Катарската визита у нас: Много разбирателство и малко конкретика

Премиерът Ал Тани бил като Симеон Дянков – пари не дава
17 май 2012 21:03,
191
Катарската визита у нас: Много разбирателство и малко конкретика
Двата премиери си стискат ръцете. Снимка: БТА

Шест меморандума за разбирателство и общо осем документи подписаха българското правителство и катарската делегация, която е на посещение у нас.

Шестте меморандума очертават по-скоро сфери за сътрудничество и намерения за проучвания в отделни области, отколкото посочват готови инвестиционни проекти.

Още по темата

Подписани са спогодби в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, здравеопазването, инвестициите в недвижими имоти, минното дело, балнеоложкия туризъм и в птицевъдството.

Тепърва предстои в тези области катарската страна да прави проучвания и оценки за инвестиции.

Най-важният документ, подписан днес, бе Рамковото споразумение за инвестиции между България и Катар.

То беше парафирано от премиера Бойко Борисов и катарския министър-председател и министър на външните работи шейх Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани.

В първия етап на изпълнението му са предвидени инвестиции от страна на Катар в размер на 100 млн. евро. Ако първият период е успешен, може да последват и още катарски вложения у нас.

Тепърва обаче ще се търсят инвестиционни проекти, които представляват интерес за Катар. Все още няма избрани конкретни сфери, където ще бъдат вложени парите.

100 млн. евро е максималният размер на катарската инвестиция у нас, поне за първия етап. Възможно е вложенията да бъдат по-малко, ако не се намерят достатъчно атрактивни проекти.

На брифинга след срещата между премиера Борисов и катарския му колега стана ясно, че арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ като доказателство за сериозното си отношение към проектите със страната ни.

До един месец ще бъде разработен график за работа по всички спогодби.

Борисов обясни, че го ”било много яд за дъжда”, които се изсипа над София, защото България е известна със своите природни красоти.

”В арабския свят хората се радват, когато вали”, обясни премиерът. Той допълни, че това най-вероятно означава, че на двете страни ще им върви по вода в общите им начинания.

Борисов не пропусна да се пошегува, че катарският премиер Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани е като нашия финансов министър Симеон Дянков – пари не дава.

Катарският колега на Борисов пък се "оплака”, че откакто е кацнал в България, премиерът не го оставя на мира с исканията си за общи проекти.

”Той знае какво иска. На мен точно това ми харесва”, обясни министър-председателят на Катар.

Борисов допълни, че Катар е една от най-богатите държави, но правителството й никак не раздава пари лесно.

Премиерът изрази надежда, че скоро ще се говори и за други инвестиции – като например летище Балчик.

Като голям успех на правителството премиерът ни отчете катарският интерес към българското животновъдство. Той заяви, че колкото агнета произведем, толкова ще бъдат купени от Катар.

”Осигурили сме им огромен излаз. Да не се оплакват после”, обърна се Борисов към животновъдите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
7
 
! Отговори
африкански преди 11 години
ако Борисов и Дянков си пуснат МУСТАЦИ държавата ще се оправи и ГЕРБ ще бъде вечно на власт-това ми подшушна една африканска чародейка-не е Шуши на г-н Ганчев.
98
1
 
12
 
! Отговори
Дядо на 97 преди 11 години
В България вече всичко менте !
97
3
 
12
 
! Отговори
Смях преди 11 години
Пфуууууууууу , е*ба му .... сега кво , Бойко дава *** и на араби бе....... Пфууууууууууу да му ..........
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДА Е КАЗАЛ: "ЗАЛУДО ОДИ, ЗАЛУДО НЕ СЕДИ!"КУРАЖ, БОЙКО! ТИ СИ ОПТИМИСТ.
95
2
 
10
 
! Отговори
Шурда преди 11 години
Имаше едно време един сръбски филм,помните ли го? :)Та и у нас така вече сума години,а именно: А льельееее.....ГОРЕШ ВЕТЪР
94
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров президент.
93
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли тука голтаци просещи от катарците да им построят стадион ?
92
3
 
1
 
! Отговори
do Gaco преди 11 години
Kade zabrqvash Stnishev chervena iz..et
91
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да бъде катарците много обичат да даряват пари.
90
3
 
11
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Катарците ще инвестират в минно дело у нас ? Вероятно иде реч за Медет злато искат ? Интересно Ердуган защо ще кацне утре във Варна да се срещат тримцата Бойчето може да се развихри по еротични чорапки и секси бельо на *** ? Това правителсство е престъпно и нищо хубаво няма да направи за страната . Борисов и ГЕРБ са пълен аналог на Саксуборга , Кунева и НДСВ ! Крадът като за последно никога не им стига и винаги са готови за още . ПИРАНИ Да ви е честито проучването за шистов газ
89
2
 
2
 
! Отговори
до yazoniks преди 11 години
Абе голямо бизнесчудо от Дубай, лагай да спиш малко дете и не приказвай глупости !!!
88
5
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Отивам да си лягам, защото тук освен ***, други не коментират. То и качествен спор няма с кого да завържеш!!! Само привърженици на ББ:)))
87
4
 
11
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
САЩ дължат на Китай цели 180 милиарда долара, а Китай на никого нищо не дължи....
86
2
 
4
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Д оотворкото с пост 126: Не ми обяснявай, неща , които зная! Китай създава нов икономически модел, който пречи на световните еврейски заговори. Пречи и на световната банка и на международния валутен фонд, пречи и на най-големия длъжник към Китай - USA.И всичките изредени с милиарда долара, а Китай на тях- НИЩО!!!а засегнати и не могат да влияят...и това ги дразни страшно, но САЩ дължат на Китай цели
85
2
 
3
 
! Отговори
do Ohranitel преди 11 години
правителството на Китай е комунистическо но икономиката е пазарна затoва е член на Световната Търговска Органозация
84
4
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Ейя това е истината:"Тук работната сила е по-евтина отколкото в Китай, само тук вече ще инвистирам...!!! " В следващите 15 години България ще бележи невероятен икономически растеж!!! Само това ни е спасението, дано наистина китайците рашат, че сме най-подходящи за техни инвестиции в Европа! А иначе в световен план победи комунизма, защото Китай е първа икономическа световна сила вече, а там икономиката е държавно регулирана! И правителството е комунистическо!
83
1
 
4
 
! Отговори
Фифи преди 11 години
Бойко- вземи прочети колко души е населението на Катар; та да видиш колко мноооооого агнета ще изядат....
82
3
 
5
 
! Отговори
Китаец с бизнес преди 11 години
Тук работната сила е по-евтина отколкото в Китай, само тук вече ще инвистирам...!!! В следващите 15 години България ще бележи невероятен икономически растеж!!!
81
2
 
10
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Бойко вземи прочети нещо за България, освен за индианците, за да можеш наистина с ГОРДОСТ да представляваш този древен народ...и всички ще те признаят ако си първият български политик, който ще спре да изпълнява плана Ран-Ът, след 24 години...но нямаш топки за това нали??? Затова и Плевнята е в момента в Щатите, защото българина се оказа по-жилав отколкот очакваха *** американски евреи, нали...?Той е там за да се договорят по-бързи мерки за намаляването на българската нация до 5 милн. ..
80
3
 
3
 
! Отговори
ТЕРОРИСТИ преди 11 години
МНОГО ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ, ТОВА СА ЕДНИ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ. КАТАРСКИЯ СПЕЦНАЗ В СИРИЯ, НА КОЙТО ПО МЕДИИТЕ МУ ВИКАТ "БУНТОВНИЦИТЕ В СИРИЯ" УБИВА, ИЗНАСИЛВА, ОТВЛИЧАТ ДЕЦА И ЖЕНИ И ПОСЛЕ ОБВИНЯВАТ АСАД.ТОВА СА ЕДНИ СЛУГИ НА САТАНАТА. ЛОШО ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СЕ ПРОДАВА НА САТАНАТА И НА ТЕЗИ ХОРА КОИТО СА ОТГОВОРНИ ЗА ХИЛЯДИ НЕЩАСТИЯ ПО СВЕТА