Банкомати закриват бюрата "CHANGE"

Лимитът за еднократна обмяна обаче е закован на 2000 лева
30 апр 2012 09:00,
70
Банкомати закриват бюрата "CHANGE"
Снимка: архив Булфото

Обмен на валута вече ще може да се извършва и чрез специални автомати. Това предвижда изменение на Наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра, подготвено от финансовото министерство.

Неотдавна финансовият министър Симеон Дянков коментира, че подобна система за обмен на валута, която е на принципа на банкоматите, вече е тествана и ще се превърне в добра алтернатива на бюрата.

Банковите офиси и чейндж бюрата ще могат да инсталират машините навсякъде. Освен традиционните валути като долари и евро в автоматите може да има и банкноти от други държави. Какви точно валути ще предлага банкоматът, ще решават самите търговци, пише в. "Монитор".

Предвижда се на екрана на устройството предварително да се изписва курсът на съответната валута и равностойността на желаната за обмяна сума. Преди приключването на сделката ще излиза и цялата информация на екрана на машината. За всяка обмяна автоматът ще издава и касова бележка.

Финансовото министерство обаче предвижда лимит на сумите, които могат да се обменят. Горната граница е до 2000 лв. или равностойността им в чуждестранни банкноти.

Очаква се чрез тези устройства обмяната на валута да става по-бързо и да гарантира качество на банкнотите. Освен това чрез тях се намалява възможността за заблуждаване на клиенти при сменяне на чужди с български банкноти, както и облекчаване на контролната дейност, е посочено в мотивите към проекта на наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Абе много намаляла гербавата платена коментарница? Явно парите от резерва, дето го остави Станишев, верно са изцоцани."Докато ГЕРБ получават по 12млн от държавната субсидия взета от данъците ни, и за форумните пачаври ще има по нещо.
6
6
 
16
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Пак ще ни лъжат ама по-модерно!
5
2
 
11
 
! Отговори
нема да е лесно преди 11 години
Българският "остър" ум веднага ще им намери цаката. Я ще намаже входящата банкнота с лепило ,та да се върти докато източи докрай автомата , я ще прави монети от лед, я друго нещо!!!
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми е интересно, кой ще предпочете да обмени 2000лв на улицата пред погледа на всевъзможни гладни бандити, пред възможността да го направи на закрито в бюрото, където няма да се види от случайни хора дали е обменил 10 или 2000лв?Кой ще е тоя дето сам ще се предложи за стръв на бандитите по улицата?
3
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО УСПЕЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ С ЧЕЙНЧ БЮРАТА ЗНАЧИ СМЕ НА ПРАВ ПЪТ"Защо трябва да ги бори? Малка е безработицата та да я поувеличиме?Такава дейност има и на Запад.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сложете и ПОС терминали до всеки касов апарат. Наличбите плащания крият обороти и доходи!
1
5
 
32
 
! Отговори
Петров преди 11 години
То каквото и да направят хората за тебе все ще е глупост!А на запад от нас хората могат и да си внасят пари в банката от автомат!И това сигурно е глупост,а не е за улеснение!