Раниха наш дипломат при екшън в Йемен

Посланикът ни и съпругата му се спасили при опит за отвличане
Обновена: 13 май 2012 13:32 | 13 май 2012 09:17,
44
Раниха наш дипломат при екшън в Йемен
Снимка: архив, Reuters
Българският посланик в Йемен се отърва с леки наранявания, след като маскирани въоръжени нападатели откриха вчера огън по колата му в столицата Сана и се опитаха да го отвлекат, съобщи западен дипломат, цитиран от Ройтерс. 
 
По думите на дипломата посланикът е бил заедно със съпругата си по време на нападението. Тримата нападатели поискали да го измъкнат от колата, но той не се подчинил и подкарал, след което те открили огън по автомобила. Дипломатът е бил ранен в областта на окото от счупено стъкло. 
 
Посланикът и съпругата му се спасили, като избягали в близкия търговски център, каза очевидец. Силите за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Българският дипломат не е бил придружаван от телохранител. 
 
По данни на уебсайта на българското МВнР временно управляващ на посолството ни в Сана е Борис Борисов. 
 
"Не знаем дали нападателите са били от местно племе, които са забелязали дипломатическата табела на колата, или са бойци на Ал Кайда, които са целели отвличане за откуп", каза дипломатическият източник на Ройтерс, цитиран от БТА. 
 
Агенцията отбелязва, че похищенията на чужденци и йеменци са често явление в тази бедна страна на Арабския полуостров, където недоволни племена използват заложниците като средство за натиск срещу властите.
Пленниците често биват освобождавани невредими. 
 
През март т.г. един саудитски дипломат бе отвлечен в южен Йемен от свързана с Ал Кайда групировка. Похитителите искаха да бъдат освободени от саудитски затвор техни близки. После дипломатът бе освободен, отбелязва Ройтерс. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Борисов - да не се бърка с Бойко Борисов. Първият му е братчед!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петко, не знам какъв раст си ти. Ходиш с памперси, казваш. Повечето носят *** - слипове, боксерки. Само ще ти кажа, че преди доста години комунистическият военен аташе (ами като не знам как правилно се пише! Може би "военно"?) в САЩ полк.Ц.Т. беше изпаднал в много неприятна ситуация - в един национален парк дясната врата на колата му се отворила и огромна гризли се опитала да се вмъкне. Човекът изскочил от колата, дръпнал мечката и разкъсал плик с храна пред нея. Отървал кожата, бил мъж намясто
31
0
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Много си зле , как може да правиш аналогия между охранителите на ведомствени обекти и охранителите на посланник.Още повече се касае за *** терористична държава където има масови убийства и отвличания.Мислиш ли че сред тия 250 000 охранители в БГ има способни да пазят посланник? Едва ли? Повечето са на ниво селски пъдар плашещ децата и гаргите.
30
0
 
0
 
! Отговори
Harmony преди 11 години
Добре дошли в Тексас,ще има резачка...
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С коментар 36 на Петко би трябвало да свърши дискусията, ама нали сме в Днес.бг. Драскачите трябва да изкарват парички.
28
2
 
0
 
! Отговори
ооо храна преди 11 години
Охраната, та охраната! И какво щеше да направи охраната? Да се храни добре, за да хваща куршумите в движение ли? В нашата държава има над 250 хиляди охранители, не производители.
27
5
 
20
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Ако имаше телохранители щяхте да пищите, че трошат държавна пара.... Браво на човека, проявил е твърдост и смелост в изключително опасна ситуация и това показва какъв е, а не дали е гербе, седе или бесераст. 99.99 от машинописците тук (навярно и аз) просто биха наакали памперсите и останали да чакат някой да им ги смени
26
11
 
6
 
! Отговори
362 преди 11 години
ДО УМНИКА ДЕТО ВЪВ ВЪНШНО ИМАЛО УМНИ И ЗНАЕЩИ-ТЕ АКО СА УМНИ НЯМА ДА СА ПОДЛИЗУРКОВЦИ И МОШЕНИЦИ В МИНИСТЕРСТВО А ЩЕ РАБОТЯ И РАЗВИВАТ!!комунизма възпитава в идолопоклоничество на партията дето уж сътворила света- умнико кажи какво обощ имаме с ЙЕМЕН или какво правим в АФГАНИСТАН???ами пращаме хора дето ни дават по 30 на сто от свойте заплатки който ги плащаме ВСИЧКИ В ДЪРЖАВАТА наразни НЕРЕЗИ В МИНИСТРЕСТВАТА!!КРИЗА ЛИ-ВИЖТЕ ТОЯ *** В ЙЕМЕН КАКВО ВЪРШИ --НИЩООООООООООО!!!
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тия от външно луди ли са ? Как се оставя без охрана дипломат в такава *** държава където се режат глави за забавление? Минимум 2 тежко блиндирани джипа бих поискал за охрана с 10на перфектни охранители , бронежилетки и т.н. Там се разхождат *** , истински психоапти. Оръжието и добрата охрана са решаващ фактор за сигурноста.
24
2
 
4
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
По времето на социализма от Йемен пращаха хора да се учат във ВНВУ В.Левски . Имахме колеги учеха в специалностите танкисти техници , строеви танкисти , мотостреловаци и сапьори . Имахме колеги от Сирия , Мозабик и Куба доколкото си спомням . Бяха в така извесния 5 чуждестранен батальон . Готвеха им отделно и винаги можеха да излизат в града . Дижурства не даваха . Няма да се чудите ако ви кажа че всички араби носеха картата на Палестина като медальон . Дано тоз посланик да е от новите ГЕРБерас
23
3
 
6
 
! Отговори
Б. Борисов преди 11 години
Йеменския народ е братски народ както Македонския не трябва да реагираме остро другари, ще ги помолим да не правят така повече ако е възможно
22
1
 
1
 
! Отговори
христо преди 11 години
спамеща кифла
21
1
 
4
 
! Отговори
Весел ден! преди 11 години
Весел ден! Пиинете, хапнете, поспете! От утре на работа!
20
2
 
12
 
! Отговори
15615151561561154156 преди 11 години
Те в Македония тормозят посланника ни и българите въобще, че в Йемен ли? Малоумното ни правителство и мухльото Младенов си чоплят носовете и лапат паричките само, скоро може да имаме и изнасилен посланник
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко много работят за 500 лв! Не е за вярване, че имат компютри :)
18
5
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Някои са учили, за да работят тази работа и хайде, стига вече с обобщенията "връзкари" и "комунисти" във Външно! Да, има и такива, но има достатъчно читави, знаещи, можещи и главно, работещи хора там.
17
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Споко бе!Разбирам те. Разходи се малко. Поне разходката е безплатна.
16
1
 
11
 
! Отговори
Йонко до 12 преди 11 години
Аналогично никой не е карал нашите мед. сестри да ходят в Либия,Гълъбин да ходи в Бразилия , посланика ни в Йемен.Дейности различни , но целта е една - ПАРИ.Интересът клати феса..
15
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Починал е. Пък и аз си работя достйно. Споко бе.
14
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
до 15. Работя за 500 лева, защото нямам крадлив баща-комунист като теб, а живея достойно и не чакам от никого нищо. Нашите мили "капиталисти" плащат по толкова, а връзкарите ходят по посолствата.