Катарската визита у нас: Много разбирателство и малко конкретика

Премиерът Ал Тани бил като Симеон Дянков – пари не дава
17 май 2012 21:03,
191
Катарската визита у нас: Много разбирателство и малко конкретика
Двата премиери си стискат ръцете. Снимка: БТА

Шест меморандума за разбирателство и общо осем документи подписаха българското правителство и катарската делегация, която е на посещение у нас.

Шестте меморандума очертават по-скоро сфери за сътрудничество и намерения за проучвания в отделни области, отколкото посочват готови инвестиционни проекти.

Още по темата

Подписани са спогодби в областта на земеделието, животновъдството и рибарството, здравеопазването, инвестициите в недвижими имоти, минното дело, балнеоложкия туризъм и в птицевъдството.

Тепърва предстои в тези области катарската страна да прави проучвания и оценки за инвестиции.

Най-важният документ, подписан днес, бе Рамковото споразумение за инвестиции между България и Катар.

То беше парафирано от премиера Бойко Борисов и катарския министър-председател и министър на външните работи шейх Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани.

В първия етап на изпълнението му са предвидени инвестиции от страна на Катар в размер на 100 млн. евро. Ако първият период е успешен, може да последват и още катарски вложения у нас.

Тепърва обаче ще се търсят инвестиционни проекти, които представляват интерес за Катар. Все още няма избрани конкретни сфери, където ще бъдат вложени парите.

100 млн. евро е максималният размер на катарската инвестиция у нас, поне за първия етап. Възможно е вложенията да бъдат по-малко, ако не се намерят достатъчно атрактивни проекти.

На брифинга след срещата между премиера Борисов и катарския му колега стана ясно, че арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ като доказателство за сериозното си отношение към проектите със страната ни.

До един месец ще бъде разработен график за работа по всички спогодби.

Борисов обясни, че го ”било много яд за дъжда”, които се изсипа над София, защото България е известна със своите природни красоти.

”В арабския свят хората се радват, когато вали”, обясни премиерът. Той допълни, че това най-вероятно означава, че на двете страни ще им върви по вода в общите им начинания.

Борисов не пропусна да се пошегува, че катарският премиер Хамад бин Джасим бин Джабр Ал Тани е като нашия финансов министър Симеон Дянков – пари не дава.

Катарският колега на Борисов пък се "оплака”, че откакто е кацнал в България, премиерът не го оставя на мира с исканията си за общи проекти.

”Той знае какво иска. На мен точно това ми харесва”, обясни министър-председателят на Катар.

Борисов допълни, че Катар е една от най-богатите държави, но правителството й никак не раздава пари лесно.

Премиерът изрази надежда, че скоро ще се говори и за други инвестиции – като например летище Балчик.

Като голям успех на правителството премиерът ни отчете катарският интерес към българското животновъдство. Той заяви, че колкото агнета произведем, толкова ще бъдат купени от Катар.

”Осигурили сме им огромен излаз. Да не се оплакват после”, обърна се Борисов към животновъдите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
9
 
! Отговори
29 преди 11 години
И пропуснах.Ако поискате повече да ви плащат ,ще си внесат китайци а вие ще духате таратора но без краставицата и млякото.
18
15
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Жизнения ни стандарт показва че у нас инвестициите са в апогея си ! Безработицата от месеци спада,заетостта сред младите хора е почти нулева,работят в големи чужди компании като високо квалифицирани специалисти със заплати от няколко хиляди евро. Хората при нашето управление се чувстват щастливи и спокойни,усмихнати и жизнерадостни. Не като при предишните правителства когато работеха само за храната си и да си платят консумативите. Затова нашата партия ще има още 3 мандата - до 2025 год.
17
13
 
10
 
! Отговори
RT% преди 11 години
Никой друг българин няма умствения и духовен потенциал на генерал Борисов. Такива хора като него се раждат веднъж на 1300 години.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политиката на Катар в подобни инвестиции е следната:Наемат земята.Вие копате като роби.Плащат ви пет лева колкото да не умрете от глад.Изнасят цялата продукция за Катар(никакви данъци не плащат тук) а вие си пазарувате полски картофи и 20годишно ирландско говеждо на космически цени.Глад мизерия и *** секс за българите. Ето това ви чака от "Катарската инвестиция".
15
3
 
15
 
! Отговори
коко преди 11 години
кой е луд да си даде парите напразно в тази държава.и на тях им е ясно че половината ще потънат в администрацията.
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЙ БОЖЕ, НАЙ-ПОСЛЕ ДА НАМЕРИМ ИСТИНСКИ ИНВЕСТИТОРИ.ДО СЕГА ИДВАХА САМО ЧУЖДЕСТРАННИ ЕКСПЛОАТАТОРИ.
13
1
 
16
 
! Отговори
До Странджата преди 11 години
Странджа, нещо са ти изхлопали чивиите. Де видя чужди инвестиции у нас. Всичко е на ***, разни други групировки и олигарси и естествено на руснаците. Дори банките, дето ги водим чужди, не са. Просто нашите олигарси са платили определена сума на определена банка, за да купи за тях определена българска банка и да ползва името на европейската банка. Да кажа за Идеал стандарт например, мислите, че е американска, нищо подобно, собственост е на ***!!! Тъжно но факт!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16Ало Манджа,кой ти е дилъра бее?Дай и ние да намажем.
11
3
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Арабите,с тяхното...мазно поведение,само новият френски...премиер Жан-Марк Еро,ще ги...оправи.
10
1
 
1
 
! Отговори
aa преди 11 години
Balgarskiq narod sme patrioti. ne go li razbraha va6livite politici. Nikakvi arabi,ni kiatajci, nito nikoi ne iskame da ni zarobva.
9
23
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Видяхте ли скептици и постоянно оплакващи се !? Казвахте при нашето правителство нямало чужди инвестиции и т.н. Катар инвестира и ни дава 200 милиона. Роската/Плевнелиев/ вчера каза че сме Остров на Стабилността. Бойко преди това бе казал че живеем луксозно и е прав. Стандарта ни е висок,позволяваме си всичко,караме скъпи коли,имаме последни модели телефони,заведенията пълни. Не вярвахте нали,но при Герб стандарта ни на живот достигна Европейско и Световно ниво.......ГЕРБ - ПОБЕДА
8
26
 
8
 
! Отговори
Един преди 11 години
Гадни комунистчета бат Бойко със всеки ден ви затваря злобните усти.Ама комуниста е такъв че и на чернтото казва бяло.
7
5
 
12
 
! Отговори
Селянин с колело преди 11 години
Добро начало,с лош край!!!
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро начало.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"На брифинга след срещата между премиера Борисов и катарския му колега стана ясно, че арабската страна е вложила 200 млн. долара в БНБ "Добре е вложил ама като си ги поиска обратно ще е зор....
4
3
 
14
 
! Отговори
Селянин с колело преди 11 години
Мухахахахахаха.
3
5
 
27
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Ала-бала, ала-бала, тази година пак ще ходим безплатно на море в Катар!!!
2
4
 
3
 
! Отговори
Биг-Брадър преди 11 години
Аз давам,колко????
1
14
 
27
 
! Отговори
Чик Чирик преди 11 години
*** Бойче