Редактираха мораториума за шистовия газ

Очаква се промените скоро да влязат за одобрение в пленарна зала
17 май 2012 22:00, Миглена Иванова
174
Редактираха мораториума за шистовия газ
Депутатите приеха предложението на икономическото министерство за редакция на текстовете. На снимката: икономическият министър Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Временната парламентарна комисия, която преразглежда текстовете на приетия в началото на годината мораториум върху проучването и добива на шистов газ, прие предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за редакция на спорната точка първа от забраната.

Депутатите гласуваха от текстовете да отпадне ограничението за степента на налягане, използвано при нагнетяването на течните субстанции при сондажите за нефт и газ, след като учени предупредиха, че формулировката блокира добива на конвенционален газ, както и работата на хранилището в Чирен.

Все още не е ясно кога приетото изменение в мораториума ще бъде гласувано в пленарна зала.

Мариана Христова от гражданската инициатива срещу технологията за добив на шистов газ каза за Investor.bg, че с приетата редакция на практика се дава възможност за осъществяването на всякакви сондажи в България, включително и за шистов газ.

Тя посочи, че не е било дискутирано предложението на природозащитниците в мораториума да бъдат дадени определения на конвенционалните и неконвенционалните източници на природен газ и нефт.

Включването на тези определения в текстовете на забраната би изяснило при какви случаи не се разрешава прилагането на технологията фракинг, поясни Мариана Христова.

С приемането на точните дефиниции няма да се позволи и тълкуване на мораториума върху добива на шистов газ, което означава, че няма да има блокаж на конвенционалните сондажи.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Борис преди 11 години
Знаеш ли що не скачаме против ЛУК ОЙЛ? Не ти ли светва лампата че нефтените отпадъци са песен в сравнение с газа който и да искаш не можиш да избягаш.. НЯМА ДА ДИШАШ ЛИ? НЯМА ДА ПИЕШ ЛИ? Ей от такива си живейкат богатите ама толкова гнусно пък на здравето и живота на народа и децата ЕЙ ОПОМНЕТЕ СЕ
125
0
 
4
 
! Отговори
elemag1967 преди 11 години
Тази така "сигурна технология"само в Пенсилвания -от 2200 сондажа констатирани 1927 нарушения което прави ок 90% Ами ако това е у нас колко щеше да бъде този процент и кой щеше да носи вината за това ???stateimpact.npr.org/pennsylvania/drilling/
124
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май пак ще излизаме по улиците....А шушомигите ще си трайкат... за съжаление.
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно пак ни прекараха. Поправките на практика разрешават всичките вредни действия при ваденето на шистовия газ. Естествено - средностатистическите ни чиновници ще вземат парички за да подпишат каквото им поднесат, само и само да не са само те, дето са се минали.
122
0
 
5
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
Канадската LNG Energy, която вече е изкопала 3190м. около Ловеч и е открила шистов газ, и даже взема областта Стефанец под концесия за 35 години.Пещене R-11 ("Пещене"), разположен на А-Ловеч.Въз основа на установените данни към днешна дата, дъщерно дружество на Трансатлантическия, Direct Petroleum Bulgaria EOOD ("Direct Bulgaria"), е подал молба до правителството на България за концесия за производство (" Stefanetz концесия ") . Концесия Stefanetz се очаква да покриват площ до 1600 кв. км (395 000 дка) за срок до 35 години."Развълнувани сме с много положителни показва, газ и данни, получени в Пещене." , коментира Дейв Afseth, президент и главен изпълнителен директор на втечнен природен газ.
121
0
 
10
 
! Отговори
пепи преди 11 години
То и депутатите се продават. В последно време започнаха да приемат всяко тъпо предложение.
120
11
 
2
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
До 154Защо не се оплакваме от Лукойл, които ни тровят със същите тези отпадъци, а освен това ни скубят, както те си знаят? Когато някой разполага с опита, знанията и капиталите, редно е той да прибира лъвската част от печалбата. Така е във всяка дейност. Нямаме никое от тези неща, за да започнем сами да си добиваме шистовия газ. Колкото до опасностите, огромното количество на замърсяванията са основни компоненти на нефтопродуктите и се бълват от успусите на колите ни, но ние не протестираме.
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А вие как мислите, за какво отиде Роската да удря високото си чело?
118
5
 
27
 
! Отговори
v преди 11 години
Не мога да повярвам за това ли излязохме по улиците? Ще спечелим евентуално 100 ще загубил 1000 000 вследствие на болни хора, от отровени вода, въздух, храна, ще унищожим най-плодородната част в Североизточна Б-я и какво ще ядем. Ние сме бедна и малка държава, ако отровим едно място, няма откъде другаде да вземем или да се заселим, сравнения с САЩ не могат да стават, защо не могат да го разберат някой тикви от парламента? Неможем да си го позволим, защото това ще е краят.
117
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко върви по план. Първо обезлюдяваме страната, след това съсипваме и земята.
116
3
 
31
 
! Отговори
Тома Неверни преди 11 години
Знаете ли, че работата май е много по-проста и по-гнила, отколокто си мислим!Май-май няма никакъв газ, ами "Шеврон" имат за изливане някакви отрови и тук са намерили "благодатна почва"?Дано да бъркам!Защото проучвания за нефт и газ у нас са правени преди десетилетия и продължават да се правят. А и много добри специалисти имаме/ХМЕ в тази област, които се пръснаха по света.Кой го назори толкова за шистовия газ?.....Превръщат ни в световно бунище... Проблемът с опасните отпадъци е световен
115
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО МРАЗЯ ЛАЙНАРИТЕ, НО ТОЗИ ОТ СНИМКАТА НЕ Е ОБИКНОВЕН ТАКЪВ, А МАЗЕН И НАГЪЛ. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА ТАКИВА *** КОИТО ДА ИЗГРАЖДАТ ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ. СРАММММММММММММ!
114
2
 
24
 
! Отговори
Атака преди 11 години
* Хората не трябва да се боят от своите правителства. Правителствата трябва да се боят от хората* Под тази маска има нещо повече от плът. Под тази маска има една идея, г-н Крийди, а идеите са бронирани.На протест!
113
6
 
3
 
! Отговори
BG преди 11 години
Prestanete da pluete i rugaete po rodinata si ,ako ne ia za4itate kato takava osvobodete mestata si i se razkaraite ,tova e BG kazax.
112
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя юноша, както по-долу го нарече някой "юноша вреден" след като завършил културология в САЩ, незнайно как и защо се е появил в това министерство, чудно как с такова образование му дадоха за една година икономическа магистратура от УНСС и вече взе да разбира от всичко, взе да формира бъдещето на България и да раздава акъл всеки ден от телевизора... Не "Калинка" а просто "Калин", де да видим какви мътни яйца ще наснесе на главите ни....
111
2
 
31
 
! Отговори
Мунч0 преди 11 години
Въртяха, сучеха и пак тая. *** ...
110
7
 
29
 
! Отговори
123 преди 11 години
Колко ли му платиха на това *** мръсно да си продаде държавата. Като му изтече мандата ще се изнесе от тук, а на оставащите в България честит рак!!!
109
2
 
9
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
В село Рогозина, община Генерал Тошево, се извършва дълбок сондаж за проучване и търсене на конвенционален природен газ.Проучванията се извършват от Геоинформсервиз унгарска компания, подизпълнител на Русгеоком БГ. Русгеоком БГ има договор за търсене и проучване за нефт и газ, сключен през февруари 2004 г. от ековедомството.Проверката в село Рогозина е установила, че е направено проучване с радиоактивни изотопи, което е част от изследванията при търсене на нефт и газ и е рутинна процедура, многократно изпълнявана и на други обекти в страната. Извършена е проверка от Гражданска защита, която не показва данни за радиация при сондажа.По договор Русгеоком може да сондира до дълбочина 5400 метра. В момента сондажът е стигнал до 1000 метра.Промените в закона се налагат, за да може този сондаж да се използва пълноценно.Колкото до Шеврон, можем да очакваме завръщането им, за проучвания, след 2-3 години.
108
1
 
4
 
! Отговори
фрее преди 11 години
ок така е, но кой да управлява ?, всички са комунисти
107
2
 
16
 
! Отговори
Фото преди 11 години
На снимката: Аз съм само един юноша вреден...