ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС

Страната бележи напредък в реформите, но предизвикателствата остават
Обновена: 30 май 2012 16:20 | 30 май 2012 16:19, Елка Василева
109
ЕК: Рискът от бедност в България остава най-високият в ЕС
Заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия смята, че въпреки напредъка в ключови реформи основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Това се посочва в препоръки на Европейската комисия по националната програма за реформи и конвергентната програма. Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в Евросъюза, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите-членки.

България е изпълнила частично препоръките от юни миналата година, когато стартира тази нова процедура. Днес със знак плюс се оценяват намаляването на бюджетния дефицит и това, че дългът ни е вторият най-нисък в Евросъюза.

В същото време обаче комисията обръща внимание, че заетостта е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица. „Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК за България. Подчертава се, че страната ни се представя зле в международните образователни изследвания и че това показва структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Рискът от бедност у нас остава най-високият в ЕС и два пъти над средния за 27-те, а намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред властите в България.

Подадените от София планове в тази посока са целесъобразни, гласи оценката на комисията. Същевременно тя отбелязва, че при реформите в секторите на пазара на труда, енергетиката и образованието липсва необходимата амбиция за преодоляване на предизвикателствата по необходимия път.

Според оценката реформите в здравеопазването са пропаднали, а устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана. Еврокомисията препоръчва допълнителни мерки в това отношение. Тя посочва още, че България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният й пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ.

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации. Въпреки стабилния напредък от последните две години България все още не използва достатъчно еврофондовете.

В областта на данъците комисията посочва, че "сивата" икономика у нас представлява около една трета от БВП и е най-високата в ЕС, близо два пъти по-голяма от средните равнища в Общността. Отчита се също най-високо за ЕС равнище на хората, които работят неофициално (без да плащат данъци). За да повиши данъчната събираемост, България следва да улесни плащането на данъците, например с осигуряването на повече възможности за внасянето им по електронен път, препоръчва комисията. Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната.

В документа се отчита, че консервативната политика на българските банки е осигурила стабилност на сектора, а властите са успели чрез контрол да гарантират ликвидността им с продължаващо финансиране от банките майки, когато става дума за международни финансови институции.

В областта на администрацията комисията отчита, че засега усилията са насочени основно в съкращението на персонал, което е довело до ограничен ефект. Препоръчват се допълнително обучение на служителите и постоянни проверки, тъй като засега липсват достатъчни познания и това води до сравнително ниско усвояване
(20 процента) на европейските фондове.

ЕК добавя, че развитието на електронното правителство се бави и препоръчва повече услуги, включително в сферата на обществените поръчки, да бъдат по-достъпни по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
25
 
! Отговори
д-р емилова преди 11 години
Англичанин,французин и Бай *** спорят за националността на Адам и ***; Англичанинът: - Адам е типичен англичанин.Само един джентълмен може да се лиши от едно ребро,за да направят жена от него! Французинът: - А пък *** е типична французойка. Само французойка може да се отдаде на мъж за една ябълка! Бай ***: - А според мен и двамата са българи! Само българите с гол *** и една ябълка в зъбите се чувстват като в рая!...
9
2
 
25
 
! Отговори
BATMAN преди 11 години
Така е.. пълна глупост е това, което си мислят повечето хора,че едва ли не ЕС ни издържа.. нищо подобно! За да сме пълноправни членове там ние плащане такса в размер на 1 милиард и 200 милиона ( цифрата е нещо от сорта ) на ЕС всяка година ! А усвояваме не повече от 300 400 милиона.. Това са фактите.. Тези пари, които се отпускат като уж ЕС проекти, това са нашите пари.. не са германските, нито френските, нито белгийските..
8
1
 
29
 
! Отговори
според мен е ФАКТ преди 11 години
РИСК ЛИ? НЕ Е ЛИ ФАКТ?!
7
4
 
19
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
В БГ живеят добре лупените простаци като тебе.*** ти си токоз неграмотен,че не можеш да го разбереш!
6
25
 
7
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 11 години
Пак сме с тях на изборите! Поне още два мандата да изкарат и да видите как нещата ще се оправят. То се един мандат няма как да стане!
5
4
 
24
 
! Отговори
Киро преди 11 години
"Друга препоръка е въвеждането на енергиен данък, с което да бъде насърчено повишаването на енергийната ефективност в страната."Аз като разправях едно време, че тоя ЕС ще ни ликвидира, некви тикви подскачаха по площадите! Начи бабката, дето едвам си плаща парното и тока требва и данък да плаща, че има парно и ток, така ли? Начи в ЕС ше ни наказват. щото ползваме енергия, която си плащаме на истински цени? Е^ах ти членството, без извинение!!! ДОЛУ ЕК, ЕЗ, ЕС и всичката евро- чиновническа ГАД!
4
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ЖИВЕЕ ДОБРЕ.АКО НЯКОЙ ЖИВЕЕ ЗЛЕ ТОВА СА КОМУНИСТИТЕ И ***,АМА ТЕ СА СИ МЪРЗЕЛИВИ ПО ГЕНЕТИЧНИ ЗАЛОЖБИ И ПО ТРАДИЦИЯ.НЕ МИ ПУКА ЗА ТЯХ.РАБОТА ИМА---ДА РАБОТЯТ.
3
3
 
32
 
! Отговори
баси тоя ЕС преди 11 години
Къв е тоя ЕС в който държава,като БГ спазва една от най-драконовските фискални полити с нисък бюджетен дефицит и рестриктивна макроикономическа рамка и нито помощ нито стон?А разни ***,като лъжливите гърчуля,харчат на поразия чужди пари,разиграват цяла Европа и са в пъти по-добре от нас.Значи когато спазваш правилата те наказват,а когато лъжеш и живееш на заем ти опрощават дълговете и живееш на корем.Майната му на тоз ЕС!
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко пъти трябва да казват на нашето правителство господата от ЕС, че не се справя с управлението за да си подаде оставката?
1
2
 
56
 
! Отговори
BATMAN преди 11 години
Какъв риск ? Риск от бедност има в останалите страните в ЕС.. в някои от тях по-точно.. В България си живеем в бедност от доста време