Найденов не се страхува от стачки заради "добавка палма"

Ще бъдат засегнати бизнес интереси, сигурен е министърът
8 май 2012 21:22,
64
Найденов не се страхува от стачки заради "добавка палма"
Найденов откри международното селскостопанско изложение БАТА АГРО. Снимка: БТА

Министърът на земеделието Мирослав Найденов не се страхува от стачки на млекопреработвателни фирми по повод наредбата, с която се въвежда забрана за продуктите с добавки, с палмово или растително масло, да се наричат "млечни".

Борисов настоя на тези продукти, в които има палмово или растително масло, като на цигарите да пише "вредно за вашето здраве".

"Тези мандри, които искат да протестират, инсталираха машини, които могат да смесват растителната и животинската мазнина и ни продават нещо, което вреди на здравето. Тези, които желаят да продължават да го правят, ще им бъде забранено да ползват наименованието "млечен продукт". Нека да го кръстят "растителен продукт", заяви  министър Найденов в Стара Загора.

Още по темата

По думите му България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания и смъртност от тези заболявания. Голяма част от това се дължало на некачествената храна.

"Ами ако протестираме всички потребители, че те ни мамят, кръщавайки го млечен продукт само заради това, че вътре са вложили 6 или 8% мляко, а останалото е палма?", попита реторично Найденов.

"Досега от стачка аз не съм отстъпвал. Такива големи машини идваха преди няколко месеца в София, не сме отстъпили. Стачкували са всички. Аз казвам – когато става въпрос за здравето на българина, за мен по-важно от това няма", категоричен е земеделският министър. 

Специалистите от Агенцията по храните ще преценят какъв да бъде преходният период, в който мандрите да организират бизнеса си според подготвената от земеделското министерство наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Според него ще бъдат засегнати нечии бизнес интереси, но това ще бъде в защита на по-доброто здраве на българина и на традиционната българска марка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 11 години
32Иди на село, гледай животни да видиш как е
35
3
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
не може да продават *** с име сирене и мляко - като в тях млякото го няма. Е сиренето ще е 20 лв кг, но гражданите да идат да си го произведат.
34
6
 
26
 
! Отговори
йордан преди 11 години
500лв. заплата ,8 часово работно време-по селата стопанства по градовете заводи еее карах си москала-408 ама народа неизнемогваше ДЕ СИ ТОДОРЕ?????????
33
1
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
И още нещо! ШОКОЛАДЪТ ПРЕДСТАВЛЯВА ПОДСЛАДЕНО, АРОМАТИЗИРАНО И ОЦВЕТЕНО ПАЛМОВО МАСЛО С ДОБАВКА МАЛКО КАКАО. НАВРЕМЕТО СЕ Е ПРАВИЛ С КРАВЕ МАСЛО, НО СЕГА САМО С ПАЛМОВО, КОЕТО Е ОКОЛО 2-3 ЛВ. КГ. НА ЕДРО. ПРИЯТЕЛИ-НЕ ЯЖТЕ ШОКОЛАД. МНОГО Е ВРЕДЕН!
32
7
 
38
 
! Отговори
До 30 преди 11 години
По слаб министър на земеделието ли?По времето на предишния министър бяха спрени субсидиите в селското стопанство.Защо ли?Министър който въвежда стандарти за качеството на храната ни,да знаят хората какво си купуват.И естествено бизнеса отново се опитва да хитрува на наш гръб,министъра не седи със скръстени ръце,а се опитва със зор да ги направи истински бизнесмени.И бил най-слабия министър на земеделието.По-голяма глупост от тази не прочетох днес.
31
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво само го кълнете тоя министър, всички останали министри не правиха нищо за потребителите, абсолютно нищо, тоя поне се опитва, останалите само спяха в кабинетите си, аз млечни не ям освен масло (и то кларифайд)
30
1
 
42
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Когато трябва критикувам Герб, но сега ги поздравявам! Лошото е, че народа не е запознат какви опазни за неговото здраве храни си продават. На първо място е продуктът палмово масло. То представлява дехидрирана мостна молекула, която трудно се рзапознава и разгражда от организма, поради което при консумация директно се натрупвав като запас /мазнини/- които след това много трудно се разграждат. Това е една от причините да япълнеем и да не можем да отслабнем, както и със заболяванията, свързани с това. Освен него, вредни също са масово добавяните в храните сухо мляко и соев протеин / соево брашно/. Последното разтварят във вода и полученото желе добавят в месото /пилета, свинско/, като след това ги въртят на специални машини, за да се разпръсне в месото. Това си е чиста измама, защото така пилетата от 900 грама стават 1500, а и във свинското и телешкото добавят до 30-40 % желе. За съжаление измамата е вредна не само за джоба ни, но и за здравето ни, тъй като при производството на соев протеин се използват вредни химикали. ТАКА, ЧЕ НАЙДЕНОВ, НЕ ЗАБРАВЯЙ СОЕВИЯ ПРОТЕИН И СУХОТО МЛЯКО, ПЪК ИМА И ДРУГИ !!!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой не може да забрани на простаците да ядат камъни и ***, и по-добре защото почнат ли с едно не се знае докъде ще стигнат със забраните, не искаме да ни казват какво да ядеме, искаме само истината какво се опитват да ни продадат за ядене, въпроса е да не лъжат и заблуждават производителите, рафинираните растителните мазнини от семена са доста вредни (лесно окислими полиненаситени мазнини), основен фактор за ССЗ
28
2
 
16
 
! Отговори
До тук добре преди 11 години
много се радвам за тази инициятива но се страхувам че ще стане като стара планина.Ще бъде просто едно извинения да вдигнат продукта с 30-40 % и пак да ядем същите *** поради липса на контрол на храните.
27
13
 
1
 
! Отговори
Илиев преди 11 години
По темата подкрепям Един от нас, а иначе - поредното изхвърляне на един "капацитет" от некомпетентното управление на България.Повсеместна простотия и некадърност във всичко и навсякъде!Да се отървем от политическите болкуци!
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до29 пробваи кисело мляко "боженци" иначе по-слаб министър на земеделието не сме имали
25
3
 
5
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Ето какво ям аз - не че е истинско, но все пак като го хапвам не ми се повръща.Краве сирене " Роса" и " Сердика" от мандра Рилци - Добрич, вече не са на фирмата ФАМА.Овче сирене и кашкавал от овче мляко на " Велес", Разлог.Кисело мляко Елена, 2 %и 3 % - само в Хранс комерс.Масло Мегле - непрекъснато има намаления в Била и другаде.Кашкавал от овче мляко Вангард, Сливен - но е много скъп. Ами споделете тук какво купувате /млечни продукти/.Това ще е по-полезно от празни приказки.
24
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Най-сетне да стане ясно,че *** забъркани с палмово масло нямат нищо общо нито с млечни продукти, нито с бисквитки с масло - petite beurre. Все още има глупави хора, които казват: купих си едно хубаво мазно сирене - ха-ха.Турците отдавна вече обозначават на тези бисквитки, че няма нито палмово, нито хидрогенизирано растително масло.Ние сме все на опашката.Ще можем да изнасяме хранителни продукти /преработени/ на кукуво лято.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изял си старите *** от държавния резерв.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е кво да се страхува ,нали *** го продават,а те са от нащи гръцките ***.
21
3
 
15
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Защо продължавате да му викате кисело мляко след като такъв продукт от над 10 години може би няма ако не и повече ... няма кисели бактериии и не се развалят за 2-3 дена "млеката" ...
20
0
 
29
 
! Отговори
Един от нас преди 11 години
Не искам да ме правят на будала и да ме тровят официално .След като в киселото мляко има растително масло и не е само млечен продукт ,нека да не се правят на тарикати и да го кръщават мляко .Толкова е просто ,забраняваш им да поставят името "Млечен продукт " и нека си го продават под друго заглавие например - "Растителна Крава " .Върнете старите стандарти и който иска да продава млечен продук ,да бъде така добър да си спазва технологията .Потребителите сами ще решат съдбата на производителите .
19
1
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
РАЗТРЕЛ за престъпните производители които отровиха народа.Абе толкова години къде бяха т. н. контролни органи?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изхранват по този начин тези народи които се развъждат безконтролно .а не и българите които се топим като мартенски сняг.
17
4
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Еххх Смехурко заради такива като тебе и остатъка бзе мозък фенове на ГРОБ и подопечените му като НАЙДЕНОВ ще сърбате попарата сега ... всяко следващо правителство е по голяма издънка и по големи *** ей ! Как може да вярваш ,че със "стандарти" и прочие театър ще имаме не вредните толкова храни от миналото ве Смехурко :D Бойко как ли ви се смее сега селяка му със *** БАНКЕНКСКИ вика си тъпият матриал ми яде на приятелите от фирмите лаиняните храни и печелиме по равно са :D