Край на строителството в базата на НСА край Несебър

Земята става обект с национално значение
Обновена: 24 апр 2012 14:39 | 24 апр 2012 11:40,
123
Край на строителството в базата на НСА край Несебър
Студентският протест заради базата на НСА Снимка: Булфото

Базата на НСА в района на Несебър става обект с национално значение и строителството в района ще бъде спряно, стана ясно на редовното заседание на Министреския съвет днес.

Общо 85 дка от всичките 135 дка от базата на НСА са обявени за обект с национално значение за втори път.

През 2010 година Министерският съвет обяви 135 дка от базата на НСА край Несебър за такъв обект. Решението обаче беше оспорено от частните собственици пред съда и бе отменено от Върховния административен съд на последна инстанция.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели.

Затова НСА ще направи тази отстъпка, тъй като тези територии не са от жизнено важно значение, обясни ректорът Гешев. Той обясни, че срещу един от строителите на въпросните хотели дори има спечелело дело, но заради интереса на хората, закупили имоти там, се прави компромис. Ректорът допълни, че тези парцели не са от първостепенно значение за НСА.

Още по темата

Гешев благодари на студентите от НСА и заяви, че днешното решение на кабинета е до голяма степен и тяхна заслуга.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че решението за отчуждаването на земи на НСА е опасен прецедент. По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение – като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди.

Той обясни, че по тази причина правителството обявява за втори път базата на НСА за обект с национално значение.

"Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.

Преди седмица студентите от НСА организираха протест, който тръгна от езерото Ариана в София, а по-късно стигна до сградата на Министерския съвет. Учениците на висшето учебно заведение настояваха да се спре строителството на хотели на територии на НСА.

Спортната академия не можеше да докаже собственост върху част от парцелите и имаше решения на съда, които постановяваха, че част от прилежащите парцели са частна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
/аз/, трескай се.Има решение на съда.Боко по негов си тертип се изживява като Тато.
65
8
 
6
 
! Отговори
chicago преди 11 години
г-н Борисов,това което го правите го,има в много бели държави.Законните собственици трябва да бъдат овъзмездени ,това е въпрос на договаряне и приключва почти винаги със съдебно решение .В истинските правови държави се съди по документи и доказателства а не с влизане в положението на някого .Това което го правите си е чиста болшевишка национализация,няма да издържи в съда.
64
8
 
8
 
! Отговори
пак Аз преди 11 години
И още нещо, според вас ***, чия земя връщат в момента и на кой? искате да ми кажете, че тази земя, която е върху пясъка на плажа е била земеделска ли? Сигурно дини и пъпеши са гледали старите равдаджии по плажа? Като искате да плюете по примиера, плюйте го...но нека поне да е за това, което заслужава.
63
10
 
15
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До всички *** с лозунги "За" частната собственост: Мили драскачи, така ли не разбрахте, че тъй наречената "реституция" е инструмента на комунистите с който си раздадоха най-апетитните земи и имоти в тая държава? Резултатът е унищожение на красивата ни природа, бетониране и циментиране...Сега пак някакви *** се опитват да прецакат и малкото места на които може да се диша въздух до Черно море и вие скачате да ги защитавате...нямам думи. Евала на "Боко", че се вслушва в гласа на народа!
62
8
 
4
 
! Отговори
читател до 88 преди 11 години
Това беше в соц-държавите, т.е. държавите менте, които на практика принадлежаха на партията-майка.Сега за такава партия се изживява герб.Мисля, че не е за дълго, и още веднаж ще им преподават урокът на тема : "частната собственост е свещена".Един най-обикновен бардак не може да бъде от национално значение, има още хиляди такива.
61
9
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
Браво на Бойко. Тази земя беше продаде с помоща на един бургаски адвокат, който фалшифицира пълномощни. Крайно време е да се спре тази лудост.
60
8
 
10
 
! Отговори
Роман Майевски преди 11 години
До 88....Второто не го разбрах...пишеш неграмотно....не съществува борба за "вземане" на земята, защото съдът вече се е разпоредил и от години тази земя е върната на доказалите в съда своите собственически права...Проблемът е в това ,че собствениците не могат да влязат във владение...това е все едно ти да получиш наследствен апартамент с наематели вътре и те да не те пускат там, а после държавата да каже, че наемателите са нациаонална ценност а ти да го духаш...Поздравления от Герб !!! :)))
59
9
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.И какво да ти разбират, бе! Има си закони и толкова. На молба ли го обърнахме вече? То, бива, бива, ама вече не се издържа с толкова простотия.
58
7
 
3
 
! Отговори
ДО Роман Майевски преди 11 години
*** тогава се борете не да си вземете земята а да ви овъзмездят да ви се предоставят парцели със подобно разположение та всички да са доволни!А най голям *** ще си ако мислиш че имаш нещо твое напротив държавата е ЕДНОЛИЧЕН СОБСТВЕНИК доказано е че може винаги и по всяко време да ти заграби имота и да ти покаже среден пръст!
57
3
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 84 ,Бойко според мен не е нито едно от двете ,той е капиталист ,както и сигорно 90% от хората в парламентът и банкерите ,което е в разрез с правата на хората .
56
8
 
8
 
! Отговори
Пенчо преди 11 години
Ти от къде знаеш, че са би ли взети криминално?Имат ли хората нотариални актове? Имат.Докато съда не реши, че те са получени по противоправен начин това са само голи приказки. Аз въобще не мога да разбера за какво простерират тия НСА. Хем не са собственици, хем ще казват какво ще става със земите. Освен това Бойко като вземе второ такова решение (което явно не се различава от първото) не виждам по каква причина ВАС сега ще решава друго (ако бъде сезиран). Въобще типична ГЕРБерска работа.
55
5
 
11
 
! Отговори
Роман Майевски преди 11 години
До 84....отговарям. Да Бойко е комунист - чиста раса, пълнокръвен. Винаги е бил такъв и такъв ще остане....
54
4
 
5
 
! Отговори
Питам! преди 11 години
Нека някой да обясни ясно и разбираемо за *** като мен: Бойко комунист ли е или антикомунист? Не може и двете! Или не аз съм ***, или някои от тук писуващите...
53
8
 
10
 
! Отговори
Роман Майевски преди 11 години
Пишеш пълни глупости....Базата е в Равда а не в Несебър ( Общината е Несебър )...Никакви дюни няма там и не е имало...до самият бряг земята винаги е била обработваема !!!....освен това искам да Ви кажа на всички, че гребна база в морето има само в България...по простата причина , че не е възможно да тренираш гребане при вълнение....тази база винаги е служила само за безплатни почивки на свои хора
52
3
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Общо взето нищо не е постигнато ,след като се разделят с 50 декара незаконно застроенна площ .
51
5
 
10
 
! Отговори
@ до 69 преди 11 години
алчни хорица,алчно човече,плажовете са бетонирани с хотели,заведения дънещи чалга и морето е мръсно.как не помислихте и за миг за бъдещето на тази държава,бе?каква е тази лакомия?!вместо да дарите земята за бъдещи спортни медалисти (с които после ще се биете в гърдите едва ли не ,че вие сте ги тренирали) от чалготеките ще излязат силиконки и пияндета ,а в хотелите ще ви слугуват млади бъдещи роби . толкова съм разочарована от миналото лято в Китен и Созопол ,че повече не искам да ,,почивам,, на българското бетонирано мръсно море
50
5
 
5
 
! Отговори
Нямащ_думи преди 11 години
Базата трябва наистина да се спаси. Ако разрешат строителство, ще погубят нещо хубаво, а след това построеното ще бъде най-вероятно продадено на руснаци. За пример може да се види многоетажната сграда, построена на плажа на базата на ХТМУ (веднага до базата на НСА) и както се чу продадена на руснаци. А студентите имат нужда от своята база. А по въпроса за собствеността. На такава възраст съм, че помня дюните там. Знам, че никой преди 1945 г. не би купил дюни, а след това вече е спортна база. Сега след т.н. реституции (за мен са грозни заменки) по пътя от базата на НСА към Несебър, преди Несебър е останало едно малко заградено място с табела като в музей Дюна. Това е останало от дюните. Страхувам се, че скоро до морето ще се появи малко заградено място с табела Плаж.
49
5
 
8
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Добре, с какви документи и по какъв начин е върната тази земя на собствениците? Защото имам едни съмнения, че са дадени със свидетели, което си е направо просия за прокурор!
48
2
 
5
 
! Отговори
Антиспортист преди 11 години
Ако всичките тези безделници тука, вместо да пишат и се жалват и мрънкат срещу всичко и всички излезнат по улиците, нещата няма да са в този вид. Но голяма част от ХОРАТА са си СТАДО СТРАХЛИВЦИ.Едно разбрах, българина само знае да се оплаква колко е зле, без същевременно нищо да прави. Е ние какво чакаме, някой да дойде в къщи да ни ОПРАВИ ли? Ще дойде и ще ни оправи, така както ни оправят вече 22 години, ама неразбрахте ли че това оправяне много боли?
47
4
 
10
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
до 69Романе, стига зя!!!Целото черноморие бетонираа лакоми селяни като тебе.Ама не забравяйте лаком *** какво прави...