Депутатите застанаха зад ГЕРБ за спешни ремонти на мостовете

"Това не сваля отговорността на управляващите", предупреди опозицията
Обновена: 31 май 2012 14:42 | 31 май 2012 12:20,
78
Депутатите застанаха зад ГЕРБ за спешни ремонти на мостовете
Срутилият се мост на р. Струма Снимка: Булфото

С пълно единодушие парламентът прие декларацията за нуждата от ремонт и рехабилитация на мостовете в страната. Всички 124 депутати в залата подкрепиха текста на документа.

От ГЕРБ обясниха, че текстът на декларацията е бил съгласуван с всички парламентарни групи по време на консултации вчера и днес. Документът предвижда да се предприемат незабавно ремонт и възстановители дейности по мостовете и виадуктите по републиканската пътна мрежа. Това ще се прави по ред и процедури, предвидени в Закона за обществените поръчки. Вчера регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че законът дава възможност при извънредни обстоятелства да се премине към пряко договаряне без конкурс.

Също така трябва да се изработи програма за финансиране на ремонтните дейности в годините между 2013 – 2015, както с българско финансиране, така и с финансиране от международни проекти.

Представителите на опозицията предупредиха управляващите да не правят опит да размиват отговорността си чрез парламента. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че най-рисковите съоръжения в страната са 11 на брой. Заради последните извънредни събития - земетресенията, поройните дъждове и свлачищните процеси, състоянието им се е влошило още повече. За пример тя даде срутения мост на р. Струма преди седмица.

„По мое предложение вчера правителство взе решение да се прекрати финансирането на ремонтите на част от пътищата в страната и тези средства да бъдат пренасочени към проблемните съоръжения”, обясни пред депутатите Павлова.

По думите й ресурсът, който е необходим за укрепването на всички съоръжения в страната, е над 200 милиона лева. Пред депутатите директорът на пътната агенция Лазар Лазаров обясни, че техническите експертизи на трите най-пострадали съоръжения - виадуктите на магистралите "Тракия" и "Хемус", будят сериозно безпокойство.

„От техническите експертизи, които получихме, се вижда че носещата способност на мостовете значително е намаляла заради течовете и химикалите, с които се обработват магистралите”, допълни той.

Димчо Михалевски от „Коалиция за България” обясни, че правителството се нуждае от санкцията на парламента, за да свали от себе си отговорността, че ще се прескача процедурата по възлагане на обществени поръчки, предвидена в Закона за обществените поръчки. Левият депутат не се съгласи и с констатацията на премиера, че
през последните 30 години нищо не е направено за ремонта на мостовете в страната. Той допълни, че по магистрала „Хемус” ремонтите са правени от „Главбулгарстрой“, а по „Тракия” - от „Инжстрой“.

Още по темата
„Достатъчно ли е еднократно действие на правителството да се реши проблемът? Не е достатъчно. Необходима е многогодишна устойчива програма. Ето в това е работата на Народното събрание”, обясни Михалевски.

Той изрази съмнение, че през последните дни и чрез медиите усилено се вменява, че състоянието на виадуктите и останалите пътни съоръжение е тревожно. „Не бива да всяваме паника сред населението”, предупреди червеният депутат. По негови данни пътните съоръжения в страната са устойчива при земетресения минимум 7 степен по скалата  Медведев-Шпонхойер.

„Трябва да бъдем ясни, че не незабавни, светкавични действия ще решат проблема, а умни. Защото беше обяснено, че едва ли не утре ще паднат”, допълни още той. „Декларацията не снема от вашите плещи отговорността да спазвате законите на България”, завърши депутатът от левицата.

Подобна теза застъпи и Христо Бисеров от ДПС.  „Една декларация  не променя ангажиментите и отговорностите и не покрива бъдещи несправяния със задължения. Тази декларация с нищо не снема и омаловажава задължението на изпълнителната власт да си върши работа”, обясни Бисеров.

„Ако има проблеми, те не са произтекли от днешните природни събития. Това не са черезвичайни събития и форсмажорни обстоятелства. Състоянието на тези три обекта е такова, защото не са полагани грижи за тях”, посочи той.

Бисеров обясни, че вина за това носят както предишните правителства, така и управляващите от ГЕРБ, които през последните 3 години не са полагали грижа да тях.

„Днес управлява правителството на Бойко Борисов.  Така че легендата за много добрия министър Плевнелиев ще се окаже само легенда. Сега търсите спасение. Малко смешно става, че любимата тема на премиера му става болна тема”, коментира Бисеров.

И той като колегата си от левицата предупреди, че парламентът не дава на никого съгласие и основание с ремонта на съоръженията да излиза извън предвидените в закона рамки. Бисеров призова прокуратурата да завиши вниманието си още от днес по тези процедури.

Заместник-председателят на ДПС предупреди и за друга опасност – да се съкращават парите за ремонт на пътищата, които, както обясни регионалният министър, ще отидат за ремонта на мостовете. „Категорично съм против това парите за Рижкия проход или Шумен-Силистра да се вземат. Предлагаме на премиера и всичките министерства да заделят пари от своя бюджет, за да не страдат едни пътища за сметка на други. Защото така противопоставяме хора от регионите. Призоваваме министърът на вътрешните работи да задели едни 30 милиона от своя бюджет от 1 млрд. лв.”, завърши Бисеров.

От „Синята коалиция” обясниха, че декларацията е добре балансирана и също добавиха, че процедурите при избор на фирмите, които ще извършват ремонтните дейности трябва да бъдат максимално прозрачни.

От „Атака” отново повториха тезата си, че при ремонтите мога да се използват формированията на българската армия. „Българските инженерни части участваха във възстановяването в съседни наши държави. Докато се обявят търговете за фирми, нищо не пречи армията да бъде вкарана с тези свои специалисти и да се направят спешните ремонти”, обясни Венцислав Лаков. Той допълни, че първоначалното финансиране на строително-ремонтните дейности може да дойде от  предсрочно изтегляне от Афганистан. „Става въпрос за 55 млн.лв. за финансиране на тази мисия”, изчисли депутатът на „Атака”.

След изказванията на депутатите думата отново взе министър Павлова.  Тя за пореден път увери депутатите, че целта на правителството не е заобикаляне на закона. Павлова отбеляза, че след дискусии по време на вчерашното заседание на правителството премиерът е възложи на финансовия министър да направи преглед на бюджета, за да може да се актуализират бюджетите на министерствата, за да се осигури финансирането на тези ремонтни работи.

„Отговорността за поддържането на републиканската инфраструктура е основен приоритет. За да мога да реализирам тази отговорност, са необходими огромни средства, с които за съжаление не разполагаме. Разчитам, че при приемането на Бюджет 2013 ще се насочат по-голям обем финансови средства. Европейското финансиране идва да ни подкрепи и да допълни нашите средства”, завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Този път успяха да делнат паричките "со кротце,со благо" - явна става въпрос за сериозна пачка и "всички ще топнат чофките" !!!
52
2
 
4
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Абе аз за първи път виждам да се прави ремонт на път, преди да е открит, тъй че вие си правете изводите какви ремонти ще се правят на мостовете.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крият фалита на държаватаДокато Бойко Борисов не спира да реже ленти, то държавата практически е фалирала, но това разбира се старателно се крие, а пък и голяма част от родните медии не си дават много зор да ровят зад политическата фасада. Наесен дори може да се стигне до сериозен проблем с изплащането на пенсиите, научи Bgpravda.blogspot. Ситуацията е толкова сериозна, че дори и остатъка от финансовия резерв няма да бъде достатъчен за справянето с критичната ситуация. При това положение вариантите са два - или заем от Международния валутен фонд или предсрочни избори. И двата сценария обаче хич не са по вкуса на Бойко Борисов и затова в момента целия ресурс на ГЕРБ е мобилизиран да търси спасителни варианти.Парите в държавата застрашително намаляват, поради което финансовият министър Симеон Дянков продължава да търси севъзможни начини да похарчи и малкото, което е останало. Затова и Дянков посегна на Сребърния фонд. Досега никой не е пречил на Сребърния фонд да гони по-висока доходност. По закон парите от него могат да се инвестират в ценни книжа с най-висок рейтинг. Инвестирайки в български държавни ценни книжа обаче финансовият министър взима едни пари и ги похарчва за нещо. Това обаче не решава кардиналния проблем с изплащането на пенсиите. Парите в Сребърния фонд са около 2 милиарда лева, които ще стигнат да се изплатят пенсии само за 2 месеца. А това кара все повече специалисти да очакват доста трудна зима за управляващите.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕЩО СЕКНАХА КОМЕНТАРИТЕ И ГЛАСУВАНИЯТА ПО ПОСТОВЕ 67 68!!!!!БАТЕ БОКО Е ЗАБРАНИЛ!!!!!!!
49
2
 
0
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Всичко е за комисионната.
48
2
 
2
 
! Отговори
напомнящ до 67 преди 11 години
репортажа е от месец Октомври 2010г.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господин Стефанов,Борисов,Дянков и Цветанов разгледайте този репортаж"АКЦИЯ ХЕЛИКОПТЕР" и кажете на хората и Гриша Ганчев КАКВО СТЕ ПРОВЕРИЛИ,НАПРАВИЛИ СПОРЕД ЗАКОНИТЕ НА Р.БЪЛГАРИЯ??????ГОСПОДИН СТЕФАНОВ КЪДЕ СЕ КРИЕ И НЕ КАЗВА НИЩО ПО ВЪПРОСА????
46
3
 
2
 
! Отговори
от 64- врЪти... преди 11 години
Хиляди вътрешни документи доказват, че американските дипломати напълно притежават качеството да казват истината без заобиколки. Дори когато става дума за страни, в които в момента са на служба. Пример за това е бившият американски посланик в България, Джон Байърли. В една от телеграмите, публикувана от "Уикилийкс", класифицирана като секретна, дипломатът от кариерата пише до Вашингтон, че кметът на София Бойко Борисов е замесен "в сериозни криминални дейности. Интересна преценка за България. Защото Бойко Борисов в момента е министър-председател на страната.
45
3
 
2
 
! Отговори
врЪрти по *ъзъ дръти преди 11 години
Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя? Разследванията на "Тагесцайтунг" показват, че множество телеграми на "Уикилийкс" съдържат информация за начина на работа на ЦРУ и позволяват да се правят справки в секретните информации на ЦРУ за чуждестранни политици. Досега тези данни останаха неразкрити, тъй като в дипломатическите телеграми ЦРУ се появява като СИМО. Така в българската телеграма от 2006 г. се казва, че "Информация от СИМО би подкрепила обвиненията срещу днешния министър-председател Борисов. Някогашният вътрешен министър ("Тагесцайтунг" бъркат поста на Борисов, който по това време е главен секретар на вътрешното министерство - Бел. ред.) е търгувал нелегално с метамфетамини и правил мръсни сделки с петролния концерн "Лукойл", пише бившият посланик Байърли през май 2006 и се позовава на разкрития на ЦРУ. Като шеф на полицията, той (Борисов - Бел. ред.) се е грижил за това, съпругата му необезпокоявано да се занимава с пране на пари. На всичкото отгоре имал връзки с мафията. Един бивш шеф на отдел на ЦРУ потвърди за "Тагесцайтунг", че СИМО и ЦРУ са всъщност едно и също. "СИМО е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.
44
0
 
0
 
! Отговори
LudataOfelia преди 11 години
И това е важно, но вижте за какво става дума в критичния доклад на ЕК за България-offnews.offroad-bulgaria/index.php/61743/kritichniyat-doklad-na-ek-za-balgariya-palen-tekst
43
1
 
1
 
! Отговори
друс друс преди 11 години
3.Има много "издържали" сгради на степента която им е дадена по паспорт! Сами можете да видите снимки в нета! И още толкова случаи на "издържали" сгради които след това им е направен ремонт за да са годни за обитаване и при следващото по-леко земетресение "издържалата" сграда рухва.На *** ли се правите или не схващате термина "издържи"??? Ами поне да си бяхте направили труда да покажете снимки на една "издържала" сграда на дадената й степен на какво прилича.....
42
1
 
4
 
! Отговори
друс друс преди 11 години
3. Има много "издържали" сгради на степента която им е дадена по паспорт! Сами можете да видите снимки в нета! И още толкова случаи на "издържали" сгради които след това им е направен ремонт за да са годни за обитаване и при следващото по-леко земетресение "издържалата" сграда рухва.На *** ли се правите или не схващате термина "издържи"??? Ами поне да си бяхте направили труда да покажете снимки на една "издържала" сграда на дадената й степен на какво прилича.....
41
0
 
4
 
! Отговори
друс друс преди 11 години
2. Защо лъжете? Да издържи една сграда означава ДА НЕ СЕ СРУТИ!!!! НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СЛЕД ТОВА ЩЕ Е ГОДНА ЗА ОБИТАВАНЕ. Под издържи означава че носещите конструкции ще останат а всички външни стени, стаи, панели подове, тавани, както и покъщнината ще е долу на тревата. Няма да пропаднат само вътрешните стаи на сградата защото носещите колони ще "издържат". Ще загинат възможно най малко хора. В това е смисъла!!!! А не че след земетресението ще можете да живеете в сградата.
40
1
 
3
 
! Отговори
друс друс преди 11 години
1. Ако панелките издържаха 8 степен АЕЦ-а щяха от панелки да го построят. АЕЦ-а е поне 3 пъти по монолитно строителство от всяка друга сграда имено за да издържи. НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ при още някоя друга степен отгоре в България ще остане само 1 сграда - АЕЦ-а
39
3
 
3
 
! Отговори
кукумицин преди 11 години
Специално местните данъци и такси герб ги вдигнаха: 2008: с 50% 2009 с още 50,т.е. общо 125% @009 вдигнаха и данъчните оценки до невероятни стойности, т.е. увеличиха данъците между 3 и 5-6 пъти, като направиха в центъра на градовете да е ужас. 2011 спечелиха местните уизбори с обещание да намалят данъците. не ги намалиха, но вдигнаха таксите и измислиха нови сини зони, торбички и каква ли още не простотия за изсмукване. Ние сме единствената държава, която е изпукала парите на обществото, намира се в криза и вместо да охлаби малко гражданите да съживят малко пазара, тя ги натиска още с крак във врата... Сега в момента ГЕРБ В БУРГАС СА ОСЪДЕНИ ОТ ОМБУДСМАНА. Че начисляват незаконно огромни такси смет. И кво кат са осъдени, пак си ги начисляват и тва си е. Те може да са незаконни, ама нали са пари. Отделно, следва л ида говорим как се случи така ,че бяхме с най - високите лихви в света и само ние ги вдигахме, когато всички ги сваляха? Това пак си беше данък на правителството на Герб.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На БСП им се очертава голям бой на изборите :)
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето затова ще гласувам за ГЕРБ.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да пишеш за Цанков Камък проври кой е плащал сметките! Иначе повтаряш като папагал спуснатите инструкции на партийните агитатори от ГЕРБ. Иначе Доган е толкова хидролог колкото магарето е оперен певец.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, нали проблема беше че вашите фирми нямали нужните специалисти, а фирми от БСП имали? Та за да се усвоят едни милиони от вашите строителни фирми, ще трябва да участват и червени фирми. Всичко са договорки за да може спешно да се дадат пари от бюджета на фирмите ви. Щом става дума за милиони и Болен Сидеров ви става първа дружка.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган е също толкова хидролог колкото бившият шеф На напоителни системи.Само че Даган само взе парите и това ,а от "кадърността " на шефа на напоителни системи загинаха хора.Да не споменаваме че беше подсъдим и за опи за убийство ,а преди това имаше и ефективна присъда.