Правителството каза "да" на местенето

Туризмът отива в Пловдив, Агенцията по рибарство – в Бургас
23 май 2012 18:34,
110
Правителството каза "да" на местенето
Правителството започна голямото местене. Снимка: БТА

Преместването на държавни структури започва с изместването на отговарящите за туризма дирекции към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

На редовното правителствено заседание днес беше приет доклад на министър Томислав Дончев за предимствата, недостатъците и възможностите, които дава преместването им.

Още по темата

Изнасянето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще улесни достъпа на потребителите, които в основната си част са концентрирани в този регион, Бургаския, смята правителството.

Разполагането на агенцията в морския град ще ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора, ще подпомогне голяма част от рибарството.

Промяната според министрите може да помогне за увеличаване на усвоените средства за инфраструктура, за започване на нови производства, регистрация на търговски марки и закупуване и ремонт на риболовни уреди.

До 31 юни тази година Съветът за административна реформа трябва да прегледа и анализира законодателството и да реши какви реформи трябва да се осъществят за преместването на държавните структури.

На база изготвения анализ Съветът ще представи конкретни предложения за промени в нормативните актове, които да обезпечат рокадите.

Преместването на дирекциите "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в Пловдив се прави с промени в Устройствения правилник на икономическото министерство, които влизат в сила от 1 септември 2012 г.

В София ще остане само Националният туристически информационен център, чиято дейност ще бъде осигурена с трима служители.

Правителството възложи на министъра на земеделието Мирослав Найденов и на министъра на икономиката Делян Добрев да внесат в Народното събрание предложение за промени в нормативната уредба.

Те трябва да изготвят подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят.

Двата анализа трябва да съдържат предложения за конкретни действия за преодоляване на рисковете, както и подробен план-график за осъществяване преместването.

В срок от два месеца след изготвянето им министърът на финансите трябва да представи становище за възможността за осъществяване на преместването със средства от републиканския бюджет. Общата координация по изготвянето на документите се възлага на главния секретар на Министерския съвет.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пък трябва да изготви предложения кои реформи, свързани с преместването на държавните структури, могат да бъдат финансирани със средства от Евросъюза.

В края на април за първи път се появи идеята част от държавните структури да бъдат преместени извън столицата.

При посещение в Пловдив премиерът Бойко Борисов заяви, че агенциите по туризма към МИЕТ ще се преместят в античния град.

Идеята беше подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, че това ще донесе полза за икономиката и ще съживи районите и ще открие нови работни места.

Опозицията обаче реагира остро и заяви, че реална децентрализация няма да има. Служителите на агенциите също възроптаха срещу преместването им.

За около месец правителството изказа различни идеи къде могат да бъдат преместени държавните структури, а премиерът се радваше на съперничеството между градовете кой коя агенция да вземе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаме рибарството в Пловдив. Като ще е каша, да е пълна!
66
1
 
23
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Всичко според мен е напразно За да вземеш разрешително за Мидо развъдник например минаваш първо през ИАРА демек през Бургас после отскачаш до София през МО мин на отбраната че то всичко що е вода е на военните и после потъваш с около 20 000 лв разходи за проекти защото от мин на земеделието ти отказват примерно или от МО че видиш ли ти пречиш на Дръзки да плава покрай брега общо взето в Бг иначе така хубава страна е една помийна яма която няма изчистване Същото се отнася и за другите министерств
65
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махайте всички министерства от София. Градът ще стане по-готин без тълпите народ идващи отвсякъде, София заприлича на клоака .
64
2
 
18
 
! Отговори
d преди 11 години
tva mi e qsno no edin -plovdiv pi6e 4e stolica trqbva da e veliko t1rnovo nqma lo6o da e veliko t1rnovo ,no e mal1k gtad i ako e tuka stolicata 6te stane mn prenaseleno 6te stane ujas kakto e v sofiq az s1m blizo do t1rnovo i 4esto hodq tam sega e prenaseleno i tqsno kamoli ako e stollica
63
5
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Една от малкото умни идеи, да не кажа единствената. Само че отново са подбраниголеми и развити за България градове. Трябваше в по-малки градове, за да се съживи малко икономиката в тази страна.
62
1
 
21
 
! Отговори
d преди 11 години
nqma kak da e veliko t1rnovo za6toto e mal1k grat,i tozi grad 6te se prenaseli ako e stolica
61
4
 
18
 
! Отговори
спийй-диййй преди 11 години
Документи се пращат и по пощата, ако не знаеш.
60
3
 
27
 
! Отговори
Пловдив преди 11 години
Не страдам от местен шовинизъм и за това смятам , че столицата на България трябва да е Велико Търново и всички министерства да бъдат там /ако софиянец трябва да отиде до Силистра за документ , как ще се почувствува ?/. Все пак , всички българи трябва да бъдат улеснени !
59
0
 
20
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Че това е един от проблемите на държавата.
58
5
 
23
 
! Отговори
Po преди 11 години
Ами по тази логика, защо не премести и Министерски съвет в Карлово и Парламента в Алфатар примерно. Малко ли проблеми си има държавата, че точно това е на дневен ред...
57
1
 
33
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Браво на Борисов. Вместо да мести *** на София в други градове, мести тоя, който го създава.
56
2
 
23
 
! Отговори
чиновникникник преди 11 години
Аууу, да накарате някой чиновник да се пхремести в Русе, примерно или в Бургас??? Ужас!! Като прогледне сляпото, вижда само София!
55
14
 
32
 
! Отговори
PENE преди 11 години
Какъв туризъм в Пловдив бре *** !? Какво има в Пловдив свързано с туризмът , че да се мести там агенцията !??Официална статистика е , че от юни до септември , Слънчев бряг е по-многочислен от Пловдив - и причината е , че там има туризъм ! Най-близкият курорт до тоя град е на цели 60-70 км, !Колко по-удачно е агенцията да е във Варна или в Бургас - но не в Пловдив сигурно има някоя безплатна сграда и затова ! Смях за пореден път !
54
2
 
26
 
! Отговори
Инструктура преди 11 години
До 56 (Бургазлия) .Това което прави и централата на ЛУКОЙЛ в София - произвежда "нефтопродукти" по жълтите павета . Те в София - отровите в Бургас. Ама такова ние законодателството !
53
7
 
27
 
! Отговори
do Бургазлия преди 11 години
Ами хубаво нека си има регионални такива агенции към областите или общините където е нужно, защо трябва да има национална ??? то и картофите са основна храна, са дай да направим национална агенция за картофите
52
7
 
28
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Искам си в Софияяяяяяяяяя .... не ща на селоооооо .... искам в молааааа .... искам ... аз съм свикнал само да искам.
51
4
 
25
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Има смисъл. Следи се състоянието на рибните ресурси и се вземат мерки, ако има проблем. Рибата е основна храна (поне тук по морето) и основен ресурс изобщо. Като гората.
50
9
 
26
 
! Отговори
до Бургазлия преди 11 години
А мога ли аз да попитам какъв е смисъла от съществуването на подобна национална агенция ???
49
8
 
33
 
! Отговори
хахахаааа преди 11 години
Време е и Боко да се премести някъде.....на топло!!!
48
14
 
37
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Абсолютно правилно решение на ГЕРБ. Мога ли да попитам: Какво правеше досега Агенцията по рибарство в София?? Шарани ли ловеше??