Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
47
 
! Отговори
999 преди 11 години
Ег.ти фурнаджийските лопати...Вън от парламента и от България!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДНЕС.БГ е как може така,сложете снимката на цар Тиква
4
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички безмозъчни, необразовани роднини на ГЕРБерасти, хора в администрацията, членове и активисти, които по цял ден мазолите си чешите по клавиатурите, вие сте минало, народа не е глупав, национализмът в най-чиста форма набира форма в цяла Европа и вие предатели гнусни ще плачете, вие дадохте на Шеврон разрешение да дупче България, за това и безкрай други предателства сте обречени на болести, вие незаслужавате да живеете, ***!!!
3
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черна точка за правителството.
2
4
 
46
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
е това е , отприщиха дявола
1
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, меки марии, направо го махайте тоя мораториум. Стана ясно на цяла България, че цялата ви работа е те такава, едно говорите, друго правите с предишни нон-стоп се оправдавате. Нищо де, те изборите не са далеч... Както дойдохте така ще излетите от парламента!