Ниски митничарски заплати ли? Това е мит, рече Дянков

Взимат си добри пари, разкри финансист №1
4 май 2012 15:30,
74
Ниски митничарски заплати ли? Това е мит, рече Дянков
Симеон Дянков. Снимка: БТА

Митничарите получават доста добри заплати. Една от темите, от които трябва да излезем като общество, е, че те са склонни на някои нередности просто защото не получават достатъчно пари. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той отчете, че само в рамките на този мандат благодарение на структурните реформи средната заплата в митниците е скочила като реална стойност след инфлация с около 25%.

„През последните две години в Агенция „Митници" бяха въведени някои нови правила и структури, които регламентират процесите в управлението на човешките ресурси, каза Дянков и посочи, че вече задължително има конкурси и тестове с казуси за оценка на професионалната компетентност.

Още по темата

„Това за мен като финансов министър бе една от първите неприятни изненади. Като се направи първият тест, се оказа, че около 30% от митничарите, които са на пунктовете, не могат да попълнят някои елементарни отговори на въпроси от самия митнически кодекс“, обясни Дянков.

По думите му явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите.

Той допълни, че на базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 година досега, са били освободени групи или отделни митнически служители.

Припомняме, че преди ден 32 служители на ГКПП Капитан Андреево попаднаха под ударите на спецакция „Митница”. Те бяха задържани за изнудване на преминаващите през пункта – предимно спедиторски фирми. Повдигнати бяха обвинения на 8 души.

Вярвам в директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, коментира Дянков след операцията. Поводът за думите беше интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че операцията е проведена при изключителна секретност и за нея не е знаел шефът на митниците Ваньо Танов.

„Ваньо Танов е прекрасен ръководител на Агенция "Митници", винаги ще го подкрепям и в случая съм го подкрепил, така че тази разработка да се доведе докрай", обясни пред журналисти Дянков и добави, че не е в рамките на правомощията на Танов да знае това.

Министърът на финансите посочи, че Ваньо Танов е направил в митниците за последните три години повече от това, което е направено за последните 50 години, включително и през социалистическия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 11 години
Жалко, че живеем във 21 век.Предполага се, че хората са научили много от живота и са на мястото си. Уви времето се е забързало.Аз съм митнически служител и пред пенсиониране, но не съм забогатял и имам много колеги, които разчитат на заплатата си. Не мога да си отговоря що за човечета са "тези", които винаги имат отговор за всичко и лепят просташки етикети където им падне. Корупцията не е приоритет само на една институция. Тя си има корени и твърде бедни сме, за да я ограничим всезнайковци!
56
0
 
0
 
! Отговори
гражданин на София преди 11 години
спрете да говорите глупости за митничарите, ***! Българите само знаем да наглеем,завиждаме, злобеем и да не уважаваме никой. Не сте били там, нямате правото да говорите, байганьовци...
55
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Спукаха се да лъжат, начална заплата 480 лв : справка шефа на митницитеdnes.bg/obshtestvo/2012/05/10/tanov-chaka-podkupnite-mitnichari-da-se-udaviat.158429ment-newestДянков кат чуя че живееш е софия с началната заплата на митничар или полицай и ако успееш да докажеш че не си корумпиран, може и да повярвам в дядо коледа. Спукахте се да лъжете хората бе, не съм против герберите, гласувах за вас, ама не лъжете кат комунисти бе.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бати танчо от русенската митница, знаем го бе, нека се измести там човека , наше момче, обича зеленки , еврачки, джакче сме му приготвили, много лед, дамички има готови
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въобще шефа на митниците не знае и не е информиран даже и от анонимно оплакване, че подчинените му крадът и изнудват..... Даааааааа....верваме....ние сме чавдарчета и пионерчета
52
0
 
7
 
! Отговори
пари преди 11 години
аре сега изловете и тия мишки от митница софия !
51
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 11 години
ехо, че те половината вече са в сферата на кредитирането - 80 % от частните лихвари са митничари или подставени лица на митничари, чудя се как са намерили пари "под дюшека". че те отдавна въртят страшно много пари в обръщение и знаят отлично че само там има сериозни печалби - на по стотици проценти лихва годишна ги завъртат. справка варненските митничари"лихварите" преди година време....не че някого наказаха де....пушилка за неща - азбучни истини за народа ни от години. да не кажа от социализма
50
3
 
25
 
! Отговори
фокусник преди 11 години
Социологическо проучване сред митничарите. Въпрос:- Колко времe ви трябва да закупите BMW?Първият митничар:- Не по-малко от три месеца.Вторият митничар:- Поне пет месеца.Третият митничар (след кратък размисъл:- Не по малко от пет години.- ???- Все пак BMW е голяма фирма.
49
6
 
29
 
! Отговори
IND преди 11 години
Аз пък познавам митничар, който е началник смяна на летище София - мога да кажа, че си живее скромно в апартамент в Младост. Просто си зависи от човека.
48
17
 
30
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Всички се оплаквате, че са ви ниски заплатите и едвам връзвате двата края. Ако и на вас всеки ден, някой ви дава по 200-500 евро, със сигурност ще ги вземете. *** е, че хем плюете по митничари и полицаи, хем искате да сте на тяхното място.
47
3
 
4
 
! Отговори
,,LARI,, преди 11 години
NA MINIMALNA,STROG KONROL.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Митничар отишъл в рая и Свети Петър го пита къде да го сложи на работа : Митничаря отговаря на бариерата Свети Петре , на бариерата
45
2
 
22
 
! Отговори
Смях преди 11 години
Попитали един млад митничар за колко време може да си купи БМВ:- За 2 седмици! След това попитали един с 10 години стаж и той отговорил за 2-3 дни. После попитали началник смяна колко време ще му е необходимо и той тоговорил може би 6-9 месеца, все пак БМВ е голяма фирма :D
44
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** митничар взима 5 пъти повече от много висшисти! Беден митничар няма .Да им се проверят имотите.
43
1
 
32
 
! Отговори
ss-waffen преди 11 години
Алековия герой още от кога бленува за митница да се закачи. Народопсихологията на българина е такава там дето дават безплатни дрехи и обуща /митници, полиция, пожарна, армия/ там, да работим. Мизерията ни е генетично заложена. Факт.
42
1
 
12
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
тарифата до колкото знам е 6-цифрена минимум, при това тази цена е за 1 година. После няма гаранции дали при рокадите няма да те изхвърлят или да трябва да плащаш цялата сума отново, а може и повече..
41
2
 
23
 
! Отговори
митничар преди 11 години
хахаха, дан мойто момче изкефи ме. Защото ревизоро ви проми мозъците на всички. Ревизоро беше малък смешен охранител една фирмичка преди да заеме поста си на ревизьор. И като стана ревизьор каза, айде сега всички смени с карго (особено от китай) ми давате по 50 хиляди лева до една седмица или идвам и ви ревизирам, а и аз и вие знаете че си въртите схемите. И така светията ревизоро натрупа над един милион за първите 2 седмици на служба. Айде стига съм разправял че ще става още по-скандално..
40
4
 
23
 
! Отговори
ще ми е кеф преди 11 години
да конфискуват митничарски замък, неговия и на тъщата и на децата и на любовницата.Да питат на Марин любовницата откъде са и доходите да показват по тв-тата супир луксозната й къща в Сф. Пенсионерите да не реват по форумите, защото техните пари са там.
39
7
 
11
 
! Отговори
dan преди 11 години
Сигурен съм, че и в Германия да направят заплатите на митничарите и полицаите по 350 евро и там след два-три месеца ще се появи корупция. И това от МВФ (защото те определят заплатите) много добре го знаят. Единствения, който се опита да промени нещо в митниците беше Емил Димитров - Ревизоро, но бързо го отстраниха (по-скоро го принудиха да си подаде оставката)
38
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наскоро отворих сайта на митниците, беше ми интересно. Имаха 2 свободни места, търсеха началник на отдел. Поста не е *** митничар като повечето, които са ги хванали, а началник на оперативна група от 20-30 човека. Доста беше дълга обявата, изисква се магистър и стаж. Най-хубавата част беше заплатата. 700лв брутна заплата с възможност за бонус. Наистина, г-н Дянков, страхотна заплата! За да няма корупция този човек трябва да взима 7 хиляди, тогава може да се замисли дали да рискува да го хванат