Службите били под контрола на ДС, разясни Цветанов

Първанов спъваше реформите в сектор "Сигурност", скочи МВР шефът
27 апр 2012 10:41,
99
Службите били под контрола на ДС, разясни Цветанов
Заседанието на КСНС било много ползотворно. Снимка: БТА

Службите за сигурност винаги са били контролирани от БСП и бившата ДС, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред TV7.

По думите му през последните 10 години, когато Георги Първанов е бил президент, не е имало никакво желание за реформи в Сектор "Сигурност".

Според него затова и реформите започват 3 години след началото на мандата на ГЕРБ. Вицепремиерът обясни, че по времето на Първанов не е имало подходяща среда за конструктивен диалог.

Още по темата
"Имаше ли смисъл от челен сблъсък между президентсктата и изпълнителната власт?", попита риторично Цветанов.

По думите на МВР шефа ако дебата за законите за службите е бил започнат тогава, веднага са щели да се появят парламентарни клакьори, които да създават напрежение.

Цветанов изрази задоволство от политическия консенсус, който беше постигнат на Консултативния съвет по национална сигурност, който се проведе в сряда в президентството.

Тогава президентът Росен Плевнелиев, представителите на изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и ресорните министри по сигурността и председателите на парламентарните групи в Народното събрание, постигнаха консенсус за реформите в сектор "Сигурност".

На КСНС беше взето решение да до края на годината в парламента да се внесат законите за Националната разузнавателна служба, Националната служба охрана и военното разузнаване.

Цветанов благодари на президента Плевнелиев за благоприятната среда, която е създал, за да може да се стигне до този консенсус.

Вицепремиерът обаче нападна предишните управляващи и обясни, че до момента не е имало воля службите да бъдат контролирани от властта, а по-скоро службите са контролирали Народното събрание.

"Видя ли ли сте да се извършва парламентарен контрол над разузнаването?", попита Цветанов.

Той отказа да коментира уволненията на двамата съветници по сигурността на премиера – Кирчо Киров, който е и бивш шеф на НРС, и Румен Миланов.

Цветанов обаче потвърди, че Киров е даден на прокурор за финансови нарушения в разузнаването. Той отхвърли твърденията на Киров, че не е бил уведомен защо го махат от поста му на премиерски съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами нормално, Цецко е син на шофера на Грегор Шопов - шефа на ДС, следователно службите никога не са били под друг контрол, освен на ДС. А доколкото Гоце, Борисов и цялата шайка от ГЕРБ не са нищо по-различно от бивши комунисти и партийни величия, то всичко е под контрола на БКП и ДС.