Растежът не се купува с нови дългове, уверен е Плевнелиев

Президентът се срещна с премиера на Италия Марио Монти
25 май 2012 20:52,
122
Растежът не се купува с нови дългове, уверен е Плевнелиев
Президентът Плевнелиев с италианския премиер Монти. Снимка: president.bg

България и Италия имат много сходни дългосрочни приоритети и споделят необходимите мерки за преодоляване на кризата в Европа. Такива са провеждането на необходимите структурни реформи, въвеждането на програми за намаляване на младежката безработица в Европа, за подкрепа на иновациите и на малките и средните предприятия.

Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с италианския министър-председател Марио Монти. 

Двамата са споделили виждането, че икономическият растеж не може да бъде купен с нови дългове, а трябва да бъде изработен с прагматизъм и реформи.

“Ние поставяме на дневен ред в Брюксел и въпроса за участието на следващото поколение европейци в тази дискусия, защото то не трябва да страда от натрупването на нови дългове, както се случва сега”, подчерта държавният глава. Категорично няма лесни решения, но България работи за стабилност, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Марио Монти е определил като “впечатляващ” постигнатия от страната ни напредък и е потвърдил италианската подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Съществени и за двете страни са въпросите на енергийната ефективност и енергийната либерализация. Президентът Плевнелиев коментира, че тези въпроси, заедно с мерките за диверсификация на енергийните източници, налагат необходимостта от обща европейска енергийна политика.

По-рано държавният глава посети църквата “Св. Св. Викентий и Анастасий” в Рим, която е предоставена за богослужение на Българската православна църква. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
16
 
! Отговори
френския президент преди 11 години
Надеждата ни е във френския президент Оланд! Той ще извади Европа от кризата, чрез растеж. Меркел и пожарникаря, с тяхната спестовна политика, вече отдавна си изпяха песента и са за музея. Или за пандиза.
41
1
 
3
 
! Отговори
Калчев преди 11 години
Айде да видим на този "господин" и роднините му на името колко заема има взети. КРЕТЕНИИИИИИИ!!!
40
1
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Добре че си признаваш,но не търси последователи и да ги агетираш да станат комунисти.
39
2
 
4
 
! Отговори
ДРУГАРИИИИ..... преди 11 години
....НЕМА ЗАЕМИ И ВЕРСИЙ......БЕГАЙТЕ НА СЕЛО !!!!!Местят и министерствата ,другари......за да ви е по -удобно след работа да си копате доматите и да си садите картофите....!ДА НЕ СЕ МЪЧИТЕ ,ВСЕКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ДА СИ ХОДИТЕ НА СЕЛО ЗА ДОМАТИ, БУРКАНИ С ЛЮТЕНИЦА , ТРУШИЯ И СВИНСКО......!Бойко , го прави за ваше улеснение , бе другари....НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ...??!!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
solidaren преди 11 години
da se nadjavame che tova e novata bg i horata da im se jivee zashtoto njakoi ot tjah izgubiha vjarata za jivot dokato vav matnata voda drugi lovjaha riba
37
2
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 11 години
И аз ще гласувам за Волен, ама между другото на президента не му е работа да се меша на министрите има си премиер и министри и парламент за тая цел доколкото сме парламентарна република .Сега вече не знам какво сме, има една клика, която се нарича народни представители, а защитава интересите на партията си.
36
7
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 години
37Червената помия : Ще поживеем - ще видим.Със сигурност когато трябва ще се озъби за разлика от предшественика си - колко пъти за 10 години Първанов е казал нещо за работата на правителствата - единствено за това правителство защото беше започнал кампанията си - мислеше че ще стане лидер на партията а от там и премиер.Само дето се хабеше да плюе Борисов - изигра му лоша шега.А Плевнелиев - начетен,богат / такъв влиза в институцията/говори езици - поне това да можеше Първанов.
35
0
 
0
 
! Отговори
solidaren преди 11 години
da ivane taka e.mladite trjabva da badat stimulirani i ubedeni che bg shte ja bade.politicite reshavat.stiga 20 godini chalga
34
1
 
6
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Че си *** - *** си. Ама бива ли да парадираш с това и публично да го показваш?
33
2
 
13
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Викаш да ходим да садим картофи за да може тоя шмукльо да ходи да си вее *** не мерси предпочитам да мия чинии или коли на Острова нищо, че са назад.
32
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Що го разправяш това на италиянецът, бе клечко - кажи го на господарят си !!!
31
10
 
3
 
! Отговори
ПЛЕВНАЛИЕВ... преди 11 години
....НЕМА ЗАЕМИ И ВЕРЕСИЙ ,ДРУГАРИ.....!!!!ЗАПОЧВАТЕ ДА БАЧКАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НАСЕЛО ИМА РАБОТА ЗА ЦЕЛАТА ПАРТИЯ И ЦЕЛИЯ КИТАЙСКИ И РУСКИ НАРОД!ДОМАТИТЕ СА НА ЦЕНАТА НА МЕСОТО....СРЕБРОТО Е ПО-ЕВТИНО ОТ АГНЕШКОТО МЕСО!!!!СЕГА Е МОМЕНТА ДА СИ ПОСТРОИТЕ СОЦИАЛИЗъМА "У ДОМА".....А ПОСЛЕ У ЦЕЛИЯ СВЕТ.....!
30
0
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Как кой емигрантите от ,,развитите'' държави като нас, не знаеш ли защо ЕС държи много на мултикултаризма. Я си представи САЩ без бройката зелени карти които отпускат.
29
3
 
12
 
! Отговори
Гей преди 11 години
Е това е президент и истински човек. Човек на любовта. От нашата партия.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя строител ли е какъв е, да не ходи да ни излага да проучи как работи икономиката в някои държави първо.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам тоя мъпет и си мисля, че Гоце беше добър президент.
26
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Гогата - тиквата ли ти се обади че взел заем или пред блока някой пенсионер сподели с теб ?
25
4
 
1
 
! Отговори
FABIO CAPELLO преди 11 години
ITALIA E GRECIA==UNA FACA, UNA RAZZAZHTO HELLAS
24
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
26: Коментираш като в селска кръчма.Не е вярно това което си писал за правомощията.Първанов си ги беше нарекъл за да не го търсят за нищо.Президента има право на инициативи,към институцията има комисии в различни сфери - ако е интелигентен и работлив може да допринесе много а не само да раздава ордени и да ходи на лов.Има и друго - да бъде добре дошъл по света - предишния не може да се похвали с това.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев лъже, защото Дянков вече търси нови заеми за 2-3 милиарда евро за следващата година и ГЕРБ да може да се задържи на власт.