ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Учудващо невежество цари в форума какво е това държавен чиновник, какво прави държавния чиновник и каква заплата получава държавния чиновник. Примерно, министъра на ГЕРБ симеон дянков нареди да не се плаща на формите за извършените стоки и услуги, което фалира много фирми в България и сериозно затрудни хиляди други. Вината за това обаче наивния българин хвърля на държавния чиновник!!! Какво е виновен държавния чиновник, че българите са избрали ГЕРБ, а чрез ГЕРБ и симеон дянков на изборите??!!
112
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Фантастично *** нация.На Тошо му бяха нужни години , за да ви разбере какви послунши "роби" сте.Този ви рабра за три години.Кофти материал,робска нация.
111
4
 
6
 
! Отговори
Ко праим сега? преди 11 години
Когато частните фирми фалират или се махнат, както става в Гърция, кой ще храни чиновници, безработни тарикати и милионите ***?
110
11
 
19
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че в частните фирми е пълно с некадърници, които работят много по-зле от държавните чиновници, но ние им плащаме заплатите, купувайки стоки и услуги от тези частни фирми. В този смисъл да се плюе против ВСИЧКИ държавни чиновници е меко казано проява на тъпота. Държавният чиновник обикновено е с млак заплата и се надява точно на тези бонис, за да свърже семейния бюджет. Ако ги няма, това е силен стимул за корупция, ако е възможна за този чиновник.
109
16
 
11
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Май държавните чиновници вече си построиха всичкия комунизъм,а ние социалистическо-капиталистическите биологични единици духаме бобената чорба отсекъде....Мила Родино,ти си земен рай,ама за некой!!!!
108
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ да звъннат и на шефът ми да му кажат за тая работа :D
107
16
 
8
 
! Отговори
Да ви е честита .... преди 11 години
Тошко правеше същото едно време. Вкарат те в Партията, дадат ти топло местенце и ставаш техен до гроб. Та и Бойко е същия. Дава пари на чиновниците и те (и семействата им) ще гласуват за ГЕРБ. Перфектна схема. Като сложим ***, *** и няколко камиона с бюлетини, няма да се учудя ако след толкова СЛАБ мандат Бойко да повтори. В заключение - българите сме един много малък и много *** народ :)
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо по Гръцки сме го захванали май!
105
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАТЯ И СЕСТРИ,ВРЕМЕ Е!!! ТЕЗИ *** СА РЕШИЛИ ДА НИ СМАЧКАТ И НИЩО НЯМА ДА ГИ СПРЕ , ОСВЕН-СЕЩАЙТЕ СЕ!!! АКО НЕ ПРЕСТАНЕМ ДА ИМ ТЪРПИМ БЕЗЧИНСТВАТА , ЕВРОПА С ОСНОВАНИЕ ЩЕ НИ СМЯТАТ ЗА ***, БЕЗВОЛЕВИ ***!!! ВИЖТЕ ГЪРЦИТЕ!
104
27
 
4
 
! Отговори
Мръсни Комунисти! преди 11 години
Вместо да завиждате на хората които ви изкарват хляба и заслужават бонуси разбира се излезте и свършете някаква работа вместо да седите пред компютрите и да плюете по ГЕРБ!
103
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смехория, държавната администрация ще получава бонуси, за добре свършена работа-да спъва умело частния сектор, в който намаляват заплатите, в следствие от "добре свършената работа" в държавата. Егати случая!
102
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 11 години
В масовият случай от чиновника нищо не зависи и е с около 500 лева заплата. Има разбира се и един друг вид държавни случжители, кото са значително по-малобройни, идват и си отиват с поредната управляваща партия, и си получават добри парички за това, че пречат на работата на "истинските" чиновници. тези партийни некадърници са винаги на показ и те за масовия български гражданин са еталона що е това държавен чиновник. Личи си и по написаното тук в форума.
101
15
 
20
 
! Отговори
Чинивник преди 11 години
до 118Държавната работа нито е лека, нито сигурна. Само интелигентен човек, с добра интуиция в апратните игри може да се задържи дълго на служба. Чиновниците са хората, които дърпат конците на политиците и могат да свалят правителства.
100
0
 
10
 
! Отговори
алчен преди 11 години
Защо директно не обявят, че заплатите на администрацията се увеличават двойно, а ни баламосват, че било криза и намалявали разходите...
99
2
 
2
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
хахаха търси си, ама няма да намериш.Тъй се назначава случаен човек на държавна службичка.
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 93/чиновник/ ти много добре знаеш, че заплатите се вдигат 2 пъти в годината по закон, тук става въпрос за бонуси са постигнати добри резултати и пабота
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бонуси за партийните дейци винаги е имало и винаги ще има. Нищо не се е променило от времето на бай Тошо до сега.
96
2
 
5
 
! Отговори
частник преди 11 години
Може да сме най бедната държава в Европа, но имаме най-забавния премиер. Борисов не може да нахрани гладните, но затова пък неуморно ги забавлява от сутрин до вечер, 24 часа в денонощието. Като няма хляб, яжте пасти, възкликва кралица Мария Антоанета, малко преди да изгуби главата си на парижката гилотина. Нашият крал е далеч по-земен. Той най-сериозно посъветва гладните българи да садят картофи, както правел той и семейството му в Банкя.
95
2
 
8
 
! Отговори
Админ. преди 11 години
Нищо против високи заплати и бонуси в администрацията, НО при условие че държавата върви напред, че икономиката работи, че адм.услуги са в полза на хората и бизнеса, а не срещу тях !!!Тези условия НЕ са изпълнени, в момента партия ГЕРБ развращава и корумпира администрацията !
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
facebook/groups/233133146788256/ Протест срещу правителството!