Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020

Такива са препоръките на ЕК, каза министър Тотю Младенов
14 май 2012 16:25,
101
Еднаква пенсионна възраст за мъжете и жените след 2020
Снимка: архив Reuters

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените ще се изравни след 2020 г. година, съобщи социалният министър Тотю Младенов пред БНР.

Той припомни, че такива са препоръките на Европейската комисия, според които правителството трябва да въведе равни условия за пенсионирането на двата пола.

Според пенсионната реформа, която правителството прие в края на миналата година, всяка година възрастта и стажът за пенсиониране се увеличава с по 4 месеца, както за мъжете, така и за жените.

През 2017 г. възрастта за пенсиониране на мъжете ще достигне 65 години, а до 2020 година тази на жените ще достигне 63 години, тоест изравняването не може да стане изведнъж, поясни Младенов.

В момента жените се пенсионират три години по-рано. Идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази година, разликата да се стопи на две години. Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г., а жените - на 63 г.

Сега жените имат право и на по-кратък стаж за пенсия - 34 г. при 37 г. за мъжете. Стажът също ще нараства в следващите години с по 4 месеца, докато стане съответно 37 г. и 40 г.

"В борбата със застаряващото население и ниската раждаемост се предвиждат и други мерки, свързани с условията за ранното пенсиониране", допълни социалният министър.

Младенов припомни, че от началото на годината стажът за тях беше увеличен с две години. Сега синдикатите са представили пакет от допълнителни мерки, който включва повишаване и на възрастта на военните и полицията, което ще се обсъжда на тристранен съвет.

"Това, което съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов и пред синдикатите в МВР е те също да участват в тези преговори", коментира Тотю Младенов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.