Растежът не се купува с нови дългове, уверен е Плевнелиев

Президентът се срещна с премиера на Италия Марио Монти
25 май 2012 20:52,
122
Растежът не се купува с нови дългове, уверен е Плевнелиев
Президентът Плевнелиев с италианския премиер Монти. Снимка: president.bg

България и Италия имат много сходни дългосрочни приоритети и споделят необходимите мерки за преодоляване на кризата в Европа. Такива са провеждането на необходимите структурни реформи, въвеждането на програми за намаляване на младежката безработица в Европа, за подкрепа на иновациите и на малките и средните предприятия.

Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с италианския министър-председател Марио Монти. 

Двамата са споделили виждането, че икономическият растеж не може да бъде купен с нови дългове, а трябва да бъде изработен с прагматизъм и реформи.

“Ние поставяме на дневен ред в Брюксел и въпроса за участието на следващото поколение европейци в тази дискусия, защото то не трябва да страда от натрупването на нови дългове, както се случва сега”, подчерта държавният глава. Категорично няма лесни решения, но България работи за стабилност, допълни президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът Марио Монти е определил като “впечатляващ” постигнатия от страната ни напредък и е потвърдил италианската подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Съществени и за двете страни са въпросите на енергийната ефективност и енергийната либерализация. Президентът Плевнелиев коментира, че тези въпроси, заедно с мерките за диверсификация на енергийните източници, налагат необходимостта от обща европейска енергийна политика.

По-рано държавният глава посети църквата “Св. Св. Викентий и Анастасий” в Рим, която е предоставена за богослужение на Българската православна църква. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Чудно защо сега ГЕРБ трупа нови дългове?
101
0
 
1
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
DA BE,BALGARIQ E STABILNA--WQRNO E,MAGARE DA Q NATRESE NQMA DA MRADNE !...
100
0
 
2
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Проблема на ГЕРБ е че могат само да приказват за растеж на икономиката, но как това се прави изобщо не им е ясно.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойде Марио Монти в БГ и да го разведат по маршрута София-Видин та да види наяве напредъка на България, разрушени къщи и предприятия и гладни и боси дечурлига около пътя.Но доколкото познавам нашите управници, те биха му показали единствено моста над Дунав при Видин и после един месец ще тръбят колко велики проекти строим.
98
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Тоя какво яйцо е подарил на Папата, двеста кила, леле, тия луди ще ни довършат...
97
2
 
3
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Къде `оди тоя шемет... Полша, Чехословакия, а...И президент си намерихме, следващия е вероятно Евгейни Минджев :p
96
1
 
5
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Какъв растеж има в България,аз не виждам такова нещо-сега в момента всичко върви наопаки,това ли е растежа.Тези управници само лъжат хората по Европа и в България.Докога ще се заблуждаваме с тези некадърници и лъжци.Те ще ни довършат като народ и държава.Никой не го е грижа за нас,защото само лъжат и ни ограбват,щом като СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНА В ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ ТУК,КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ-НИЩО.ТАКА ЩЕ НИ УНИЩОЖАТ. НЯМА ДОБРИ ХОРА
95
0
 
2
 
! Отговори
От село преди 11 години
Така е растеж има когато нямаш дългове.Хубаво е казано ама трябва да го постигнем.Т.е. без кредити.Тогава има живот.
94
0
 
0
 
! Отговори
История преди 11 години
Световното антифашистко движение имало два центъра: буржоазен център (Англия, Франция, САЩ) и комунистически (СССР) - въпреки идейните си различия, те се обединили срещу общия враг; съответно в България антифашистката съпротива се разделила на две крила: дясното - на буржоазната опозиция, лявото на тъй наречения Отечествен фронт, обединяващ Работническата партия, БЗНС Пладне" и социалдемократите, по-късно към тях ще се присъединят Звено" и независими интелигенти; тези две крила обаче не се обединяват срещу общия враг, защото се борят за две различни неща: целта на дясното крило е възстановяване на старата парламентарна демокрация, целта на лявото крило (макар и скрита в началото) е радикална промяна на социалния строй; дясното крило води легална парламентарна борба, лявото - нелегална и въоръжена.Може би защото през комунистическо време Комунистическата партия приписваше антифашистката съпротива на себе си, у мнозина българи омразата към комунистите се прехвърли и върху антифашистите, но не бива да оглупяваме от омраза: може всички комунисти да са били антифашисти, но не всички антифашисти са били комунисти.Иначе ще излезе, че комунисти са били и Чърчил, и Дьо Гол, и Рузвелт...Комунисти ли са били всичките бойци на френската съпротива, всичките гръцки и всичките сръбски партизани?Рисковано обобщение.Така стои въпросът и с нашата антифашистка съпротива
93
1
 
7
 
! Отговори
Яааааааа преди 11 години
Вижте какъв ГОЛЯЯЯЯЯМ подарък направи на папата.Виж се българино, виж какви прос.., ***.., /// НЕ, НЯМАМ ДУМИ ////, ИЗБРА ДА РЪКОВОДЯТ ДЪРЖАВАТА. Срам.
92
0
 
3
 
! Отговори
марта преди 11 години
За съжаление както почти всички от Герб и г-н Плевналиев няма потенциал да управлява и да представя България и българските интереси.Симпатично се усмихва, но повече от шеф на фирма явно няма интелектуални възможности.Лоши изказвания, подчиненост, липса на държавническо и исторически разбиране "що е ДЪРЖАВА"! При този катаклизъм трябваше да прекъсне безсмислената си визита във Ватикана /за какво? на един от най-важните български празници, достатъчни са цветя в "сан Клементе"/ и да е в Перник!
91
0
 
4
 
! Отговори
аай преди 11 години
А,как ще тане Растежа? Поне държавата,а президента да бие камбата и чумерите на Правителството,че не си плаща задълженията.Нещо може и да се получи.Росенчо и борисчо нали сте били и сте богати изнаете,кака се прави собствен растеж.Ако е нормален приложете го!Но много се съмнявам!
90
1
 
6
 
! Отговори
ШШШШШШШттттт преди 11 години
Бе тоз кукльо, няма ли кой да го цапне през устата? Ба ти простащините дето ги ломоти.По-голям *** сме нямали еййй бога ми!!!!!!!!!!!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
такива приказки съм ги слушал и слушал
88
1
 
3
 
! Отговори
ST.DANAILOV преди 11 години
Van POMAKA ot prezidenstvoto.
87
3
 
9
 
! Отговори
nqkoi-drug преди 11 години
Поздравление за Румен 221. Много Българи трябва да се позамислят върху написаното и да престанат да вярват на приказките на слабообразованото сегашно правителство.Колкото по-рано ГЕРБ падне от власт - толкова по-добре за народа.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия ще предостави на Сърбия втори кредитен транш в размер на 800 милиона долара. Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на срещата си с новоизбрания сръбски държавен глава Томислав Николич, предаде ИТАР-ТАСС.Преди две години предоставихме на сръбската страна кредит в размер на 200 милиона долара и сега сме готови да предоставим втори транш в размер на 800 милиона долара, посочи Путин. Кредитът е предназначен за развитието на инфраструктурни проекти, поясни руският лидер. Николич от своя страна увери, че ще направи всичко необходимо, за да може сръбската страна да осигури добри проекти за реализиране на предлагания от Русия кредит
85
2
 
12
 
! Отговори
Lelq Dora преди 11 години
Ей, хубава екскурзия си направи това момче! Изтърва плажа в Катар, но през последния месец понавакса.
84
8
 
5
 
! Отговори
за 91..... преди 11 години
....БЪЛГАРИТЕ ИЗОБЩО НЕ СА БЕДНИ-----ПРОСТО РОБУВАТ ПОВЕЧЕТО НА ЕДНО ПОРОЧНО "СОЦ-МИСЛЕНЕ", ЧЕ ВСЕ ...."НЕКОЙ ТРЕБВА ДА ИМ ДАВА"---Я , ПАРТИЯТА ....Я,ДЪРЖАВАТА...!!!!!!!АМЕРИКА И ЦЕЛИЯ ЗАПАД ,ЗАТОВА С БОГАТИ И ВЕЛИКИ-----защото мислят всеки ден ,как от 5-цента да направят 5000-долара! ВЪПРОС НА МИСЛЕНЕ......!!!!В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ НЕ СЕ МИСЛИ-----ТАКА ГИ Е ВЪЗПИТАЛА ПАРТИЯТА И ДС/да не мислят--за тях мислеше БКП и СССР/КАТО ПРИ РАБОТНИТЕ ДОБИЧЕТА....-ОТ ТЯХ СЕ ИСКАША САМО ПОСЛУШАНИЕ!
83
0
 
0
 
! Отговори
Леля Роси. преди 11 години
Хахахаха