Месец без книжка, ако прелетиш на червено

Санкцията предвижда и глоба от 200 лева, решиха депутатите
18 май 2012 18:00,
84
Месец без книжка, ако прелетиш на червено

Глоба от 200 лева и лишаване от право да шофира за месец заплашват водач, който не спира при червена светлина на светофара или на пешеходна пътека.

Това прие на първо четене парламентът с промени в Закона за движение по пътищата. Досега санкцията беше само 50 лева.

За повторно нарушение се предвижда санкцията да бъде 400 лева и три месеца лишаване от право на управление на превозното средство.

„Бихте ли ми казали, ако вие сте на светофара, не можете да завиете в момента, някой друг ви препречи пътя, застанал сте по средата на кръстовището и вие минавате веднага на червено. Така ли е? Така е. Какво ще правим тогава? Ще вземем книжката на някого“, възмути се червеният депутат Петър Мутафчиев по време на дискусията.

Според него трябвало да се знае, че наказанието е строго, когато допуснеш не само нарушение, но и се стигне и до престъпление, за да има превантивност в действията.

Още по темата
„Случвало ми се е неведнъж, а и има една разлика.  Ако трябва да уеднаквяваме стандартите в Европейския съюз, в Германия дори на мен ми се налагаше да държа отново шофьорски изпит, понеже българската ми книжка не се признаваше. При листовките въпросът „Карате с 40 км/ч, на 15 м от кръстовището светва жълто. Какво следва да направите”, правилният отговор е „Преминаваш. Ако си на 30-40 метра, не преминаваш. Това е свързано именно с равномерността на шофиране, с това да не се случват внезапни спирания”, отговори му Веселин Давидов от ГЕРБ.

Според новите изменения велосипедистите трябва да ползват светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното.

Шофьорите, които карат с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване или с техническо средство, ще бъде наказван с лишаване от право да шофира за срок от шест до 12 месеца и с глоба от 500 до 1000 лева.

Депутатите приеха още, че се предвижда глоба 500 лева за паркиране на място, определено за превозни средства за хора с трайни увреждания. Картата, която предоставя на хората с трайни увреждания правото за паркиране на определени места, ще е валидна за цялата страна.

Беше отхвърлен проектът за изменения в закона на Мартин Димитров от Синята коалиция, който предвиждаше възможност такситата да се движат в буслентата, когато превозват пътници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Мирела преди 11 години
Относно фаровете, които трябва да са включени целогодишно, това не е за да може да те фокусират по-лесно другите участници в движението, а просто защото така автомобила ти харчи 1,5% повече...
55
0
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Супер. Няма проблеми да ми вземат книжката ако мина на червено с колата. В такъв случай ако пешеходеца пресече на зелено, аз ще му взема душата. Струва ми се справедливо.
54
1
 
3
 
! Отговори
. преди 11 години
За пешеходците няма санкции. Тук се разсъждава така, трябват пари, кои имат пари, тия дето имат пари за бензин, кои купуват бензин, тия дето карат коли. Нали ако се започне с глоби на пешеходци ще са 90% неизплатими.. 'Кво ще глобят дядото със 120 лева пенсия с акт за 20 лева.... или ученика :D За смях станахме...Всичко е за пари, не за ред и закон!А пешеходци пресичащи неправилно колкото щеш. На колегата ми му написаха фиш, че пресекъл (пеша) на червено. Реакцията му беше.А няма да го плащам!
53
1
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Намаляването на престъпленията /в случая авто/,може да се постигне преди всичко превантивно, с образоване- училище,в къщи,медии.Всичките тези методи с увеличение на глоби/ в някои случаи превишаващи месечна заплата/ само пълнат гушите на милиционерите./Ще трябва вече да дадеш 50лв.вместо 10/
52
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
важно е глоби да се събират и да пълнят касичката на герб/ипониначе съм за спазването на закона но има ситуации и ситуации особено при задръствания,,,как да предвидиш че колите пред теб спират и ти изведнъж ще се окажеш по средата на кръстовището и че светна червено съвсем друго е ако на пълно червено тръгнеш да преминаваш! за това става на въпрос за тълкуването на ситуацията!иначе за пашеходните пътеки е ясно да се спира и глобите ги одобрявам1трябва да сме по толерантни на пътя!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Глоба от 200 лева и лишаване от право да шофира за месец заплашват водач, който не спира при червена светлина на светофара или на пешеходна пътека. "А за хвърлен фас 300 за пореден път доказаха че са *** човешкия живот не струва 200 лева
50
1
 
5
 
! Отговори
Гербераст преди 11 години
Малки са наказанията ! Да се въведе глоба 10 000 лева, ако караш с 20 км.ч /заради дупките/ без да си опасан с колан !!!Ако пък в ярък слънчев ден караш без пуснати фарове - директно да се отива в затвора !Мачакй Бойко , ахахахааа :-) Гласувахте, нали :-)
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Царе сме на законите и глобите, ама инфраструктурата ни е в окаяно състояние!1.Искаме глоби за преминаване на червено, ама почти няма светофари със брояч (аз отде да знам колко време му остава на червеното?!)2.То хубу да спираме на пешеходна пътека, ама често ми се налага на оживен булевард да пресичат където си поискат пенсионери, майки с деца, ученици... и аз да бия спирачки на всеки 10м.3.Рядко 2ма велосипедиста карат един зад друг, обикн. е един до друг4.А каруците ?!5.И още много...
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВИЛНО...
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мани ами и фаровете целогодишно.Писна ми да сменям крушки.На старите коли лесно се сменят,ама на тези новите се свалят доста неща за да се бръкне.А не всеки има малки ръце и е мъка.
46
1
 
13
 
! Отговори
пю преди 11 години
сега ще имаме още по-богати катаджийчета
45
1
 
10
 
! Отговори
Оня с коня преди 11 години
Никога не съм минавал на червено, но много пъти съм бил в кръстовище от зелено и после червено до следващото зелено. Сега вече ще спирам още на зелено, докато се убедя, че мога да мина без да плащам глоба и да остана без книжка. И дано зад мен да е някой от тия *** депутати, а още по-добре Тиквата, или Цвъци. Искам да видя *** с изпънати нерви. А иначе ще си пуша невъзмутимо. Друг път може да премина бавно, бавно пред депутатски автомобил на пешеходна пътека. и пак ще си пуша.
44
1
 
14
 
! Отговори
Симеон преди 11 години
Ха сега ревете, че ви пречат пушачите!
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да има брояч над всеки светофар като на Бул.Т.Александров,така преценяваш дали ще минеш или не.На най ключовите места в София, НЯМА!!
42
3
 
12
 
! Отговори
Време оно 1927 лето преди 11 години
Едни мои Сливенски май приятели май колеги май познати,преди мноооого години спрели едно ауди за проверка по пътя София Бургас движещо се с над 160 км в час малко след надлеза на Ямболско шосе посока София.И в него се возел някъф кмет пожарникар,он бил големец ,от Софийско ,свалил леко задния джам и избоботил "абе вие нямате ли си Мъндефци ми мен генерала ще спирате"
41
3
 
3
 
! Отговори
gost преди 11 години
наи добре 1 година ко толкова а на тия пе6еходни патеки е краино време кадето сас светофар да думнат по една камера и проблема е ре6ен
40
3
 
34
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
Днес пътувах 400 км. в едната посока и 400 обратно , ползвам GPS показващ камерите имам и антирадар. Двете устройства не спряха да пищят през 5 км. , ограничения безмислени 30, 40, 50, 60 на всяка отбивка за някъде и на всяко крайпътно капанче 40, 50. Как се минават 800 км така ??? Това ако е държава , аз съм трамвай. Да не говорим че и малкото магистрали който имаме са в окаяно състояние!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA GO DUHAT VSICHKI POLITICI
38
0
 
13
 
! Отговори
николов преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ЗАКОНИ САМО ТОГАВА КОГАТО СЕ СПАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ ШОФИРАМ С 40 км ПРИ ОГРАНИЧЕНИЕ ИЗПРЕВАЯРВА МЕ НЯКАКЪВ *** ИХОП СПИРАТ ГО НЕСРЕТНИКА ПОКАЗА КАРТА И ГО ПУСНАХА Е АКО И ТОВА НЕ Е *** ДЪРЖАВА
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам глоби и за пешеходците, които пресичат неправилно! Иначе е дискриминация!