За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов

Ако производителността на труда е по-голяма – и заплатите ще са повече
Обновена: 1 май 2012 21:54 | 1 май 2012 19:23, Красимир Ангелов
213
За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов
Тотю Младенов изрази оптимизъм за равнището на заплатите в отделни отрасли. Снимка: БТА

За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ.

Министър Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава от 270 на 290 лева.

От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година, съобщи социалният министър.

Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи Тотю Младенов.

Още по темата

Той отбеляза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата,  обясни министър Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МРЗ не влияе пряко на доходите. МРЗ вдига редица такси и таксички които се определят на нейна база. В крайна сметка високата МРЗ носи повече пари на бюджета от колкото на хората!
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вдигат по документ,но не плащат реално нищо и после отчитат икономии за милиони..и за това трябва акъл,само с ядене не става.
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
П*тьо, а зашо не кажеш с колко е "нарастнал" средния доход на глава от населението? Ще обясниш ли защо намалява покупателната способност на хората с доходи от трудов договор и пенсионерите? Гордееш ли се с тези данни, а *** милиционерски?
4
43
 
8
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Браво на правителството! Втори мандат за ГЕРБ!
3
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За последните 2-3 години цените скочиха с около 30%, безработицата също се повиши и е поне 20%, покупателната способност на населението се намали с поне 20%, но вие все пак си се хвалите и се гордеете със себе си.
2
10
 
42
 
! Отговори
Тиквуч Пържолков преди 11 години
ТИКВАТА ОКРАДЕ РЕЗЕРВАНЕМА ВЕЧЕ МЕСТО ЗА МАНЕВРА,ТИКВАТА ГЕПИ ПАРИТЕЗА НАС ОСТАВАТ ТРОХИТЕ !!!
1
4
 
55
 
! Отговори
WWW преди 11 години
А ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ УВЕЛИЧИ С 25%..