За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов

Ако производителността на труда е по-голяма – и заплатите ще са повече
Обновена: 1 май 2012 21:54 | 1 май 2012 19:23, Красимир Ангелов
213
За 8 мес. минималната заплата скочи с 21%, хвали се Младенов
Тотю Младенов изрази оптимизъм за равнището на заплатите в отделни отрасли. Снимка: БТА

За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ.

Министър Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава от 270 на 290 лева.

От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година, съобщи социалният министър.

Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи Тотю Младенов.

Още по темата

Той отбеляза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата,  обясни министър Младенов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
8
 
! Отговори
СС преди 11 години
бог да прости пенсионерите и този път правителството ги забрави за порен път......но да има пари за ромите ........а пенсионерите да мрът по бързооооо......няма нужда от тях за ГЕРБ те неса гласоподаватели за тях.....
106
5
 
7
 
! Отговори
търтеите на Тотю преди 11 години
Заплатите са ниски и гадните мутри въпреки това не осигуряват хората на реалните заплати. Още по-гадните чиновници на Бай Тотю не си вършат работата и не ги санкционират. Ето защо няма да има пари за пенсии и ще работим до гроб- средно 74 годишна възраст за българите. А после бе Тотю? Кво ще чиниш, като пак няма да има пари. Контрол му е майката. На колко чорбаджии написа акт , че хората работят извънредно? Я *** в болниците да видиш белите робини- лекарките кога си тръгват от работа след смяна!
105
4
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 11 години
Административното увеличение на минималната заплата не решава проблема. То ако ставаше така, да я направят 1000 лева. Намесата на държавата води до намаляване на икономическата свобода, което ограничава възможностите за растеж на икономиката.
104
2
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 124Ами отваряйте си устата всичките във фирмата. Докато сте разединени всеки ще ви лашка, както си иска. Човека е колективно животно и трябва първо да гони общия интерес, ако иска да постигне и личния интерес. Още нямате толкова акъл, че да го осъзнаете, но когато го осъзнаете след 30-40 години, нещата ще се променят.
103
4
 
7
 
! Отговори
vanko преди 11 години
20 лв - срамота. и то на година.
102
4
 
7
 
! Отговори
120 преди 11 години
Отваряш си устата, гонят те от фирмата и оставаш без доход. В края на месеца трябва да си плащаш сметките и на никой не му пука че си без работа. Наясно ли си с това?:)
101
2
 
4
 
! Отговори
fggnm преди 11 години
xa xa xa golqm maitap,minimalnata sko4ila ama i sko4i vsi4ko drugo
100
2
 
11
 
! Отговори
Тошето преди 11 години
Германците като дойдат лятото виждат мерцедеси дето в Гелмания никога не са виждали и може би никога няма да видят е това е производителност на труда 0 дена трудов стаж равно на мерцедес последен модел
99
4
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
117Предлагам да осъзнаеш, че докато гледаме да спестим и откраднем от държавата - нищо няма да се промени - защото държавата сме ние.
98
2
 
1
 
! Отговори
Чновник преди 11 години
до ОхранителНа баба ти хвърчилото. Това, което си написал е официалната версия, но на цялата планета няма нито едно кътче, където да се съблюдава тази схема, когато се определят заплатите.
97
3
 
4
 
! Отговори
Тошето преди 11 години
Абе господин министър на труда я дай един западно европеец до мене да поставя качествено теракот и фаянс и ела да видиш кой има по голяма производителност на труда
96
2
 
1
 
! Отговори
116 преди 11 години
Ти какво предлагаш да направя?
95
3
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
114Ето това е проблема - значи ти вършиш престъпление и го смяташ за нещо нормално - а и не само ти.
94
3
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Цената на работната сила зависи от:v Съотношението между търсенето и предлаганетоv Издръжката на животаv Законовите и подзаконовите нормативни актовеv Естеството на длъжносттаv Стабилността на организациятаv Възможностите на работодателя да плащаv Относителната договорна силаv Производителността на трудаv Количеството на труда
93
4
 
2
 
! Отговори
До 112 преди 11 години
Вероятно ще ми намалят заплатата с няколко лв. заради по-високите осигуровки. Реално взимаме около 750, но ни осигуряват на минималната. Доволен ли си от отговора?:)
92
4
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 106 ЕрдинчПроизводителността на труда зависи на 75% от прекия ръководител на работника. Той прави работния план, организира изпълнението му и съблюдава качеството. Когато единственото "умение" на ръководството е това, че е "наше момче", тогава става това, което става в България- работи се на парче, въртят се далвери и разни охраните ли се мислят за голяма работа.
91
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
108Стига писа тъпотии - а ти колко ще вземеш?
90
2
 
0
 
! Отговори
тошето преди 11 години
как да се справят тез бизнесменчета те знаят само да взимат без да дават
89
4
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
ЕРДИНЧПроизводителност и тук може да има, просто много *** чакат на държавна заплата по всякакви агенции, министерства и службички и не искат да работят. Нещо повече - освен, че не искат да работят, не само, че не работят, ами и пречат - за това няма производителност.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо на 270 ще ме осигуряват на 290. От цялата работа печели само държавата