А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП

Не всичко е розово, но се справяме, отвърна им Симеон Дянков
10 май 2012 12:00,
74
А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП
Вицепремиерът Симеон Дянков защити реформите в НС. Снимка: архив, БТА

"А сега накъде - още по-зле". Така червената депутатка Корнелия Нинова обобщи Националната програма за реформи, по която имаше разискване в парламента.

Тя отбеляза, че актуализираната национална програма за реформи е рестриктивна към бизнеса, антисоциална за хората и прокризисна за България.

Според левицата програмата не гарантира икономически растеж и приток на чуждестранни инвестиции, а данните за развитието на икономиката през януари и февруари 2012 г. са тревожни и показват риск за бюджетното изпълнение. 

"В нея има само две положителни неща – пенсионната реформа и строежът на  магистралите", отбеляза Нинова.

"Философията на пенсионната ви реформа е работи и умри. Министър-председателят съобразява строителството на автомагистралите с размножителния период на костенурки и червеношийки, но не ги съобразява с факта, че по тях не пътуват камиони и ТИР-ове, защото няма работеща икономика.

Не ги съобразява и с факта, че по тях няма да пътуват българи до морето и обратно, защото нямат пари за почивки. Извън тези две "постижения" на ГЕРБ националната програма за реформи не предлага никакви реформи", скочи червената депутатка.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също смята, че няма радикална промяна в нито една от ключовите публични сфери на страната.

"Ако има реформи, след няколко месеца ще има резултати, ще има ефект. Къде е ефектът? Няма ефект, няма реформи", заяви Костов.

В отговор шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че по данни на Еврокомисията  11 държави през 2012 година ще изпаднат в рецесия.

"На този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж", отбеляза Стоянова.

"Бюджетната позиция на България през изминалите месеци се подобрява спрямо предходната година", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на дискусията.

Той прочете някои от заключенията на МВФ, чиято техническа визита в България приключва днес. Сред изводите на фонда са че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза", "реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления резултати", "неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от четири процента от БВП
в средносрочен план".

"Тези изводи не означават, че всичко е розово, но от гледна точка на фискална, банкова, бюджетна политика България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре", коментира Дянков.

Той обаче отбеляза, че остават много предизвикателства пред България. Според него националната програма за реформи няма краткосрочен или антикризисен план, а има дългосрочна визия.

По думите му се предвижда по-голяма част от реформите, над 70%, да бъдат изпълнени до 2015 г., като работата вече е започнала по 3/4  от тях.

В крайна сметка Народното събрание задължи правителството при последваща актуализация да докладва за изпълнението на мерките, заложени в Националната програма за реформи.

Предвижда се Министерският съвет да докладва за изпълнението на мерките предимно в областта на фискалната политика, електронното управление, енергийната ефективност, административната реформа, както и реформата в системата на здравеопазването и образованието.

Приетото решение беше внесено от ПГ на ГЕРБ във връзка с разискванията по питането на народните представители от Коалиция за България Пламен Орешарски и Корнелия Нинова към вицепремиера
и министър на финансите Симеон Дянков относно Националната програма за реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ - Бойко и Дянков фалираха държавата и обрекоха на гладна смърт и мизерия милиони българи.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не,не,не...Тези хорица..те не са в час, те не са на тази планета, те не са ва тази действителност!!!! Ето го и доказателството-""На този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж", отбеляза Стоянова. АКО има икономически разтеж Неуважаема ми Г-жо Стоянова - защо народа ,данъколптеца-този,който ви сложи там, не го усеща?Или растежа е само за вас и вашите фирми? Ама вярвате ли си, вярвате ли,че някой ви вярва???
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kой ще изберем на следващите избори ??? Щом тези не ви харесват ??????
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономическата картина в България1. Няма пари2. Няма никакви пари3. Време е да обменим последните долари за пари.4. С последните пари е време да отидем на терминала.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За бога , братя НЕ КУПУВАЙТЕ !!! Да оставим дебелаците гладни : )
37
10
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 44 - Вие обаче останахте единици и продължавате да плещите глупости. БСП е единствената партия, която е алтернатива на ГЕРБ. Кой ще ги смени - може би въртиопашките от ДСБ, СДС, РЗС, Атака... Или новата партия на Кунева със старите муцуни, предали предишните си изпадащи от властта, партии и присламчили се към Кунева с надеждата отново да са на държавната хранилка. БСП ще спечели!
36
22
 
9
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Кой РАЗУМЕН българин с IQ над 100 би гласувал за ДОКАЗАНИ КРАДЦИ? Мисля, че такъв няма, а гласуващите за КРАДЦИТЕ от БСП са ментално увредени или психопати с мазохистични наклонности... Както и електората на ДПС, между другото...
35
5
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Много ме притеснява факта, че постоянно Дянков говореше, че сме добре, въпреки некадърните му решения като финансов министър; сега обаче започва да твърди, че положението не е розово, което ме навежда на мисълта, че сме пред фалит! Тези управляващи даже нямат и достойноството да признаят провала и некадърността си и да хвърлят оставка!
34
12
 
5
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
*** ще разбере къде отива България ЧАК след следващите избори, когато партията, към която се присламчи, за да продължи с КРАЖБИТЕ(БСП), стигне електоралния си минимум и влизането на самата *** в Парламента стане спорно и под въпрос...
33
2
 
12
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
Грешка. В началото на 90-те държавата имаше активи. Сега има 0.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че всички ни крадоха-крадоха ни..Но че тези ни върнаха в началото на 90-те е факт! 22 години на икономии и лишения отидоха по дяволите! След тези всичко започва отново-затягане на коланите пълнене на резерв, глад и мизерия..........
31
16
 
7
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Зле ли??? И благодарение на кой сме зле? *** отговор, благодарение на вас крадливи, корумпирани, мързеливи и служещи само на руските интереси комунисти!!!! Не задавайте глупави въпроси, сами си знаете отговора. Надявам се скоро нашата скъпа родина да успее да се освободи от комунистическата напаст!!!!!!
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само, че не е розово, ами си е направо тъмносиво, че даже и чернее!
29
0
 
10
 
! Отговори
Кой ни управлява преди 11 години
Към момента (началото на 2011 г.) пазарната капитализация на холдинга *** надхвърля 2,5 млрд. щатски долара, пряко или косвено осигурени (финансово, здравно, данъчно и т.н.) са над 20 000 души, а групата компании представлява най-големият български работодател и данъкоплатец.от Уикипедия
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хер Флик, единствения представител на управляващите, който не е с бръсната глава, но пък е евреин !!!Да "живее" политическата класа на МУТРОКОМУНИСТИТЕ !!!
27
1
 
17
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Сега на къде?-Може да стане още по-зле ако Гроб спечелят изборите,така вече ще довършат държавата.Ако до сега сте си мислили,че е положението е зле,не сте се сетили,че тепърва ще започнем да изплащаме заема им от 4 милиарда евро.Токът и парното пак ще чупят всякакви рекорди по висока цена.Осъзнавате ли,че ефектът от управлението на Гроб тепърва предстои,и тези които ще платят цената сме ние??!
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 29Дянков ще се изниже при чифутските си шефове в Америка бързо-бързо без изобщо да разберете, ако настъпи този ден
25
6
 
2
 
! Отговори
работещ преди 11 години
32, моля те, поясни, какво разбираш под "тесни специалисти" - в кои области? Апропо, и руският ли е западен език? И пак да питам, възрастта няма ли значение?
24
2
 
6
 
! Отговори
mw преди 11 години
Мутрите във власта всеки знае кой ги вкара бе пич червената буржоазия
23
7
 
1
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Алоооо, кретенчетата от "форума", вече и на въпроси ли слагате минуси? Нямам ли право да задавам въпроси, на които не ви се отговаря?