Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Много си зле, не те знам какво си, вземи ти прочети малко... 12 км - *** нещастен
45
4
 
9
 
! Отговори
men do 41 преди 11 години
моето знание за разлика от твоето с корени в четене, проверяване и учене ***, за разлика от твоето което ти го спускат с лист от бюрото на цвък цвъкльо. коменатрът ти показва какъв ченгеджийски лаик си. а по начина по който говориш явно си пенсионирана минцифайка или военен което не оставя много място за критическа мисъл в простата ти чутура. кладенецйт бил на 12 километра. шменти капели.
44
8
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
Не си ми на нивото да споря с теб. Първо се научи да пишеш, после се научи да не ти се оформя мнението от youtube и трето - съжалявам те, както и всички останали плитки мозъци, които вярват на всичко, което им се поднесе "в подходящ формат". Аре легай си - тая област не ти е в кръвта, а да плямпа всеки може :)))
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шевронски ***, оставка и съд!
42
3
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Cial sviat zabraniava shiistovia gaz nie go razreshavame
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само не знам защо изобщо им повярвахме като приеха мораториума
40
2
 
17
 
! Отговори
men do 34 преди 11 години
неграмотен си ти бе дрисок милиционерски. това е в българия много скоро ще останете само ***, ***, рецидивистите, *** и старите хора. има да си слушкате чалга, да пиете шистова газ и да си играете на стражари и апаши. жалко за старите хора само. и вземи смени шрифта малко че всички коментарчета в защита на шистите са с един и същ. по *** си от цветанов момче.
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само протести могат да спрат това безумие! Но не пред Парламента, а пред американското посолство! Линч за посланника!
38
19
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
"До колкото знам... " Първо разбери, научи и провери, после пиши глупости!!! Кладенците за шистовия газ са на повече от 12 км под земята, каква вода за пиене те гони бе?И не кълни на деца, че се връща тройно!!!
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кучетата на хилари се показаха ,явно са раздавани и стотинки за подкрепа в форумите.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една шепа управляващи са склонни да съсипят земята и обрекат населението на най-плодородната част от България. И всичко това за едната комисионна и стремежа да угодят на един самозабравил се посланник. Срам ме е от вас - ПРЕДАТЕЛИ!
35
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Герб комунистите и русофилите вият след белене сега и щистов газ ще търпат аххахахаха.
34
3
 
13
 
! Отговори
1111 преди 11 години
трябва да излезем на улиците и да ги запалим тези *** и със жълти павета да ги избием
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Фирма Шеврон е осъдена в САЩ за укриване на данъци с общ размер 3.25 милиарда долара /от 1970г. до 2000г./, чрез схеми на надписване на продажните цени за всеки барел произведен петрол.2. Фирма Шеврон безотговорно е замърсявала територията на Еквадор в продължение на 20 години /между 1972г. и 1992г./ и на 15 февруари 2011г. е осъдена да заплати 8.6 милиарда USD, заради замърсяването на територията и водите в Еквадор. Делото започва през 2003г.3. Фирма Шеврон е изляла е над 68 милиарда
32
12
 
1
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Хайде изчезвай, че не мога да ти гледам неграмотните коментари бе ***, научи се да пишеш първо и тогава давай мизерното си мнение.
31
12
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 11 години
Инженерче, петрола и конвенционалния газ да не би да ги събират с лопатка по поляните? Айде промитите едноклетъчни мозъци да не се изказват!
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ще го приемат - нали Уорлик трябва да си вземе комисионната. САЩ винаги са били така почтени към държавите, които смятат за свои колонии. Замърсяване на подпочвените води и драстично увеличение на случаите на рак в района на добива - ето това следва. Браво на българското правителство!
29
1
 
18
 
! Отговори
men преди 11 години
до колкото знам конвенционалната газ като продупчат кладенец точат по тръбата 10+ години. при фракингът експерте се правят хиляди кладенци и се помпят на 500 канцерогенни химикала под земята и от там във водната ти таблица. пожелавам ти и децата ти да пиете вода от такъв безопасен ран всеки ден за една година. само това ти пожелавам шеиховец. отиди виж в еквадор как са цъфнали и вързали от шеврон и от добивът на конвенционална газ и нефт и как им измират децата от рак. то в българия останахте с
28
21
 
3
 
! Отговори
qq преди 11 години
Без добив на конвенционален газ държавата спира бе комунистически ***, много сте прости, ако зависеше от вас 100% от газа щяхме да го купуваме от русия, вие и за това сте недоволни. А тия "еколози" са си такива параноици по принцип, само заговори им се привиждат. Всеки комунист - набит на кол.
27
3
 
23
 
! Отговори
tosh преди 11 години
Вие не разбрахте ли, че Шеврон вече е платила комисионните на много хора и за тях няма мърдане? Щат не щат ще махнат мораториума рано или късно, защото личната изгода е по-важна, пък и вече са зависими и могат да ги издадат.