Парламентът одобри “абсолютната необходимост“ при използване оръжие

Промените в Закона за МВР минаха на второ четене
30 май 2012 16:28,
25
Парламентът одобри “абсолютната необходимост“ при използване оръжие
Снимка: архив Булфото

Парламентът одобри на второ чете промени в Закона за МВР, които предвиждат полицейските органи да могат да използват оръжие само при “абсолютна необходимост“.

Още по темата

Промените в закона бяха инициирани след поредица от жалби за полицейско насилие при арести и спецоперации.  Те бяха подкрепени от главният прокурор Борис Велчев и други висши държавници.

С промените се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Изключения ще се допускат, само ако то застрашава живота и здравето на някого.

Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства.

В промените на Закона е записано още и създаването на нова Главна дирекция "Национална полиция" ще интегрира "Криминална полиция" и "Охранителна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: парламентЗакон за МВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
до ТОмас преди 11 години
Нали плюеш постоянно по АТАКА. Провери КОЙ ИСКА ТОВА, КОЕТО ИСКАШ И ТИ. Провери и кой го отхвърля. *** !!!
13
0
 
1
 
! Отговори
потърпевш любопитен преди 11 години
....7-ми... И на мене това ми е интимната мисъл...Вероятно не само на нас...Между впрочем това е единственния шанс за България за някакъв бъдещ ред,сигурност,законност!!!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 11 години
Аланкоолу, там, в Турция, където живеят само кюрди заптиетата от коя националност са? Ми то направо тия области да ги обявим за автономни, нещо като *** в Косово, а после вие ще развеете флага с полумесеца. Тия от Косово се деряха, че немат нищо, ама нищо общо с шиптърите, след което размахаха байряка с лешояда! Хай сиктир, кьопек гиди.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брато,само ако си полицай имаш права.Потърпевшите прости граждани имат права само да ги джобят,грабят,изнасилват,убиват...
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В изискванията за да си полицай не пише нито вероизповедание нито "етническа принадлежност" - така че като искате полицаи от вашият си етнос - ами подайте документи и влезте в нормите които се изискват - образование, физическа и психическа годност...
9
3
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 11 години
Хора като теб са вредни за България, отивайте си в анадола
8
2
 
12
 
! Отговори
до емир преди 11 години
В България автономни области са противоконституционни. В полицията има място и за българи и за турци. Преструктуриране и по-добра ефикасност трябва да има, но не по този начин. Ако някой не харесва нещо в държавата - границите са свободни. А тези които са избрали да останат нека поне да не пречат.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
потърпевш любопитен преди 7 минутиА кога аз,лично,мога да използувамабсолютната необходимостпри използване на оръжие???!!???______________________________ Ами аз например изпитвам необходимост да използвам оръжие всеки ден като минавам покрай парламента или министерски съвет :))))))
6
3
 
12
 
! Отговори
потърпевш любопитен преди 11 години
А кога аз,лично,мога да използувамабсолютната необходимостпри използване на оръжие???!!???
5
26
 
6
 
! Отговори
емир преди 11 години
Това е едно добро начало, но е крайно недостатъчно. Подобно на армейските поделения и полицейските участъци трябва да се премахнат от Турските райони в българия. Трябва да се даде възможност на общините сами да организират структури за опазване на реда, а не държавата да назначава българи за полицаи, в райони където няма жив българин. Те не са желани.
4
3
 
12
 
! Отговори
ekzekutor преди 11 години
az sam ZA USA-zakoni
3
2
 
9
 
! Отговори
43 преди 11 години
ще ги гърмят много ясно....
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги видим какво ще правят сега като ги наскачат *** с брадвите:)
1
1
 
49
 
! Отговори
Томас преди 11 години
А кога ще се одобри възможност за защита на гражданите от хора, които ги крадат - с подръчни средства - ток, оръжие, някой кол и т.н.