БСП единствена може да свали днешното управление!*

Криза е, когато съседът ти е безработен, катастрофа е втори мандат за ГЕРБ
Обновена: 19 май 2012 16:06 | 19 май 2012 11:43, Елка Василева
595
БСП единствена може да свали днешното управление!*
Сергей Станишев. Снимка: БТА

БСП днес е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт днешното арогантно управление, да върне държавата на хората и да поведе България към изход от кризата и модернизация. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в политическия си доклад на 48-ия конгрес на партията в НДК.

Станишев посочи, че конгресът е претоварен с очаквания и българите чакат да видят дали в левицата ще се разединят или ще вдъхнат на симпатизантите си нови сили и надежди. “Нашите съпартийци и симпатизанти наблюдават със затаен дъх дали грозно ще се изпокараме и разединим или ще им вдъхнем надежда и сила. Множеството българи, отчаяни от живота, обезверени от държавата, чакат да видят дали имаме волята да се опълчим на властта, която ги разочарова", каза Станишев.

"През последните седмици и дни ГЕРБ с прякото участие на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, шумно се опитват да зададат посоката и тона на нашия Конгрес чрез измислени или раздути скандали. Внимателно се следят действията на нашия форум и от нашите приятели от Европейското социалистическо семейство. И страховете, и надеждите, и дистанцираното любопитство имат почва", заяви той.

В коя посока ще тръгнем, зависи от нас, подчерта Станишев. Трябва най-сетне да осъзнаем каква отговорност е паднала на плещите на всеки един от нас делегатите – пред хората, пред партията, пред България, категоричен е Сергей Станишев.

През последните години, при това провинциално правителство, което възприема Брюксел като началник, а себе си като разпоредител, някак си обществото свикна да се варим в собствения си сос, каза Станишев.

„Ситуацията в България е драматична. Наближава, слава Богу, краят на мандата на ГЕРБ и резултатите от управлението на тази партия вече са налице. Не могат да бъдат скрити. Всеки един от нас може с часове да говори с описания на техните лъжи, провали, полицейщина, некадърност, бруталност и много други черти на управлението на ГЕРБ”, каза Станишев.

Криза е, когато съседът ти е безработен, стагнация – когато ти си без работа, катастрофа е втори мандат за ГЕРБ. Една от нашите мисии днес е да отворим очите на хората за случващото се и цената за тях, да поемем дъх и да извикаме, колкото имаме сили: „Събудете се! Отместете поглед от телевизора, замислете се какво ви се случи днес – събудихте се с хвалбите и лъжите на Борисов, Цветанов и Дянков по всички канали, изтръпнахте от сметката за ток, която получихте. Ако още имате работа, разбрахте, че заплатата или ще закъснее, или е намалена, защото държавата не е платила на фирмата за свършена работа, затова пък всички са луднали, защото НАП отново прави проверка. Българи, искате ли това да продължи още четири години”, попита Станишев.

"Днес в България няма демокрация, управлява ни олигархия. Това е антидемократична авторитарна власт, която управлява страната без демократични средства. Нашият премиер е и главен строител на Републиката. Той вече дава оценки на повечето партии, а заедно с Цветан Цветанов моделират политическото пространство. Българският преход има много недъзи и дефекти, но има едно постижение – гражданите да гласуват свободно. Точно това завоевание е на път да бъде ликвидирано”, каза Станишев.

По думите му това управление преследва целите си на всяка цена. ГЕРБ са като скакалци - откъдето минат, трева не никне, посочи Станишев.

“Ако победим Борисов, побеждаваме ГЕРБ, но това е илюзия. Управляващите са много обединени от силен мотив – властта и икономическия интерес”, заяви лидерът на БСП

„Който подценява монолитността на ГЕРБ, греши. Последните избори не бяха спечелени от харизмата на Борисов, а от организираната полицейска машина на Цветанов”, каза Станишев.

Диалогът с ГЕРБ би бил фалшив, защото те търсят съгласие само когато са слаби и никога в друг случай. И е добре да го помним. Сближаването с тази партия ще бъде краят на БСП, защото манталитетът на ГЕРБ е заразен. С всеки компромис неволно ще се превърнем в част от тяхното статукво, каза Станишев.

Той посочи условията за това БСП да спечели изборите.  “Първо, воля за победа и единство на партията, второ, платформа за радикален завой в политиката, трето, екип и организация, четвърто – адекватна коалиционна политика. Пето – ясни и изпълними предизборни ангажименти. Шесто – честни избори”, каза Станишев.

БСП няма да се откаже от досегашните си коалиционни партньори, заяви още лидерът на социалистите.

Като потенциални гласоподаватели за "червената идея" Сергей Станишев посочи и тези, които искат реална промяна в обществото и се оглеждат за нейния носител. Най-важната задача е подмладяване на партията, е директивата на лидера на БСП.

Станишев коментира още, че не само България, а и Европа е на кръстопът и икономическата криза има и политически измерения.

Тя поставя на изпитание общественото и държавното устройство, заплашва устойчивостта на международните и национални институции, отбеляза той.

„Като реакция на неспособността на международните институции и на националните правителства да посочат справедлив път за изход от кризата, сред хората нараства неподправен гняв, като гъби никнат радикални, популистки и дори неофашистки политически движения. Традиционни идеологии губят идентичност и доверие. Под пряка заплаха е социалният характер на ЕС”, каза Станишев.

“Макар и слабо вероятен възможен е и разпад на еврозоната. Краят на кризата не се вижда, може би не сме видели най-лошото”, смята лидерът на БСП.

Ясно е, че нито България, нито коя да е отделна страна е способна да се справи с тази криза, заяви още Сергей Станишев.

Според него политиката на консерваторите в Европа се отхвърля от хората. Нужни са солидарни усилия, нови решения, тъй като прилагането на досегашните решения утежни болестта, е мнението на лидера на БСП. Според него е нужна промяна на политиката.

Около 600 от общо над 800 делегати присъстваха при откриването на 48-ия конгрес на БСП в НДК в София.

Социалистите се отказаха от точката в дневния ред, която предвиждаше промени в устава на БСП. Такова е и становището на Националния съвет. Аргументите - важните текстове, свързани с мандатност и несъвместимост на ръководни постове в партията са започнали да се прилагат от тази отчетно-изборна кампания и не са "изпробвани" в практиката досега.

*Информацията е актуална към 15,35 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
1
 
4
 
! Отговори
151511111151541541 преди 11 години
Тези от БСП са в голяма грешка Герб се свалиха от власт сами още преди 2 години
394
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....Е МОИ БЛОНДЕ СВЕ СТЕ АНАКОНДЕ...!
393
0
 
0
 
! Отговори
до 666 преди 11 години
999 изпусна спама :S
392
0
 
4
 
! Отговори
до 583 преди 11 години
Зле образован тинейджър, защо не пишеш на кирилица? Защо не пишеш грамотно? Глупавата ти 'мъдрост' върви само в селската кръчма след 5-та ракия, малко преди масовия бой. Но ти си мислиш, че си прав, разбира се. Не си.
391
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kogato si misli6 4e ima6 4 tashaka ne si misli 4e si stanal golqm muj za6toto v tozi moment te eb... ot ozad .MA4KAI GI BOIKO S TEB SME
390
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споделям социалистическите идеи. Но за БСП няма да гласувам. Дори крайно дясна партия в Европа е по- социална от БСП.
389
1
 
5
 
! Отговори
Гонче/куче/ преди 11 години
575 ,майката на България *** СДС и затова казионните телевизии не спират всяка сутрин и всеки ден по 2-3 часа" да се питат" защо десните са в несвяст . Отговор : Защото Народа ги навря на кучето в *** преди 7-8 години/ не от вчера ,когато Мартинчо си подаде оставката /. Те са на кучето в *** ,защото разсипаха майка България в надпреварата си ,кой по добре да гони "комунизма"! Ясно ли е господа от телевизиите обслужващи властта ? Вие си знаете кои сте - народа също !
388
3
 
6
 
! Отговори
акуд преди 11 години
хахаха БСП начело с станишеф или пъфаноф ,може само да го ИЗПРАЗНИ на ГЕРБ :))))))
387
4
 
5
 
! Отговори
makita преди 11 години
Станишев най - накрая овладя популизма. Успех му пожелавам в зарибявката на шарани, че вече парите за гласове свършиха :)
386
4
 
5
 
! Отговори
не/да преди 11 години
Ако БСП се върне отново да управлява,значи календара на маите не е измислица!
385
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как БСП да се върне на власт. Ако трябва ще излезем с тежки картечници, снайпери, миномети и ръчни гранатомети по улиците и ще направим гражданска война. Тия национални предатели, дето еб*ха мамата на България няма да се върнат повече на власт, НЕ И В ТОЗИ ЖИВОТ.
384
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
труден е пътя за промяна в БСПще осерат цяла България с техните проблеми
383
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гладен комунист просо сънува.
382
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Криза е, когато съседът ти е безработен, катастрофа за БСП е втори мандат за ГЕРБ...
381
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....И КИУНЕВА ДОЛЕ...ТЯ СИ ЛЕГА...!
380
4
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ДОЛЕ ГЕРБАВАТА БЕСЕПЕ...!
379
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В мутрата Станишев не ви ли прилича на припикан гущер
378
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лидера на БСП - Станишев няма алтернатива!
377
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пък Първанов се отказа сам сега,плъха остана без конкуренция.
376
8
 
1
 
! Отговори
случайно минаващ преди 11 години
Внимание! До всички гербери! Слънцето пак се изходило: "БСП? Не им обръщам внимание!" вж. по-горе). Не вижда цитати, но въпреки това простотиите, които пишете са като на вожда.