в очите на материала не го ли разбрахте!?
62
1
 
30
 
! Отговори
Едддва дишащ преди 11 години
Тез от ГЕРБ, българска майка не ги ли е раждала?Историята казва: Василий-***!Историята се повтаря: Борисов-***!
61
1
 
31
 
! Отговори
7 преди 11 години
неги е срам Г Р О Барите на БГ