БСП единствена може да свали днешното управление!*

Криза е, когато съседът ти е безработен, катастрофа е втори мандат за ГЕРБ
Обновена: 19 май 2012 16:06 | 19 май 2012 11:43, Елка Василева
595
БСП единствена може да свали днешното управление!*
Сергей Станишев. Снимка: БТА

БСП днес е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт днешното арогантно управление, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и модернизация. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в политическия си доклад на 48-ия конгрес на партията в НДК.

Станишев посочи, че конгресът е претоварен с очаквания и българите чакат да видят дали в левицата ще се разединят или ще вдъхнат на симпатизантите си нови сили и надежди. “Нашите съпартийци и симпатизанти наблюдават със затаен дъх дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова", каза Станишев.

"През последните седмици и дни ГЕРБ с прякото участие на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, шумно се опитват да зададат посоката и тона на нашия Конгрес чрез измислени или раздути скандали. Внимателно се следят действията на нашия форум и от нашите приятели от Европейското социалистическо семейство. И страховете, и надеждите, и дистанцираното любопитство имат почва", заяви той.

В коя посока ще тръгнем, зависи от нас, подчерта Станишев. Трябва най-сетне да осъзнаем каква отговорност е паднала на плещите на всеки един от нас делегатите – пред хората, пред партията, пред България, категоричен е Сергей Станишев.

През последните години, при това провинциално правителство, което възприема Брюксел като началник, а себе си като разпоредител, някак си обществото свикна да се варим в собствения си сос, каза Станишев.

„Ситуацията в България е драматична. Наближава, слава Богу, краят на мандата на ГЕРБ и резултатите от управлението на тази партия вече са налице. Не могат да бъдат скрити. Всеки един от нас може с часове да говори с описания на техните лъжи, провали, полицейщина, некадърност, бруталност и много други черти на управлението на ГЕРБ”, каза Станишев.

Криза е, когато съседът ти е безработен, стагнация – когато ти си без работа, катастрофа е втори мандат за ГЕРБ. Една от нашите мисии днес е да отворим очите на хората за случващото се и цената за тях, да поемем дъх и да извикаме, колкото имаме сили: „Събудете се! Отместете поглед от телевизора, замислете се какво ви се случи днес – събудихте се с хвалбите и лъжите на Борисов, Цветанов и Дянков по всички канали, изтръпнахте от сметката за ток, която получихте. Ако още имате работа, разбрахте, че заплатата или ще закъснее, или е намалена, защото държавата не е платила на фирмата за свършена работа, затова пък всички са луднали, защото НАП отново прави проверка. Българи, искате ли това да продължи още четири години”, попита Станишев.

"Днес в България няма демокрация, управлява ни олигархия. Това е антидемократична авторитарна власт, която управлява страната без демократични средства. Нашият премиер е и главен строител на Републиката. Той вече дава оценки на повечето партии, а заедно с Цветан Цветанов моделират политическото пространство. Българският преход има много недъзи и дефекти, но има едно постижение – гражданите да гласуват свободно. Точно това завоевание е на път да бъде ликвидирано”, каза Станишев.

По думите му това управление преследва целите си на всяка цена. ГЕРБ са като скакалци - откъдето минат, трева не никне, посочи Станишев.

“Ако победим Борисов, побеждаваме ГЕРБ, но това е илюзия. Управляващите са много обединени от силен мотив – властта и икономическия интерес”, заяви лидерът на БСП

„Който подценява монолитността на ГЕРБ, греши. Последните избори не бяха спечелени от харизмата на Борисов, а от организираната полицейска машина на Цветанов”, каза Станишев.

Диалогът с ГЕРБ би бил фалшив, защото те търсят съгласие само когато са слаби и никога в друг случай. И е добре да го помним. Сближаването с тази партия ще бъде краят на БСП, защото манталитетът на ГЕРБ е заразен. С всеки компромис неволно ще се превърнем в част от тяхното статукво, каза Станишев.

Той посочи условията за това БСП да спечели изборите.  “Първо, воля за победа и единство на партията, второ, платформа за радикален завой в политиката, трето, екип и организация, четвърто – адекватна коалиционна политика. Пето – ясни и изпълними предизборни ангажименти. Шесто – честни избори”, каза Станишев.

БСП няма да се откаже от досегашните си коалиционни партньори, заяви още лидерът на социалистите.

Като потенциални гласоподаватели за "червената идея" Сергей Станишев посочи и тези, които искат реална промяна в обществото и се оглеждат за нейния носител. Най-важната задача е подмладяване на партията, е директивата на лидера на БСП.

Станишев коментира още, че не само България, а и Европа е на кръстопът и икономическата криза има и политически измерения.

Тя поставя на изпитание общественото и държавното устройство, заплашва устойчивостта на международните и национални институции, отбеляза той.

„Като реакция на неспособността на международните институции и на националните правителства да посочат справедлив път за изход от кризата, сред хората нараства неподправен гняв, като гъби никнат радикални, популистки и дори неофашистки политически движения. Традиционни идеологии губят идентичност и доверие. Под пряка заплаха е социалният характер на ЕС”, каза Станишев.

“Макар и слабо вероятен възможен е и разпад на еврозоната. Краят на кризата не се вижда, може би не сме видели най-лошото”, смята лидерът на БСП.

Ясно е, че нито България, нито коя да е отделна страна е способна да се справи с тази криза, заяви още Сергей Станишев.

Според него политиката на консерваторите в Европа се отхвърля от хората. Нужни са солидарни усилия, нови решения, тъй като прилагането на досегашните решения утежни болестта, е мнението на лидера на БСП. Според него е нужна промяна на политиката.

Около 600 от общо над 800 делегати присъстваха при откриването на 48-ия конгрес на БСП в НДК в София.

Социалистите се отказаха от точката в дневния ред, която предвиждаше промени в устава на БСП. Такова е и становището на Националния съвет. Аргументите - важните текстове, свързани с мандатност и несъвместимост на ръководни постове в партията са започнали да се прилагат от тази отчетно-изборна кампания и не са "изпробвани" в практиката досега.

*Информацията е актуална към 15,35 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
23
 
! Отговори
ИЦО преди 11 години
На този *** всяка втора реплика е другари,срам за Европа
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докога тези които създадоха мафията и са нейни най ревностни защитници ще продължават да мислят, че някой ги взема на сериозно, освен техните зомбирани още преди 1989г членове на сектата наречена БКП.
13
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАААА, САМО БСП МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ДЪРЖАВАТА НА ХОРАТА. ДАЖЕ НИЕ ЗНАМ КОИ СА ХОРАТА!
12
24
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Чета коментарите и се чудя - този не ставал, онзи не ставал...тази партия такава, онази онакава... И да търпим тези некадърници ли? Аз пък подкрепям БСП и мнението ми е,че е единствената партия, която е алтернатива в момента. Всички останали СДС,ДСБ,РЗС,Атака показаха, че се въртят, накъдето задуха вятъра и нямат ясна позиция одобряват или не ставащото в държавата; Кунева пък събра всички предатели от останалите партии, които бързо смениха убежденията си и отидоха при нея с надежда за яко лапане
11
10
 
19
 
! Отговори
popo преди 11 години
Arhar,оплел си яко конците!Написал си кош простотии,опитвайки се да изкараш ББ черен.Акцентът днес е върху БК(С)П.Партията,която след две-три години ще е със 100 човека електорат!Явно здраво го лигавиш на Станишката,че така го величаеш Великия *** с очилата!
10
10
 
14
 
! Отговори
мами преди 11 години
Настоящтите комунистическите вождове немогат да преглътнат егото си за вечни вождове по наследство.
9
12
 
22
 
! Отговори
Валката преди 11 години
Мръсен грозен уродски русофил... Смърт за тоя....
8
6
 
22
 
! Отговори
a преди 11 години
Мерацииии....
7
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"БСП единствена може да свали днешното управление!"- хахахаххахахахаха ба*ти вица! Ей тия червени клоуни още си вярват май. хахахаххаха ЦИРК!
6
7
 
28
 
! Отговори
Говедарин преди 11 години
до 1ХахахахахаСтанишев е нахален като муха ***, ама от онея със седефения з*дник
5
10
 
27
 
! Отговори
turbosmile преди 11 години
СЪСЕЛА МАЙ ЩЕ ГРИЗНЕ ДРЪВЦЕТО!
4
13
 
34
 
! Отговори
Баба Вуна с бастуна преди 11 години
Абе съсел вие сте една изчезваща партийка от престъпници.Кого ще сваляш от власт ти по добре си мисли къде ще се дянеш след като те свалят от лидерското място в Укройна или в Молдова ?!?
3
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За БСП гласуват основно ***, безработни и изкуфели пенсионери. Тия ли хора ще ни определят бъдещето на страната? ГЕРБ трябва да си ходят, но ако БСП ще ги сменят, е.ем и ти смяната.
2
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя не разбра ли, че никой не го слуша, да си говори к'вото иска
1
32
 
17
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Вече на всички е ясно, че герберите си подкрепят Гоце и се страхуват от Станишев !?Станишев е европейски политик !След като Гоце загуби изборите, той или ще трябва да отиде в музея на социалистическото изкуство, който му направи Боце, или ще трябва да си подаде молба да го приемат в партията на управляващите ! Последното е за предпочитане, за да се знае най добре кой с кого е , а избирателите по лесно да направят своя избор на следващите парламентарни избори !Възможно е на следващите избори Гоце и Боце , ако са в една и съща партия, да спечелят 99,99 % от гласовете на избирателите !?