ГЕРБ "пусна" повечко бонуси

Чиновниците ще могат да получат 10 допълнителни заплати годишно
Обновена: 9 май 2012 14:54 | 9 май 2012 12:30,
197
ГЕРБ "пусна" повечко бонуси
ГЕРБ не ограничи бонусите, както планираше. Снимка: архив, Dnes.bg

Скандал в парламента предизвика отново темата за бонусите в държавната администрация, след като депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за държавния служител, с които се определя нов начин на формиране на работната заплата.

Допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което може да получи държавен служител, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, реши парламентът.

Така един чиновник ще може да получи десет допълнителни заплати годишно. Идеята на Дянков обаче беше екстрите към заплатата да не надвишават размера й с повече от 30% .

Бонусите ще се изплащат четири пъти годишно, въз основа на оценка по ред, определен в наредба. Кой колко процента ще получи, решава ръководителят на база постигнатите резултати.

Още по темата

След гръмналия скандал с раздаваните колосални суми като бонуси на висши държавни чиновници и последвалите уволнения, правителството се закани да ограничи тази порочна практика.

Депутатите обаче приеха на второ четене, че разходите за допълнителните възнаграждения ще са в размер не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски в бюджетната институция.

Тази промяна в предварително обявените намерения на ГЕРБ предизвика гнева на опозицията.

Според Христо Бисеров от ДПС не се реализира заявената от министър Дянков идея индивидуалният бонус да бъде до 30 на сто от заплатата, а не общият бюджет за допълнителни възнаграждения да бъде до 30%.

"Оказва се, че на отделния държавен служител могат да му се дадат до 80 процента от 12 заплати. Така на един държавен служител се дава правна възможност да получи допълнително близо 10 заплати на година", изчисли Бисеров.

По думите му с тези пари се създава партийна аристокрация.

Светослав Тончев от ГЕРБ обаче контрира, че бонуси за постигнати резултати няма да се раздават задължително. По думите му това е само една допълнителна правна възможност.

Димчо Михалевски от Коалиция за България пък  посочи, че преди да бъдат назначени, служители са викани в офиса на ГЕРБ да попълнят молба за членство.

"Лоялността към ГЕРБ ще бъде тествана на всеки три месеца и това ще се отрази на допълнителното възнаграждение", коментира той.

Според управляващите обаче твърденията за декларации за лоялност към ГЕРБ са "пълна измишльотина" и обвиниха Михалевски, че манипулира народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
В: Какво става когато се съберат мутри и полицаи ?О: ГЕРБ
72
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е няма угода за мръсното БК(С)П. Ако няма пари - ми изровете от *** си и давайте на пенсионерите. Ако има - ето, предизборна кампания. Аре следете новините и вижте кой говори само за предизборна кампания и кой говори за народа. Конгресът е важен, не за народа, ами за да "затвърдим позициите си като партия". За БКП е важно пак да си дойдат на власт, за ГЕРБ е важно каквото има и каквито възможности има да се дават на народа. Аре преценявайте сами *** комунисти.
71
9
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
След като цените са се повишили значително през последните 2 години, няма причина същото да не стане и със заплатите. Това, че някои хора се чудят къде да си излеят завистта и злобата си е техен проблем.
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаха най-популистката партия герб.. нямаше да има бонуси, едно говорят друго правят
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** чакай, нали казах, в условия на криза няма да има бонуси, ох не разбрах,тя кризата свършила беееей
68
0
 
2
 
! Отговори
dwadada преди 11 години
oshe edna glupost qvno samo te zaslujavat pove4e ot kolkoto im se dava a za naselenieto ......
67
1
 
21
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
А бре Боко, а бре тикво празна...Ти, който ни плашеше с гръцки вариант ако на стягаме колана, че видиш ли гърците си раздавали 13 и 14 заплати и я ги вижте...Ти кратуно(няма как да те нарека по друг начин), сега ще раздаваш до 22 заплати на номенклатурата.Нямам думи да те обидя...Твоята простотия е безгранична...
66
2
 
25
 
! Отговори
violeta.petrova.98 преди 11 години
Е, браво бе! Чудя се докъде ще им стигне наглоста! На фона на цялата мизерия и безработица в България ! Ами те всички хора искат по 10 допълнителни заплати!Аз не познавам такъв който няма да иска!Пенсионерите и те искат по 10 допълнителни пенсии!Защо за едни да има а за други не?
65
0
 
18
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Предизборната кампания на Геноцида започна!
64
1
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Dami i Gospoda kogato sprem da piseme po forumite i izleze me na ulicata edva togava ste postigneme nesto,a sega prosto si izlivame zlobata
63
0
 
3
 
! Отговори
счетко преди 11 години
само добавям 82 - ако се случи изобщо да прави нещо то единствено създава проблем- ако не на друг, то сам на себе си
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко математика...Да приемем, че заплатата на едни чиновник е само 1000 лева. И тук спираме с математиката. Защото цяла София е чиновническа и на Бат Бойко му е ясно това. И няма нужда да раздава по време на избори пари, за да си купи гласове. Той си ги купува още отсега. А от пенсионера със неговите 136 лв. пенсия той просто няма файда.
61
7
 
26
 
! Отговори
ddd преди 11 години
ЧИНОВНИКА , НАЙ-ГНУСНАТА ГАД !!!!!- НЕ РАБОТИ- КРАДЕ- БЕЗГРЪБНАЧНА ТВАР
60
15
 
5
 
! Отговори
Quo Vadis преди 11 години
:) Да живее ГЕРБ. Да живее Новия Морал. Да живее ББ. Незнам за вас но ГЕРБ наистина промениха нещата. Предишните поне си траеха а ГЕРБ обещават НОВ МОРАЛ и после с усмивка правят каквото си искат а народа им се кефи. Няма по-добри от тях
59
1
 
25
 
! Отговори
бравоооо! преди 11 години
За сметка на ----БЕЗРАБОТНИТЕ !?
58
0
 
7
 
! Отговори
разхищение преди 11 години
Има ли актуална, точна и навременна информация достъпна в интернет за тяхната дейност? За резултатите който са постигнали?
57
1
 
25
 
! Отговори
Елф преди 11 години
Повръща ми се от ГЕРБ!
56
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние да садим картофи и да ядем филия с мас,а они на кучетата да дават телешки пържоли,а на чиновниците_бирниците 10-ет допълнителни заплат на година или работиш 12м. а ти плащат за 22м. да живее бюрокрацията другарииииии....
55
0
 
9
 
! Отговори
на тъмно преди 11 години
Някой знае ли, кое чиновник е написал поредната регулация?
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 2011 г. служителите от системата на Министерството на финансите са получили допълнително материално стимулиране в размер на 55 085 865 лева.Това се посочва в писмо на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков !