"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"

Румен Петков: Акциите на Цветанов са с цел да се впечатли Брюксел
3 юни 2012 20:17, Елка Василева
271
"Галеви, Брендо и Ганчев - трите провала на МВР"
Румен Петков. Снимка: архив, Булфото

Случаите с Братя Галеви, Брендо и Гриша Ганчев не са успехи, а провали за правителството. Това са псевдоакции, които целят единствено да впечатлим Брюксел в стил „няма недосегаеми хора” заради доклада за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това категорично мнение изказа пред bTV Румен Петков, министър на вътрешните работи в перода 2005-2008 година.

По думите му тезата, изразена по-рано от вътрешния министър Цветан Цветанов, че правителството на тройната коалиция е прикривало сочения за крупен наркотрафикант Евелин Банев-Брендо, е цинична лъжа. Според Петков точно по времето на кабинета „Станишев” България е станала пълноправен член на Интерпол и е действала активно по случая „Брендо”.

„От поведението на Цветанов лъха гузност. Той знае, че до 2005 г. по дейността на Брендо не е работено, а тогава секретар на МВР беше Бойко Борисов. Освен това точно по мое време през 2006-2007 година е арестуван Брендо, намирал се е под домашен арест няколко месеца и едва през 2008 г. е бил пуснат зад граница. Какво е свършило ведомството на Цветанов за 3-те години след нас, защо не е арестуван Брендо през това време”, попита предшественикът на Цветан Цветанов, намеквайки, че с действията си МВР е имало за цел не да хване наркобоса, а да го предупреди за планирани акции срещу него.

„Имам информация, че е правен е опит да се задържи лицето на летище София, но нещата са били неуспешни и така той е предупреден да прикрие дейността си, а по мое време беше арестуван и му бе повдигнато обвинение. Това ясно говори, че тогава той не е бил толериран, както казва Цветанов”, подчерта Румен Петков.

Евелин Банев е в ареста, като срещу него се водят едновременно две дела - за пране на пари и за екстрадирането му в Италия заради трафик на наркотици. Според съда има данни, че Брендо е обмислял да премине границата незаконно и да се укрие. До седмица се очаква съдът да реши дали наркотрафикантът ще бъде предаден на властите в Италия.

Румен Петков посочи бягството на дупнишките бизнесмени, известни като Братя Галеви, като „позор за МВР” и „подигравка с цяла България”. „Това е дело с голям обществен интерес, не може подсъдимите с осъдителни присъди да бъдат оставени без контрол”, възмути се бившият вътрешен министър и твърдо отрече някога да е „пил кафе с двамата престъпници – клевета, която има за цел МВР да прикрие собствените си неудачи”.

Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за международно издирване, след като изчезнаха непосредствено след обявяването на осъдителните им присъди за ръководене на организирана престъпна група.

Румен Петков ясно посочи и третия голям провал на МВР – акцията срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Според политика от БСП обвиненията срещу собственика на „Литекс” са безпочвени.

„ Има такава агресия и същевременно липса на доказателства срещу него. Не мисля, че нормален човек ще прати детето си в чужбина и ще го върне тук, за да го накара да краде ДДС. Освен това полицията не действа последователно - един път обвиняват сина му, че е лидер на престъпна група, а после казват, че самият Ганчев е лидер... Тези обвинения ще се провалят с гръм и трясък, сигурен съм”, прогнозира Петков.

Наскоро Гриша Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група за данъчни измами, в която участва и синът му Данаил. Ловешкият бизнесмен бе обвинен и за закана за убийство чрез трето лице по телефона срещу шефа на НАП Красимир Стефанов. Ганчев бе задържан за 24 часа, но плати рекордна парична гаранция от половин милион лева и излезе от ареста. Преди дни той обяви, че ще разпродаде целия си бизнес и ще се оттегли от досегашната си дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
27
 
! Отговори
Владо преди 11 години
Безбожна наглост. Не мога да повярвам, човекът който създаде и след това покровителстваше Галеви сега говори. Наистина ГЕРБ са абсолютен провал, но Румен Петков е най-корумпираният човек в тази държава. Той е кръстникът на Българската мафия, той изнудваше толкоз много хора. Аз познавам хора, които това *** изнудваше. Няма такава наглост на земята. Дано да има господ и да гледа!!!!
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я Гоцевия гъзолизач, запалката пак се е напоркал и ръси глупост след глупост...А ми той и за осъдените престъпници братя Галеви с които си пиеше кафето каза, че били оперативно интересни лица.
12
17
 
22
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Ако МВР иска да впечатли Брюксел да вземе да арестува криминално проавения/според ЦРУ/Бойко Методиев Борисов,по-известен с фамозният си прякор "ТИКВАТА"Има достатъчно данни за неговото мутренско минало в групировката СИК а и ЦРУ го сочи като доказан наркотрафикант...Да,ама не ,на Ц.Цветанов не му стиска. Бог да пази България.пп.Ако искате да ви цъфнат и налъмите гласувайте пак за мутро-милиционерската групировка ГЕРБ.
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички престъпници и мафиоти в България се срещат с Румен Петков преди да бъдат зачесани от Прокуратурата. Мафиот -1 на България - Румен Шадравана трябва да бъде немедлено вкаран в затвора.
10
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руменчо да не пропуска сеанса в плевенския шадраван, че няма вече с какво да впечатли своите съмишленици.
9
7
 
18
 
! Отговори
dimitarivanov53 преди 11 години
Tozi ako vleze v zatvora ste zakolya ovza,za kurban.
8
5
 
9
 
! Отговори
dimitarivanov53 преди 11 години
Tozi ako vleze v zatvora ste zakolya ovza,za kurban.
7
2
 
4
 
! Отговори
от 7 преди 11 години
ръка*
6
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То на всички е ясно, че мутрите от герб искат да сложат рака на захарните заводи на Ганчев, за това са тия циркове.Ония чул как първия казал, че ще заколи третия, пълен фарс !
5
7
 
24
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
PIQNATA MUCUNA DETO IGRAE6E S MAFIQTA KATO MVR 6EF KRITIKUVA TOQ E PIQN
4
6
 
23
 
! Отговори
XAXA преди 11 години
I tova li se obadi otnovo?!
3
8
 
60
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
Абе, Румене, вие като бяхте на власт що не ги хванахте или разследвахте? Всяко дете знаеше с какво се занимавам само вие не знаехте...или си плащаха за да не го барате?*** си ти, Румба, *** и бита карта ...
2
32
 
37
 
! Отговори
мим преди 11 години
Цялото правителство е провал.
1
2
 
37
 
! Отговори
Свински черва преди 11 години
Всички смърдят, корумпирана клоака, *** на Европа. Срам !