"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"

Румен Петков: Акциите на Цветанов са с цел да се впечатли Брюксел
3 юни 2012 20:17, Елка Василева
271
"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"
Румен Петков. Снимка: архив, Булфото

Случаите с Братя Галеви, Брендо и Гриша Ганчев не са успехи, а провали за правителството. Това са псевдоакции, които целят единствено да впечатлим Брюксел в стил „няма недосегаеми хора” заради доклада за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това категорично мнение изказа пред bTV Румен Петков, министър на вътрешните работи в перода 2005-2008 година.

По думите му тезата, изразена по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов, че правителството на тройната коалиция е прикривало сочения за крупен наркотрафикант Евелин Банев-Брендо, е цинична лъжа. Според Петков точно по времето на кабинета „Станишев” България е станала пълноправен член на Интерпол и е действала активно по случая „Брендо”.

„От поведението на Цветанов лъха гузност. Той знае, че до 2005 г. по дейността на Брендо не е работено, а тогава секретар на МВР беше Бойко Борисов. Освен това точно по мое време през 2006-2007 година е арестуван Брендо, намирал се е под домашен арест няколко месеца и едва през 2008 г. е бил пуснат зад граница. Какво е свършило ведомството на Цветанов за 3-те години след нас, защо не е арестуван Брендо през това време”, попита предшественикът на Цветан Цветанов, намеквайки, че с действията си МВР е имало за цел не да хване наркобоса, а да го предупреди за планирани акции срещу него.

„Имам информация, че е правен е опит да се задържи лицето на летище София, но нещата са били неуспешни и така той е предупреден да прикрие дейността си, а по мое време беше арестуван и му бе повдигнато обвинение. Това ясно говори, че тогава той не е бил толериран, както казва Цветанов”, подчерта Румен Петков.

Евелин Банев е в ареста, като срещу него се водят едновременно две дела - за пране на пари и за екстрадирането му в Италия заради трафик на наркотици. Според съда има данни, че Брендо е обмислял да премине границата незаконно и да се укрие. До седмица се очаква съдът да реши дали наркотрафикантът ще бъде предаден на властите в Италия.

Румен Петков посочи бягството на дупнишките бизнесмени, известни като Братя Галеви, като „позор за МВР” и „подигравка с цяла България”. „Това е дело с голям обществен интерес, не може подсъдимите с осъдителни присъди да бъдат оставени без контрол”, възмути се бившият вътрешен министър и твърдо отрече някога да е „пил кафе с двамата престъпници – клевета, която има за цел МВР да прикрие собствените си неудачи”.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за международно издирване, след като изчезнаха непосредствено след обявяването на осъдителните им присъди за ръководене на организирана престъпна група.

Румен Петков ясно посочи и третия голям провал на МВР – акцията срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Според политика от БСП обвиненията срещу собственика на „Литекс” са безпочвени.

„ Има такава агресия и същевременно липса на доказателства срещу него. Не мисля, че нормален човек ще прати детето си в чужбина и ще го върне тук, за да го накара да краде ДДС. Освен това полицията не действа последователно - един път обвиняват сина му, че е лидер на престъпна група, а после казват, че самият Ганчев е лидер... Тези обвинения ще се провалят с гръм и трясък, сигурен съм”, прогнозира Петков.

Наскоро Гриша Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група за данъчни измами, в която участва и синът му Данаил. Ловешкият бизнесмен бе обвинен и за закана за убийство чрез трето лице по телефона срещу шефа на НАП Красимир Стефанов. Ганчев бе задържан за 24 часа, но плати рекордна парична гаранция от половин милион лева и излезе от ареста. Преди дни той обяви, че ще разпродаде целия си бизнес и ще се оттегли от досегашната си дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
16
 
! Отговори
! преди 11 години
Това е същият, който докато беше министър ходи в Дупница уж на проверка, и после заяви, че всичко там било наред, сега седнал да дава акъли и да упреква, че братя Галеви били на свобода, баси наглеца!
133
3
 
19
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Той изкара Избегалеви за да не говорят и да не го издадат и него. Но е въпрос на време да му изкарат кирливите ризи. Американското посолство не го понася тоя и има директива до Шестака да го разкатаят и ще го разкатаят.
132
1
 
3
 
! Отговори
kiro преди 11 години
xahxha toz nai golemiq izmikqr i kradec da govori i da se pravi na vajen boje boje koito mu povqrva e dosta nedorasal i nedorazvit :D a tozi mamin sladak rumen4o ne si li spomnq vremeto kogato go hvanaha v kra4ka i go bqha pokrili za nqkolko meseca i posle ni luk ql ni luk mirisal edin ot nai kurumpiranite ministri
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne se nakradoha za 67 godini, da se zadavite dano
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hehehe pikaeshtiat fontan se usra...
129
1
 
1
 
! Отговори
иванов преди 11 години
От Плевен е грашиш.
128
1
 
1
 
! Отговори
До Киро преди 11 години
Специално за Болт Троуър си мисля че това е бандата толкова важна за метъл сцената колкото Димитър Благоев за социалистите (разбира се сега в България няма социалисти , има продажни мафиоти които разпродадоха България на Турците , а също направиха населението наркомани , ГЛЕДАЙ КОЙ ГИ Е ЛИДЕРА И СМЯТАЙ ЗА КАКВО ИДЕ РЕч...... )..Та така ... като ги слушам се чувствам на 7-мата мантра , не ми пука за гадните комунисти изобщо , и те са смъртни.Колкото и да крадат и те ще умрат , нали ?
127
2
 
0
 
! Отговори
азз преди 11 години
до 169-баце мини на гореграйнд лирика!!може да молучиш моментно облекчение-до следващия п*****л от политическата сцена,който че те вдъхнови!:-))))))а,забравих,д'ге,абе,П*тканов,ние в Плевен те знаем,що за *** си!всъщност,цяла българия те знае....по-добре се пръждосвай!аман от този гаден цирк бг!
126
1
 
0
 
! Отговори
da преди 11 години
А в Банишора спря тока за 5 минути преди малко, около полунощ
125
1
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
Добре бе.Галеви се знаят в последните 20 години, Брендо и той, да не говорим за Ганчев.Какво направихте вие ?!
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой от истинските престъпници няма да влезе в затвора. Вие знаете ли колко струва една банка като СИБАНК? а как се придобива от бившето гадже на Борисов? А как плащанията на цялата държава минават през същата тази банка докато Борисов е главсек на МВР? Това са огромни суми пари...
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяхме нормална държава това лице от снимката щеше да бъде и то в затвора.
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КИРЕ гледам упорит барабанист си можеш ли ми хвана палката
121
6
 
3
 
! Отговори
ихуууу преди 11 години
Къде е мазният ***-ББ---защо днес няма информация за великите му дела...?!
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прочетох цялата статия и нещо ми се пика, дали да не отскоча до градския фонтан
119
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
170Или да пропишеш музика за дискотека - а.к.а. *****растка музика.
118
1
 
1
 
! Отговори
до Киро преди 11 години
Аз слушам доста романтични групи като Карпатиън Форест и Болт Троуър основно , това са стиловете музика които искам да използвам докато творя.Като гледам снимката , може и да си сложа плакат на Румбата за вдъхновение , щото ми тря1бва омраза за да пиша текстове за дет метъл.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
167Сигурно си прав. Фонтаните никога не са били толкова празни след като Р.П. вече не е вътрешен министър !
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя дебилен *** *** Р.П., кой му вярва, освен фонтана ?
115
1
 
3
 
! Отговори
fontan opikan преди 11 години
rUMENEEEEEE ako otidesh ei sga i se izmochash v nqkoi ot shadravanite pred NDk-to shte ti povqrvam!!!!!!!!