Янев прокара втора комисия "Първанов-Марин", но без Яне

БСП обаче отново се кани да сезира Конституционния съд
Обновена: 16 май 2012 14:45 | 16 май 2012 14:19,
31
Янев прокара втора комисия "Първанов-Марин", но без Яне
Яне Янев наложи решението си за нова комисия. Снимка: архив, БТА

Лидерът на РЗС Яне Янев успя да прокара през парламента създаването на нова комисия "Първанов-Марин", след като КС обяви старата за противоконституционна.Той обаче няма да бъде неин председател след скандал с опозицията.

Новата временна парламентарна комисия ще проучва "фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани, при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода януари 2002 - януари 2012 г."

Конституционният съд през април обяви за противоконституционна предишната временна парламентарна комисия "Първанов – Марин", която трябваше да провери указите на бившия вицепрезидент Ангел Марин за помилване и раздаване на българско гражданство.

Основният аргумент на магистратите беше, че не се спазва принципа на разделение на властите, а Янев тогава се закани, че новото предложение ще се съобрази изцяло с решението на КС.

Още по темата

Опозицията бурно се противопостави на новото проекторешение, което обаче беше подкрепено от ГЕРБ.

"Трябва да има прозрачност както в действията на изпълнителната и законодателната власт, така и на президента и неговата администрация. Указите на държавния глава не подлежат на парламентарен контрол, но указът е само върхът на айсберга в тази процедура, минаваща през министерства и други държавни органи", заяви Юлиана Колева от ГЕРБ.

"Не ставайте заложници на този, който щеше да уволнява Бойко Борисов, не се омаскарявайте с такива квазирешения", скочи обаче червеният депутат Любен Корнезов към колегите си от ГЕРБ.

Той нарече новата комисия "юридически фалшификат". Корнезов поиска НС да задължи Яне Янев да върне в касата на парламента от собствения си джоб парите, които е изразходвал като председател на т. нар комисия Първанов-Марин, обявена за противоконституционна.

Колежката му Мая Манолова не изключи възможността и тази комисия да бъде атакувана пред КС.

"Оформящото се становище да се даде публичност на всички укази на президента е ценно и трябва да намери продължение в законодателна промяна. В противен случай НС влиза в дебат с КС, което не носи нищо", заяви  от своя страна Иван Костов.

В крайна сметка за създаването на новата комисия гласуваха общо 121 народни представители, от които „за” 92, 23 – „против” и 6 – „въздържали се”.

Новата комисия ще работи три месеца и ще изготви доклад и предложения за решение на Народното събрание във връзка с необходимостта от законодателни промени, посочи Янев, вносител на проекта.

Предлага се временният орган да е от 13 депутати, 6-ма от ГЕРБ, по двама от "Коалиция за България" и от ДПС, по един – от "Синята коалиция", "Атака" и един независим народен представител.

Новата комисия обаче няма да бъде оглавявана от Яне Янев, тъй като БСП, ДПС и „Атака“ настояха той да се оттегли, за да излъчат свои представители в нея.

„Стана ясно и на най-предубедените, че щом като Яне Янев е председател, комисията е противоконституционна. Щом като не е, значи не е противоконституционна. От този по-голям фарс аз не съм чувал да има. Така че аз се оттеглям и като председател, и като член на комисията", разгневи се Яне Янев.

Така за председател на комисията беше избрана Юлиана Колева от ГЕРБ. А Емил Василев зае мястото на Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК СА ГО ИЗТЪРВАЛИ ОТ 4-ТИ КИЛОМЕТЪР!!!!!
3
20
 
20
 
! Отговори
проституция и слуз преди 11 години
Този клоун сега е слуга на Тиквата, преди щеше да го уволнява !
2
15
 
13
 
! Отговори
ЗА ЯНКА ГОВОРЯ преди 11 години
Яне кой го фане ...
1
5
 
5
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Яне и неговите комисии......