Без наказания за пилотите от падналия МиГ-29

Действали са професионално и правилно, категоричен беше Аню Ангелов
Обновена: 3 май 2012 13:50 | 3 май 2012 13:50,
47
Без наказания за пилотите от падналия МиГ-29
Аню Ангелов участва в тържествения ритуал по посрещането на военнослужещите от 11-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар Снимка: БТА

Не смятам да налагам дисциплинарно наказание за пилотите, управлявали падналия изтребител МиГ-29. Това заяви в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов.  Той беше категоричен, че пилотите са действали изключително професионално и правилно.

Според предварителния доклад на разследващите причината за инцидента е пилотска грешка.

С риск дори да закъснеят за катапултиране са предотвратили тежки последици за хората, земята и инфраструктурата в района. Това е тяхното достойнство, посочи още министър Ангелов и допълни, че единствено съдът може да реши дали пилотите са виновни или не. 

Изтребителят МиГ-29 се запали при полет в четвъртък и падна близо до пловдивското село Голям чардак. Двамата пилоти успяха да катапултират и бяха настанени за лечение в болница.

Още по темата
Майор Илия Дойчинов трябва да бъде изписан днес, състоянието му било добро и той щял да носи един месец специален корсет за стабилизиране на гръдните му прешлени.

На другия пилот - капитан Петър Методиев, предстои да му бъде направена стабилизираща операция на два лумбални прешлена. Инцидентът стана при учебен полет по време на българо-американското учение "Тракийска звезда", което се провежда на авиобаза Граф Игнатиево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Точно това им е грешката, объркали са вектора на излитане, явно тежестта на допълнителния резервоар не е позволявала. Белгийците да благодарят на БОГ, че не се повтори случая с катапултиралия руски Миг-23 преди години.
8
0
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Лично за мен е ясно, че пак се е тръгнало да "заметат под килима" проблема. Разследването на самолетни катастрофи обикновенно отнема месеци и дори години. Не мога да разбера как за няма и 10 дни има предваретелен доклад за причините на катастрофата. Извикани ли са специалисти от страна на производителя на двигателите и самия самолет? Има ли тяхно становище?
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тогава освен да са сърнали задната част на самолета докато са се разсеяли за 1 секунда както казва ангелов друго не остава сякаш!
6
4
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
Дори и да са сгрешили пилотите, едва ли ще ги накажат, защото може да си вдигнат шапките. Сума ти компании са готови ги прилапат, като им платят гражданския курс за преквалификация. В момента има страшен дефицит на пилоти.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до колкото разбрах е имало допълнителен резервоар с гориво поставен под самолета и при излитане са го опряли и се е пробил - от там горивото отива към огъня от форсажа и....!не знам дали е могло веднага да се откачи резервоара или да се спре форсажа...ако има компетентни да кажат.
4
1
 
7
 
! Отговори
политик преди 11 години
Важното е, че има за крадене.Да е жива и здрава държавата.Обичам България.
3
3
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Абе не разбрахте ли, че цялата дандания е за да се каже - никога повече МиГ-ове...
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корабът е потънал нормално.
1
0
 
21
 
! Отговори
ВМ преди 11 години
Вчера бяха виновни, днес дейстали професионално. Явно говоренето на бб е заразно - сутрин едно, вечер обратното!