ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Страната бележи напредък в реформите, но предизвикателствата остават
Обновена: 30 май 2012 16:20 | 30 май 2012 16:19, Елка Василева
109
ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС
Заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия смята, че въпреки напредъка в ключови реформи основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Това се посочва в препоръки на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма. Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки.

България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е вторият най-нисък в Евросъюза.

В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК за България. Подчертава се, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Подадените от София планове в тази посока са целесъобразни, гласи оценката на комисията. Същевременно тя отбелязва, че при реформите в секторите на пазара на труда, енергетиката и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана. Еврокомисията препоръчва допълнителни мерки в това отношение. Тя посочва още, че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

В областта на данъците комисията посочва, че "сивата" икономика у нас представлява около една трета от БВП и е най-високата в ЕС, близо два пъти по-голяма от средните равнища в Общността. Отчита се също най-високо за ЕС равнище на хората, които работят неофициално (без да плащат данъци). За да повиши данъчната събираемост, България следва да улесни плащането на данъците, например с осигуряването на повече възможности за внасянето им по електронен път, препоръчва комисията. Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната.

В документа се отчита, че консервативната политика на българските банки е осигурила стабилност на сектора, а властите са успели чрез контрол да гарантират ликвидността им с продължаващо финансиране от банките майки, когато става дума за международни финансови институции.

В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е довело до ограничен ефект. Препоръчват се допълнително обучение на служителите и постоянни проверки, тъй като засега липсват достатъчни познания и това води до сравнително ниско усвояване
(20 процента) на европейските фондове.

ЕК добавя, че развитието на електронното правителство се бави и препоръчва повече услуги, включително в сферата на обществените поръчки, да бъдат по-достъпни по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
22
 
! Отговори
55 преди 11 години
Само заглавието прочетох и пак простотия "Рискът от беднос в България..." Абе ние от 20-год. сме бедни къв риск кви пет стинки. Все едно на *** човек да му обясняваш че имало риск като пръднел да се насери. Малоимна история
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари бедни сте за надниците от кутев и все по бедни ще ставате. Мафията в България е на смъртен одър. Ще се научите да работите без да крадете.
48
1
 
8
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Няма как да ги изчистим, поне за сега. През 89-а, Живков сподели, че нямал представа, че управлявал с "демократи". Комунистите просто станаха хамелеони и през 90-те продължиха да управляват. Както и до днес, на власт са те. Но стига сме спали, време е за метеж. Виж например Литва.. до преди 2-ата Световна са втора икономическа сила, след като комунистите ги оглозгаха след войната станаха сред последните. Но днес Литва се избави от тиранията и отново тръгва към върха. Там имаше метеж. Време е.
47
0
 
8
 
! Отговори
озверЕл преди 11 години
Какъв ти риск...
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те казаха, Я БЪЛГАРИНА Е ГОЛ!!!Да ама не ,нашето МВР ни пази ББ ни увеличи живота,ГЕРБ казаха,че сме по добре от Гърците а ние им ръкопляскаме и оригаме на асвалт,който оживее до година до изборите ще знае какво трябва да прави ,защото хората казват "Парен каша таратор духа"!!!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К'ва бедност? В Гърция самоубилите се, след икономическия спад са над 1000. Може да не го казват из нашите медии, или техните ТВ, но из вестниците им го пише.
44
11
 
5
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
До като не изчистим комунистите напълно от държавния апарат все ще сме на ръба на пропаста. Тия се окопаваха 100 години сега е трудно на герб да изчисти всичката ***.
43
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с премиер каратист е така ... то простотията не ходи по дърветата
42
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Производителността на труда в България е много ниска, значи наистина малко работим;Я идете в германия да видите как се работи!
41
4
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Баткоооо,съзнаваш ли колко си *** ????
40
2
 
20
 
! Отговори
до Джонев преди 11 години
Не е лъжа - Боко се нсра, че требва да изкърпи един мост, строен преди 40 години от комунистите и му се вижда скъпо! А ако требваше да го строи? 100 км. по равното из Тракия направиха за 20 години и се *** от гордост, хем пари им дават от вънка, а ако требва нашта икономика да плаща, майко мила!Оня пръдлю президента в другата статия се чудел, че у БАН вършат работа и че комунистите са строили качествено, та не падат сградите - пълно е с ***!
39
13
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
С *** не говоря.Той Бойко всичко ви обясни---вкара го два ката на червената ***.След втория мандат на ГЕРБ че сте извън парламента а лидерите ви-мафиоти ---в затвора.ЧЕСТИТО.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алчноста на малцина е глад за мнозина.
37
3
 
18
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Иначе то за доклада довечера ще видите -Станишев е виновен ...аз ги фащам ама те ги пускат...аз строя магистрали...аз строя зали...аз плащам пенсии...аз , аз , аз ...
36
2
 
13
 
! Отговори
Медии лизачи! преди 11 години
Според ЕК българите са заплашени с бедност заради лошото качество на управлението и липсата на реформи в най-проблемните сектори. Заплахите за икономическия растеж и жизнения стандарт на българите остават, а в някои области дори се задълбочават. Единствените области с положителна оценка са макрорамката на бюджета и банковият сектор.Думата "управление" в превод от английски език означава и "правителство"! В случая става дума за "лошото качество на правителството"!
35
1
 
4
 
! Отговори
Обама преди 11 години
Справяте се БЛЕСТЯЩО!
34
1
 
1
 
! Отговори
kaizer до 33 преди 11 години
Ти май си казваш Апостол Апостолов, а?
33
0
 
12
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
до 33 , бих искал да се срещнем и да ми обясниш своята теория ... ад също с удоволствие бих ти разяснил моята
32
6
 
17
 
! Отговори
Джонев до 26 преди 11 години
А бре смешници, какво работите вие бре? Уеб-дизайнери, брокери, търговци, адвокатчета, ПР... къде са ви фабриките, къде ви е селското стопанство, къде ви е износа? Какво плашите комунистите с работа? Какво построихте след мързеливите комунисти, което да работи за хората - болници, училища, университети, стадиони, пътища, заводи, електроцентрали-кво?Когато бутнете всичко, което ви остана от комунистите, и вие ще изчезнете от тука, ще идете на майната си да работите за други приемни икономики..
31
8
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
"мързелив,*** или некадърен"....Защо не го напишеш с две думи---комунист или ***.