Правителството каза "да" на местенето

Туризмът отива в Пловдив, Агенцията по рибарство – в Бургас
23 май 2012 18:34,
110
Правителството каза "да" на местенето
Правителството започна голямото местене. Снимка: БТА

Преместването на държавни структури започва с изместването на отговарящите за туризма дирекции към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

На редовното правителствено заседание днес беше приет доклад на министър Томислав Дончев за предимствата, недостатъците и възможностите, които дава преместването им.

Още по темата

Изнасянето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще улесни достъпа на потребителите, които в основната си част са концентрирани в този регион, Бургаския, смята правителството.

Разполагането на агенцията в морския град ще ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора, ще подпомогне голяма част от рибарството.

Промяната според министрите може да помогне за увеличаване на усвоените средства за инфраструктура, за започване на нови производства, регистрация на търговски марки и закупуване и ремонт на риболовни уреди.

До 31 юни тази година Съветът за административна реформа трябва да прегледа и анализира законодателството и да реши какви реформи трябва да се осъществят за преместването на държавните структури.

На база изготвения анализ Съветът ще представи конкретни предложения за промени в нормативните актове, които да обезпечат рокадите.

Преместването на дирекциите "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в Пловдив се прави с промени в Устройствения правилник на икономическото министерство, които влизат в сила от 1 септември 2012 г.

В София ще остане само Националният туристически информационен център, чиято дейност ще бъде осигурена с трима служители.

Правителството възложи на министъра на земеделието Мирослав Найденов и на министъра на икономиката Делян Добрев да внесат в Народното събрание предложение за промени в нормативната уредба.

Те трябва да изготвят подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят.

Двата анализа трябва да съдържат предложения за конкретни действия за преодоляване на рисковете, както и подробен план-график за осъществяване преместването.

В срок от два месеца след изготвянето им министърът на финансите трябва да представи становище за възможността за осъществяване на преместването със средства от републиканския бюджет. Общата координация по изготвянето на документите се възлага на главния секретар на Министерския съвет.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев пък трябва да изготви предложения кои реформи, свързани с преместването на държавните структури, могат да бъдат финансирани със средства от Евросъюза.

В края на април за първи път се появи идеята част от държавните структури да бъдат преместени извън столицата.

При посещение в Пловдив премиерът Бойко Борисов заяви, че агенциите по туризма към МИЕТ ще се преместят в античния град.

Идеята беше подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков, който заяви, че това ще донесе полза за икономиката и ще съживи районите и ще открие нови работни места.

Опозицията обаче реагира остро и заяви, че реална децентрализация няма да има. Служителите на агенциите също възроптаха срещу преместването им.

За около месец правителството изказа различни идеи къде могат да бъдат преместени държавните структури, а премиерът се радваше на съперничеството между градовете кой коя агенция да вземе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
18
 
! Отговори
Landev преди 11 години
ami to i "turizma" da ide v Burgas ....bg turizam i bez drugo e samo tam
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То хубаво правителството го е разрешило, но питали ли са Уорлик?
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми щом са ми разрешили - ще си го преместя
84
0
 
18
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
PRAVITELSTVOTO KAZA "DA"NA PREMASTVANETOW DRUGIQ KRA4OL.BRAVO!NQMA DA I WISI SAMO W MODERNIQ LQV KRA4OL SAMO...NEKA GO PREMESTQT.
83
0
 
17
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
DO 98"ZA WARNA..." T.I.M.--WIE STE STOLICA--NQMA DA SI IGRAEM S RAZNI QLOVI MINISTERSTVA...
82
0
 
17
 
! Отговори
Загорял по Ким преди 11 години
Свикнал съм да го местя само, като чета за Ким и Бийбъра!Може и за Черил!А как е Багата, ще се завърне ли скоро по баровете?
81
4
 
31
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Аз предлагам цялото правителство и целия парламент, заедно с президента и всички кметове, да ги преместим в Софийския централен затвор, където им е мястото!!! Там съвместно ще им мирише на избори, джибри, филии с мас, магистрали, блатни кокичета и прочие. За развлечение всеки ден Веско Маринов да им изнася концерт и да освежава въздуха около тях!!!
80
5
 
26
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Вместо да ги пращате на пътешествие из градовете на България, защо не вземете да закриете някоя и друга излишна административна структура, за да може бизнеса да започне да диша. За какво са ни тези агенции по винарство, рибарство, туризъм, пчеларство и прочие. Това са само *** на държавната хазна и нищо повече. Единственото, което правят, е да събират рекет от предприятията за някакви измислени лицензи и разрешения. Аман от простотия!!!
79
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горе на снимката са се събрали Тримата глупацитъпи , прости, некадърни , продажни *** , който съсипаха и унищожиха държавата.и Шефа на мутрите по средата ,тутманика по-известен като Боко Тиквата
78
2
 
19
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
...4AK SEGA LI 6TE SE PREMESTVAPRAVITELSTVOTO W KREMAL,4E NERAZBRAH?...TAKA PONE 6TE IKONOMISAMEOT 4ERVENI TELEFONI...
77
3
 
24
 
! Отговори
ПРОИЗВОДСТВО преди 11 години
Министерства, комисии, администрации няма да съживят икономиката, а ще я сринат. Нека ги има, но в разумни граници. Какво произвеждат те? Само *** идеи!
76
2
 
26
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Предлагам всичките министерства, заедно с министрите да ги преместим в ПЕРНИК. Някой против?
75
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правителството ни е ненормално....
74
0
 
22
 
! Отговори
малкия местан преди 11 години
ши го ПРЕМЕСТЯ и аз
73
0
 
24
 
! Отговори
Морски гларус преди 11 години
От какъв зор,за какъв *** и за какъв к.р примерно , така наречените концесии за плажовете по черноморието /което значи чиста далавера /,трябва да се управляват от софиянци ? Веднага ги дайте тия прословути плажове на съответната Община- тя знае как да ги управлява и стопанисва!
72
4
 
21
 
! Отговори
Канцеларски плъх преди 11 години
Ще дойдем да проверим дали нац. туристически център в София ще бъде САМО с трима служители ! Измитайте всичко от София и "не се притеснявайте ",че служителите на някои ведомства ,които НЯМАТ РАБОТА В СОФИЯ ,щели да стачкуват! Десетки са ведомствата ,които трябва да си отидат по места-в провинцията ! Хайде Бойко ,ти си наред !
71
4
 
21
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Аз също виждам само позитиви по темата с преместването на Агенцията по рибарство в Бургас, освен, че ще даде възможност за това работата да се върши по-ефективно и бързо, ще улесни кореспонденцията за цялата страна, защото в София все пак остават някои от структурите. Другото положително нещо е, че ще се ползват европейски пари за разходите по преместването. Прави ми впечатление, че нещата се случват точно така, както ги беше описал министър Найденов преди няколко седмици, когато за пръв път се заговори по темата.
70
0
 
22
 
! Отговори
бат Васко преди 11 години
Оф, не ми се щеше да го местя, *** щом трябва...
69
1
 
19
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Земеделие има в цяла България по скоро мисля че трябва да си е в софия и да направи филиали който от своя страна да работят примерно към общините или областните градове защото има нужда и в Добруджа и в Петрич и в цяла България трябва да се организират така нещата че като ти трябва нещо да си го свършиш по възможния най облекчен начин но за жалост Никой не го интерисува за хората И това е факт
68
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Земеделското министерство ако може да отиде в Добруджа Наистина е нужно точно там (без да се подигравам)