Край на строителството в базата на НСА край Несебър

Земята става обект с национално значение
Обновена: 24 апр 2012 14:39 | 24 апр 2012 11:40,
123
Край на строителството в базата на НСА край Несебър
Студентският протест заради базата на НСА Снимка: Булфото

Базата на НСА в района на Несебър става обект с национално значение и строителството в района ще бъде спряно, стана ясно на редовното заседание на Министреския съвет днес.

Общо 85 дка от всичките 135 дка от базата на НСА са обявени за обект с национално значение за втори път.

През 2010 година Министерският съвет обяви 135 дка от базата на НСА край Несебър за такъв обект. Решението обаче беше оспорено от частните собственици пред съда и бе отменено от Върховния административен съд на последна инстанция.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев обясни, че на останалите 50 дка вече са построени хотели и комплекси и чужди граждани са закупили жилища там. Тези 50 дка ще останат частна собственост и постройките върху тях ще останат, защото идеята те да бъдат бутнати е предизвикала негативни реакции от посолствата на Холандия и Великобритания у нас, защото граждани от тези страни са законни собственици на имоти в тези парцели.

Затова НСА ще направи тази отстъпка, тъй като тези територии не са от жизнено важно значение, обясни ректорът Гешев. Той обясни, че срещу един от строителите на въпросните хотели дори има спечелело дело, но заради интереса на хората, закупили имоти там, се прави компромис. Ректорът допълни, че тези парцели не са от първостепенно значение за НСА.

Още по темата

Гешев благодари на студентите от НСА и заяви, че днешното решение на кабинета е до голяма степен и тяхна заслуга.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че решението за отчуждаването на земи на НСА е опасен прецедент. По думите на министър-председателя в един момент по същия начин на други обекти с национално значение – като трасета на магистрали, на Южен поток, а след време и на Набуко, с едно съдебно решение може да дойде някой да загради и да спре строителство за милиарди.

Той обясни, че по тази причина правителството обявява за втори път базата на НСА за обект с национално значение.

"Надявам се хората от съдебната система да ме разберат правилно", заяви Борисов.

Преди седмица студентите от НСА организираха протест, който тръгна от езерото Ариана в София, а по-късно стигна до сградата на Министерския съвет. Учениците на висшето учебно заведение настояваха да се спре строителството на хотели на територии на НСА.

Спортната академия не можеше да докаже собственост върху част от парцелите и имаше решения на съда, които постановяваха, че част от прилежащите парцели са частна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
18
 
13
 
! Отговори
ЕВАЛА и БРАВО на Бой преди 11 години
За пореден път - ЕВАЛА и БРАВО на Бойко ... вслушва се в народа, значи народа му е мил ...Това ако бяха комунягитe ... студентите щяха да отнесат един бой от полицията, a земята - на мафията да строи.
5
16
 
20
 
! Отговори
кой както може..... преди 11 години
Правителството и в случая Борисов демонстрира незачитане на редица закони. Земята е частна, а частната собственост е неприкосновена по конституция. Ще има дело в Стразбург накрая и ще плащаме всички от бюджета. Не може с лека ръка да се махне и каже-става държавно и никой няма да строи. Това става след процедури с яки обезщетения за собствениците и не може с едно махване да се спре строеж който има строително разрешение. Така държава не се ръководи.
4
8
 
9
 
! Отговори
пак 7 преди 11 години
Излезе нечетимо - писах "добре дошли обратно в комунизма"
3
16
 
18
 
! Отговори
dani преди 11 години
Това си е частна собстветонст! Просто не знам за какво им е тази база , като студентите от НСА нищо не правят, освет да я използват за почивка! Години наред почивам в Равда и ми е ясно , че изобщо не им трябва, освен да я ползват за лични цели! И сега какво, да обезщетяваме собствениците за сметка на бюджета и на нашите данъци, че някакви *** от НСА искат да я ползват за лични облаги!
2
16
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
А собствениците?! Те да пият по една студена вода, така ли?! Wee back tomunism...
1
9
 
17
 
! Отговори
Dido преди 11 години
Поредното доказателство, че един от основните проблеми на тази държава е съдебната система!!!!