ЦРУ донасяло за престъпното минало на Бойко Борисов

Разкритието е направено при журналистическо разследване в Германия
31 май 2012 21:30, Елка Василева
982
ЦРУ донасяло за престъпното минало на Бойко Борисов
Главният секретар на МВР Борисов на 19.01.2004 г., когато Стоил Славов и трима негови гардове бяха взривени в асансьор на сграда в София. Снимка: архив, Reuters

В депешите от американското посолство, уличаващи Борисов като участник в престъпни схеми, се появява източник с псевдонима СИМО. Журналистическо разследване в Германия сега разкрива, че зад този псевдоним се крие ЦРУ.

Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ, пита в тази връзка германският "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле. Журналисти от вестника са провели собствено разследване, което е показало, че зад източника с псевдоним СИМО, появил се в депешите от американското посолство в София, стои американското ЦРУ.

Много други депеши, изтекли в сайта WikiLeaks, съдържат закодирани информации от същия източник - СИМО. Бивш шеф на отдел в ЦРУ е потвърдил пред германското издание, че СИМО е псевдонимът на ЦРУ за вътрешна употреба.

Борисов: "Това са слухове"

От публикуваните от WikiLeaks в края на 2010 г. тайни депеши светът научи, че американски дипломати в чужбина редовно са изпращали поверителна информация до Вашингтон. В много случаи тя е касаела местни политици.

Такъв е и случаят с депешата на американския посланик в София Джон Байърли, в която той съобщава на Вашингтон, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е участник в "тежки криминални дейности". Каква тежка присъда за България - при положение, че междувременно Борисов е вече министър-председател на страната, пише "Тагесцайтунг".

Когато през 2010 г. WikiLeaks направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер. Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини WikiLeaks, че публикувал слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто "непълни анализи".

Щяха ли обаче нещата да се развият по друг начин, ако тогава бе станало известно, че в оценката си посланик Байърли всъщност се позовава на данни от ЦРУ, закодирани като "информации от СИМО", пита по-нататък германското издание.

Какво е казал СИМО?

През май 2006 г. Джон Байърли пише до Вашингтон, като се позовава на вътрешна информация от ЦРУ, че бившият вътрешен министър на България (бел.ред.: очевидно "Тагесцайтунг" има предвид тогавашния гл. секретар на МВР) е замесен в търговия с амфетамини, че участва в незаконни сделки с "Лукойл" и че като главен секретар се е погрижил за това съпругата му (бел.ред.: вероятно става въпрос за приятелката на Борисов) да може необезпокоявано да пере пари. Освен това Борисов поддържал и връзки с мафията.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска депеша, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение "Тагесцайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


982
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
757
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко в държата се управлява от мутра. Срам ме е като го гледам по телевизията. Магистралите се строят защото там са големите комисионни.(по принцип е хубаво да има магистрали) Скоро е празнувал първия си милярд в тесен приятелски кръг.Вече е късно - цялата власт е в него и за съжаление няма алтернатива.
756
4
 
12
 
! Отговори
симеон преди 11 години
Аз не се интересувам от мнението на ЦРУ, СИМО, московская газета или някой друг.В случая се питам ,след като ЦРУ шпионира България , помогнало ли е с нещо на нас , обикновенните хора? ЕС помогнал ли ни е? Кой ни е помогнал с нещо , да излезем от този батак?Обикновенно ЦРУ се намесва , за "да помогне". Такава е официалната политика.В противен случай не е необходимо да се намесва, независимо какво се случва у нас.
755
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви кажа, който има доходи от чужбина ще е добре. Който разчита на доходи само от България ще живее зле. Папкането на народни пари тук е голямо. А производството не е за богаташите.
754
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Който пуши в заведение е ***" - цитирам Б Б=Който го каза днес мълчи като дупе.Дали изобщо ще имаме отговор по въпроса с миналото му от баш простака?
753
2
 
17
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
България е един потъващ кораб. Ще се спасят само тези , които успеят да го напуснат навреме.Останалите и техните потомства са обречени.
752
3
 
15
 
! Отговори
до № 913 преди 11 години
Системата няма да се промени в близките 50 години.Непоклатима е!Така , че всеки под 30 г. , образован , трудолюбив , амбициозен и почтен млад човек е длъжен да опита да си намери място под слънцето.Независимо дали Бойко или някой друг ще е на власт, тук дълги години няма да има свястно образование , здравеопазване, съдебна система , пенсионна система и всичко за което се сетите.България със затихващи функции- това е!
751
3
 
9
 
! Отговори
до 916 преди 11 години
От един потомък на комунист какво очакваш? Е, това което наблюдаваш. НИЕ ПАК СМЕ ТУК! *** сигурно си искал да напишеш.
750
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тези, които преди 10 бяха ченгета и верни на партията пак си живеят добре. Дядовците им убиха интелигенцията, бащите им разграбиха богатствата, а внуците са във властта при демокрацията. жилави като хлебари. Ходеха едно време и ме караха да бъда в СДС, че ако не съм там нямало да израствам. Помиярщина!
749
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, ох, ох, ох, тежко е да живееш в тази държава. Лекари, учители, млади хора - никой не иска да живеепо този начин. Най-лесният начин е бягство от държавата. Но дали е най- добрия?
748
0
 
4
 
! Отговори
до " Хейтър&quo преди 11 години
Разбира се , че правя разлика между едните и другите. И тя е огромна. Едните са истинските господари , другите- изпълнители на техните пъклени замисли.Да създадеш система , която да съсипе народа ти показва извратено мислене.Бг. народа е съсипан. Изпълнителите трябваше да избират или да живеят , като скотове , както живеем всички ние или да живеят кратко и добре.Те също са жертва на системата.
747
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато в една държава властта е връцете на престъпници няма демократични методи за свалянето и
746
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
долу ръцете от бойко!!! той е свят човек
745
5
 
17
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Значи, понеже не е той основоположника на разграбването, а само граби с пълни шепи, да му целуваме ръка?
744
6
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 11 години
Това , че в България кражбата е начин на живот е от ясно , по-ясно.Такава е системата .По времето на Живков се крадеше , но с някаква мярка. След него започна тотално ограбване по всички възможни нива.Сега не краде само този , който няма възможност.Пповтарям , такава е системата у нас и тя беше измислена и създадена още през 1985 г Всеки сам да се компенсира , от където намери и както намери.Не я създаде Бойко Борисов.
743
0
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
"Професоре", никой не казва, че е той. Не разбирам обаче, ти защитаваш ли го? Или за теб създателя и създадените се различават и вторите не са зло?
742
7
 
4
 
! Отговори
до професора преди 11 години
Вестник " Галерия" е спонсорирана от Алексей Петров.Така беше съобщено.Колко е достоверна информацията в нея е въпрос.Запитал ли си се някога кой е създаде и контролира българската мафия, чел ли си нещо по въпроса?Кой създаде Георги Илиев, Васил Илиев,Илия Павлов , Самоковецаи много другии после нареди да ги избият?Кой имаше и има интерес от това?Във всеки случай не е Бойко Борисов.
741
0
 
9
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
***, да, всички са крадливи, ДО ЕДИН! Иначе просто няма да бъдат допуснати до политиката! Ако искаш доказателства, защото знаеш, че ни ограбват, но няма как да го докажем и ги защитаваш, тогава те разбирам. Ама, ако просто не вярваш, че крадат, значи си адски тъпо ***, да си знаеш!
740
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпно минало?! Че то настоящето Му не е ли още по-престъпно?!
739
4
 
14
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Толкова се ядосвам от мафията в България,че като си помисля,че Борисов и цялата шайка не са в затвора,а продължават да разграбват България правя грешки с поставянето на пълен член,за което се извинявам на четящите форума.
738
3
 
13
 
! Отговори
Професора преди 11 години
до 901 ***.Да доказателствата ги разбра цяла България.Вестник Галерия публикува записаните от МВР разговори между Борисов и шефа на митниците Танов.В разговорът Борисов нарежда на Танов да изтегли проверяващите инспектори от запечатания склад на покойния Мишо бирата.И френската лаборатория Липсадон доказа,че записът е презаписан,но е е сглобяван,а е действително проведен.На това се казва възпрепятстване на митническа проверка или още покровителстване на контрабандни канали!