Еврокомисията дири обяснения за българските работници

Иска анализ от 9-те страни, които още не отварят пазара си на труда
Обновена: 25 апр 2012 11:15 | 25 апр 2012 09:25,
42
Еврокомисията дири обяснения за българските работници
ЕК иска повече обяснения от 9-те страни, решили да не отварят пазара си на труда за българи и румънци. Снимка: архив, Reuters

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор очаква до средата на май отговори от страните, които решиха да не отварят трудовите си пазари за българи и румънци, с по-задълбочен анализ на причините, които са ги принудили да удължат забраните.

9 държави от ЕС решиха да се възползват от максималния срок да не допускат българи и румънци до пазара си на труда, който изтича на 31 декември 2013 г. Те са посочили като мотиви кризата, рецесията, високата безработица и рисковете от социален дъмпинг. Европейската комисия обаче не е доволна от част от обясненията и иска повече факти и анализ на страховете от българи и румънци.

Някои аргументи са просто смешни, казва Мари Корнелиенсен, която е евродепутат от Холандия. Тя се е запознала с мотивите на своето правителство, където между другото се казвало, че почти няма българи и румънци, които да се ползват от холандската социалната система, но имало възможност това да се промени.

Германия, която облекчи условията за българи и румънци с германски дипломи, пък се опасява, че новодошлите изтласкват местните работници заради скромното заплащане, срещу което се наемат. В Берлин имало страхове, че социалният дъмпинг ще доведе до намаляване на минималните възнаграждения в страната.

Още по темата

Оценката на основанията на страните е сложна, защото страните могат да се мотивират и само със собствената си преценка за икономическата ситуация, за прогнозите за растеж и нивото на заетост и за състоянието на трудовите пазари.

В Брюксел не са съгласни, че българите и румънците застрашават Великобритания, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Ирландия, Австрия, Малта и Люксембург, които решиха да продължат с ограниченията.

Еврокомисията произведе вече два доклада, единият по искане на България и Румъния, доказвайки, че най-новите европейци са допринесли за икономическия растеж в западните държави и са имали ограничен ефект върху работните заплати. Заради кризата броят на желаещите да емигрират българи и румънци е намалял.

Еврокомисията обаче не може да застави страните да отворят пазарите си, тъй като това е възможност, която сме приели с влизането си в ЕС и тя е записана в договора ни за членство. Брюксел може само да оказва политически натиск върху правителствата.

От Еврокомисията потвърдиха, че 9-те страни могат да свалят по всяко време забраната за наемане на българи и румънци, без да изчакват изтичането на преходния период на 1 януари 2014 г. В момента ЕС прилага подобни мерки само към българите и румънците, след като ограниченията за 10-те централноевропейски държави изтекоха преди година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
ot 9 god rabotia v IRL.Poslednata mi rabota be scetovoditel v sredna po razmer firma.Sefa mi be priaten covek-ot kogoto ne mozes da ocakvas grubosti, no ima li problem-ste ti go kaze.Ta sled okolo 2 god rabota mi kaza:'' ----,predi ti da doides v kompaniata-imah suvsem druga predstava za horata, idvasti ot vasia raion na Evropa...'Komentara go ostaviam na vas...
13
1
 
13
 
! Отговори
maiorski преди 11 години
Който иска да работи в чужбина ...и сега може да си намери работа и да работи...в Германия българите си отварят ЕТ(selbststaendig) фирмички ...и пак си работят.....не разбирам с какво ще се промени ситуацията ако разрешът на българите да работят в Германия ....дивотия е това Политиката...вече повече пречи на едно общество отколкото помага...
12
1
 
19
 
! Отговори
swissair преди 11 години
в швейцария за държавата им сме като животни, дори *** и магребската *** имат повече права от нас, но скоро навсякъде из европа ще започнат да си плащат скъпо за това.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо няма да се промени, защото само на книга българите са в ЕС, а на практика си остават дискриминацията и ксенофобията на ЕС към българите и се създават огромни пречки българи да се наемат в ЕС на европейски заплати.
10
2
 
17
 
! Отговори
Макето преди 11 години
На мене на полето си ми е убаво изтребало ми е да одим по чужбините его копам копам па седнем под орехо пийнем си една ракийка отворим си лаптопу оти неам пари за вестниции чекам да се връне социализмо.
9
1
 
20
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Най ми е обидно, че ни слагат под един знаменател с Румъния много страдаме за това, ТА румънците са 20 000 000 жители , а и повече , а ние сме 6 000 000 като работещата част е не повече от 3 000 000 човека Та извода е при максимум 1 000 000 имигранти ако отворят пазара 1 000 000 човека разбити между 9 държави и става капка в морето на издръжка да ни сложат без да работи никои пак няма да се разбере от тяхната икономика Извода , е че сме много жалки душици
8
2
 
9
 
! Отговори
Пантелей Пътник преди 11 години
Няма лошо, нека се правят на луди, ама като дойде 1 януари 2014-та, тогава какво извинение ще измислят?
7
3
 
13
 
! Отговори
Иво преди 11 години
От една страна с право не ни искат - *** тотално ни *** пътя в цяла Европа, дотам, че да те е срам да кажеш, че си българин. От друга страна този Европейски "съюз" е жалък образ и подобие на САЩ и с глупавите си неасимилационни закони никога няма да заприлича на него, дори и само политически. Идеята му е добра, но изпълнението му е твърде лошо. По-добре да се разпада и толкова!
6
2
 
30
 
! Отговори
Брюксел преди 11 години
Аре бе всезнайковци... все ние сме най-лошите нали ги гледам точно тук в Брюксел арабелите какво правят. Мърсят и грабят като варвари. 30% от населението на Брюксел е арабели, до 20 години се очаква над 50% от населението да са мюсюлмани от Африка. Тогава ще се кефя яко и ще ги питам по-добре ли им е и защо не ни искаха и защо ни мачкат. Гадна *** ще страдате, а ние ще ставаме по-добре.
5
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Много хубава снимка сте сложили :) С нея много точно показахте какво ще работят 99% от емигрантите ни като отворят пазара :)"В Англия за подобна работа вземат около 3500-4000лв на месец чисто. Разход ако живееш пестеливо, ама не много, 1500лв на месец. Остават 2000-2500лв на месец спестени пари.В България освен проклетите връзкари друг такава заплата не може да намери.
4
1
 
32
 
! Отговори
Zdravko преди 11 години
То ако ни разселят из всички тези държави по малко грижи ще имат! И от еврофондовете няма да се краде:) Така, че ще са на жива печалба от българските работници!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кво и е на снимката лошо ли е....дават 12 евро за тази работа
2
2
 
49
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
няма срамна професия! този строител е горд и спокоен за себе си и за своето семейство!не се страхува че утре няма да му платят заплатата и да чака 6м та дон боко великолепни да му отпесне 300лв социални а той от щастие да му лиже задни....ка!качеството на живот е различно на запад и в Бг! мини само границата с гърция и им виж селата и пътищата...виж усмихнатите им лица виж им облеклото на обикновените гръцки селяни и го сравни с баба пена от горно нанадолнище от видинско....!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми прави са си.Отворят ли пазара за работа в БГ никой няма да остане при настоящата ситуация.