Българският боклук – трън в окото на Брюксел

Заплашени сме да плащаме по ?15 220 на ден
26 апр 2012 20:10, Елка Василева
123
Българският боклук – трън в окото на Брюксел
България е заплашена да плаща по 15 220 евро на ден заради забавяне приеманетон а закона за отпадъците. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия внася иск срещу България и още три страни в Съда на ЕС поради неспазване на срока декември 2010 г. за пренасяне на евродирективата за отпадъците в национално законодателство.

Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на четирите държави.

Поисканите финансови санкции за България са по 15 220 евро на ден. За Унгария те са 27 316 евро, за Полша - 67 314 евро, и за Словакия - 17 136 евро на ден.

Промените бяха заложени в новия закон за управление на отпадъците, който беше внесен в парламента през юли миналата година.

Тъй като в текстовете бяха включени и изменения, насочени към премахването на нелегалните площадки за отпадъци, където се изкупуват основно крадени метали, приемането на закона се забави.

Новият Закон за управление на отпадъците ще бъде приет от парламента в рамките на един месец, съобщи Министерството на околната среда и водите.

В момента приключва приемането на законопроекта на второ четене в Комисията по околна среда на НС и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. Очаква се законът да бъде приет от парламента в рамките на 1 месец и Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена.

С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква ЕК да оттегли иска си и наказателното производство срещу България да бъде преустановено.

Европейската комисия поиска също така България да въведе ДДС за държавните съдебни изпълнители. Според българското законодателство единствено дейността на частните съдебни изпълнители се облага с ДДС.

Комисията е на мнение, че подобно положение е несъвместимо с европейското законодателство в областта на ДДС. То предвижда публичните органи да бъдат облагани с ДДС за дейността, която изпълняват в това свое качество, тъй като в противен случай може да се стигне до нарушаване на конкуренцията.

Европейската комисия настоява освен това България да прилага правилно правилата за генетично модифицираните микроорганизми.

Европейска директива изисква от държавите членки да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Двете искания на Европейската комисия са под формата на мотивирано становище и представляват втори етап от процедурата за нарушение.

Ако в рамките на два месеца не бъдат предприети съответните действия от страна на България, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
dedenze преди 11 години
Ако на гол тумбак и невежество, въведем всички евродирективи, ясно ще разберем, че ЕС повече взема, отколкото показно дава !? Ефорията от членството в ЕС спада с всеки изминал ден.
78
0
 
1
 
! Отговори
Истиското заглавие преди 11 години
Българският *** трън в окото на Брюксел или Брюкселски трън в окото на българина...
77
0
 
2
 
! Отговори
Къде си ??? преди 11 години
Дон Тиквоне, къде си бе Кръстник ? Тука некакви че ни глобяват, *** те тебе не те познават, я си вземи ножичките и клъц-клъц открии го пак тоя завод !!!
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
свиквайте, държавата ни е предопределена да е сметището на ЕС, с ровещите из него роми, останалите ще си измрем успешно
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АААА не е така! Станишев е виновен за тази глоба!!!! Бойко скоро ще благодари на екскмета за завода за ***-тези дни ще стане и това!
74
0
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
БОКЛУКаТ Е .......Бг НАРОД ,КАТО МАТЕРИАЛ ,*** НИ Е ГОЛЯМА така бих го тАлкувал !
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де ! Аз съм от Варна и тука построиха завод за ***. Само че доколкото знам не го ползват-не работи. Пак всичкия *** отива на сметището в с.Въглен . Нещо бая голяма далавера ми се струва всичко това ! Ако някой знае нещо по въпроса , нека да ме светне защо е така. Аз лично нямам обяснение за тоя абсурд ...
72
0
 
16
 
! Отговори
киркор преди 11 години
Следва сигнал до Прокуратурата, че виновна за санкцията е Тройната коалиция и лично Станишев! Докато Премиерът беше кмет всеки ден показваха балите. След това балите нещо протекоха и близо две - три години вече не сме ги виждали ...
71
0
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Ало-о-о, управляващите, кво правим сега? Може би почваме вечните оправдания с писма? Грам работа по поети ангажименти на държавата не сте свършили. Само блеете по медиите и толкова! Оправданията ви вече се изтъркаха и не вършат работа! Ало, предишният кмет на София, на който премиерът благодари, да вади сега по 15 000 евро на ден от джоба си да плаща глобите! Тези глоби, пък и останалите , които ни заплашват, са от некадърност и бездействие!
70
3
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Само аз ли си мисля че ни приеха в ЕС за да смучат от България глоби и два милиарда евро членски внос?
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е в кофти ситуация - вместо за преработка си има истински Завод за *** управляван в пъти по-добре от един кратунь.
68
5
 
0
 
! Отговори
aik2000+pika преди 11 години
Петя Колева Иванова Преслава Аз имам чувство към био медицината въобще.Никога не съм лъган в тази област защото познавам болести по инпулси на тялото .Ти си влюбена жена и имаш заседнал камък в бъбреците който е от лявата част .Аз съм експерт в тази технология и искам да те лекувам с хомеопатия по технологията на Англия.Не искам да ти слагат никакво облъчване защото си затриваш и Яйчника т.е. шийката му и се хваща най-лошия РАК при жените който води въобще до безплодие.aik2000***abv.bgPIKA@
67
0
 
0
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
И какво ни интеересува САЩ да се спасяват.
66
0
 
3
 
! Отговори
Един преди 11 години
(2)Колко от вас си пишат домашните? Знаете ли, че в САЩ започват искове срещу ХИЛЯДИ и-нет потребители за торенти. НЕ по отделно, а колективни искове срещу ХИЛЯДИ хора, защото са дръпнали торент на нов филм! Това е за всяване на страх сред масите! Само така малкото могат да контролират многото, събудете се, забравете верски, политически и етнически конфликти, защото господарите не са тук от вчера, а от хиляди години и стават все по-нахални за контрол!!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Eдин до Бобсън 105 преди 11 години
Приятелю, защото всеки ден когато отидеш на работа, имаш шефове да те командват.Защото и тях някой ги контролира от много много високо, голяма пирамида. И те искат това. Да мизерстваме, искат го и го правят! И въпреки, че управлението ни няма вина, то играе голяма роля за тва което става! Зловещо нали? Управлението ни няма вина наистина! То играе играта без да знае, че има такава. ЗАЩО? ЗАЩОТО от горе казват така! Господарите са тук, отвоерете си очите. както махнаха билетите ще махнат и парите
64
0
 
16
 
! Отговори
Бобсън преди 11 години
Тоя ЕС за мизерните заплати в България що никога нищо не казва???
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то на ТИКВИТЕ от крадене ,остава ли им време????????
62
19
 
1
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
*** в Бг е червен.За това се дразнят от ЕС..
61
0
 
21
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
Леко да не се задавиш с злоба! Най крадливите? В сравнение с кой? Турци, ***? Най големите ***? В сравнение с кой? Злобен си и така ще бъде!
60
29
 
6
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
Българите, както винаги, "много ги разбират нещата" и пак си остават най- бедните, най- нещастните, най- нископлатените, най- крадливите, най- лицемерните... абе най- големите ***. Така е било и така ще бъде!