Депутатите не успяха с конфискацията до полунощ

Днес продължават дискусиите по спорния законопроект
3 май 2012 08:15,
68
Депутатите не успяха с конфискацията до полунощ
Ще остане ли празна залата тази сутрин след нощното заседание? Снимка: архив, Булфото

Днес Народното събрание започва работа от 9 часа и ще продължи дискусията по законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Вчера депутатите прекратиха заседанието си в 23.40 часа. Предложението беше на ПГ на ГЕРБ. Парламентът не успя да приеме целия законопроект, а едва го преполови.

Преди края на заседанието народните представители гласуваха, че съдебният изпълнител може да поиска от органите на МВР спиране от движение за срок до три месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор.

Депутатите от опозицията коментираха, че в определението "моторно превозно средство" не
се включват самолети и яхти.

"Такситата изгоряха, явно не са от нашите, яхтите и самолетите останаха, явно са от нашите", коментира независимият Георги Терзийски след гласуването.

Съдът ще може да разреши извършване на плащане или на други разпоредителни действия с имуществото, върху което е наложено обезпечение, в случаите на неотложна необходимост, приеха още депутатите. 

Искане за разпореждане се прави въз основа на мотивирана молба от заинтересованото лице или по искане на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, като съдът се произнася незабавно с определение, което подлежи на обжалване.

Още по темата
 Вносителят предлагаше разпоредителни действия да се извършват, когато това е необходимо за лечение или други неотложни хуманитарни нужди на лицето или на член на неговото семейство; за плащане на издръжка; за плащане на задължения към държавата или към трети лица, чиито вземания са установени с влязло в сила съдебно решение преди започването на производството.

Предложението беше и за плащане на възнаграждения за положен труд; за задължително социално и здравно осигуряване; за заплащане на разноски, необходими за запазването и поддръжката на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки и др.

От опозицията обявиха, че мерките за запор ще се окажат фатални за представителите на бизнеса.

Мая Манолова от Коалиция за България обяви, че обезпечителните мерки са гилотината за всеки един търговец, който влезе в тази процедура. Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че законопроектът засяга само престъпния бизнес, като например фирми, занимаващи се с наркотрафик, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Моя грешка. Говорим наистина за второ четене.Но така или иначе, докато не приемат всички текстове, коментираме проектозакон.Пък с темпото, с което разглеждат всяка точка, скоро няма да го видим тоя закон обнародван.
43
2
 
0
 
! Отговори
от 62 преди 11 години
Аз лично не мога да дам категорична оценка на закона.Не и преди да съм го прочел след приемането му на първо четене.А ако някой си е съставил мнението от това, какво плямпат депутатите или от писанията по форумите, толкова по-зле за него...
42
0
 
3
 
! Отговори
58 до 59 преди 11 години
Ако искат да изкарат някой лев ще преценят според това колко можеш да им бутнеш.Ако искат да си вършат работата, трябва да направят пазарна оценка. И да преценят дали има предпоставки за извършени злоупотреби. Нали ти е ясно, че ако смятаме по данъчна оценка, никой няма да мине границата.А тази опция с рушвета я има винаги когато го има човешкият фактор.В България направо сме шампиони в тази дисциплина.Няма значение какъв закон ще приемат.Българите сме способни да опорочим всичко.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДЕПУТАТИТЕ СА ЗА ЗАТВОРА .Каква конфискация бе вие луди ли сте?Тая нема да я бъде-б. г. депотат.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самия закон като идея не е лош, лошо е че си оставят вратички в него и че няма да го прилагат както е замислен - щото ако почнат, би трябвало да запорират имотите първо на президента, и веднага след него на вътрешния министър, и опашката след тях е дълга...
39
2
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Точно при този казус - нищо не става.Имаш наследство. Наследил си си имота. Прехвърлянето на парцела с/у 2-3 апартамента си е законно. И дотам. Какво имаш да доказваш още.Щом на вътрешния министър могат да му дарят 6 апартамента, значи теб с трите апартамента могат с мед да те намажат...
38
0
 
0
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
До 55 Добре но тррябва да се съгласиш, че има дела дето се точат така 5-10 години и накрая нищо. Наказанието не е само за подсъдимия, то служи и като въздържащ фактор и за други, които смятат да нарушават закона. Иначе Пиночет когато се качва на власт затваря по стадионите и затворите хиляди от бившия комунистически режим на Салвадор Алиенде. Имали са 45 дни срок да докажат произхода на имотите и парите си. След това не само конфискация а и смърт за хиляди. Такова е било времето.
37
0
 
5
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Аз съм ЗА да има такъв закон.Но без съд-категорично НЕ.Защо беше създаден специализирания съд ако не за това?Защо не се промени занодателството и да се принудят дори,съдилищата да се произнасят с присъди в определен срок и задължително да се ограничат до минимум връщането на дела за преразглеждане на първа инстанция.Още по-вече е необходимо делата да се гледат независимо от отстъствия и болнични на свидетели,адвокати,обиняеми. Иначе такава конфискация в този си вид е имало в Чили - Пиночет.
36
0
 
2
 
! Отговори
YYYY преди 11 години
КУПИЛ СИ СИ ДВУСТАЕН С ГАРАЖ В ГОЛЯМ ОБЛАСТЕН ГРАД ПРЕДИ 15 ГОДИНИ,ИМАШ ПРОДАЖБА СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ ОТ ДЯДО СИ -ДВУСТАЕН С ГАРАЖ,ЖЕНА ТИ Е ЕДНО ДЕТЕ -ТЯ СЪЩО Е ЗАПЛАТИЛА НА ЕДНА ОТ ЛЕЛИТЕ СИ 1\2 ПАНЕЛ,С ЛОЗЕТО С КУРНИКА И КОЛАТА НА 10 ГОДИНИ СИ ТОЛКОВА БОГАТ,ЧЕ СА ТЕ КОНФИСКУВАЛИ ЦЕЛИЯ НИЩО ЧЕ СИ ИНЖЕНЕР СЪС 1000ЛВ ЗАПЛАТА,ПАЗАРНИ ЦЕНИ ПО 70000ЕВРО ВСЕКИ АПАРТАМЕНТ И СИ ГОТОВ
35
0
 
2
 
! Отговори
www преди 11 години
че кой би поискал да му отнемат всичко от аванта..
34
3
 
1
 
! Отговори
dan преди 11 години
ще боли но няма друг начин
33
1
 
9
 
! Отговори
gft преди 11 години
цялата концепция "виновен до доказване на протичнвото" е тотало сбъркана.
32
7
 
5
 
! Отговори
до 34 и подобни преди 11 години
искаш да ми кажеш, че баща ти и дядо ти са ти подарили имущество за над 250 хил лв.????? Казвам над, защото все някакви доходи ще докажеш, да не говорим, че никой не споменава наследство. Ако дядо ти е имал 5 апартамент в центъра на София и ти ги е подарили - ЧЕСТИТО ДА ПОЧЕРПИШ - никой няма да ти ги отнеме защото ти си със заплата 500 лв. Този закон ще гони козметичката - собственичка на доганския хотел, а не теб
31
0
 
4
 
! Отговори
ми преди 11 години
еййй шубето - голям страх
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да има закон за законно придобито имущество-това означава да се наредим до Северна Корея.Някой измисля,а тук, във вестник Галерия,ТВ 3,Афера се мятат новоредени идеологеми,лозунги и политически мантри,дали има кой да вярва.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздрави за закона!Европа чака адекватно законодателство.Сега да видим от кой ръкав ще изкарват легенди и митове за произход на пари.И не ни мятайте увехналите си мантри -закона идва за политически саморазправи-дрън,дрън-кой ви вЕрва.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе да с политически противници,като контрабандистите от Мировяне-и те се изкараха политически преследвани!
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
33,Плевнелиев е нямал време да бъде щатен комсомолски секретар-78-82 г.математическа гимназия,82-84-войник,84 г./89 г.завършва технически университет в София-изчислителна техника-та кога да стане щатен комсомолски секретар?!
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви са гаранциите, че тоя закон ще се използва само по предназначение ? а не примерно за разчистване на сметки с политически противници ? след като един министър на вътрешните работи не може да ообясни по друг начин средствата с които е придобил 6 апартамента, освен с някакво съмнително дарение от тъща си., кво да говорим...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
33,ама тъй де защо само червени крадци да има,нека са от всички цветове.Клецането да започне сега!