"Всички българи имат право на храм да изповядват вярата си"

Борисов на освещаването на български православен храм в Лисабон
Обновена: 3 юни 2012 17:57 | 3 юни 2012 17:40, Елка Василева
64
"Всички българи имат право на храм да изповядват вярата си"
Бойко Борисов на освещаването на храма. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов беше гост днес на освещаването на първия постоянно действащ български православен храм в Португалия.

Литургията и церемонията в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в предградието на Лисабон Линда-а-Веля се състояха на един от най-големите християнски празници – Петдесетница, и събраха не само представителите на българската православна община в Лисабон, но и православни от други националности, които живеят постоянно в страната.

Храмът е предоставен за ползване от Португалската католическа църква и е реконструиран по православния канон със средства от българското правителство. За ремонта, обзавеждането и оборудването му са предоставени 26 хил. евро. Днес премиерът и министърът на културата Вежди Рашидов дариха храма с икони и църковна утвар.

„Специално благодаря на кмета Карлос Морейра, на кардинал дон Поликарпо, на португалското правителство за това, че дадоха  възможност да имаме тази прекрасна църква, да я ремонтираме, да я приготвим и всички българи, които са далеко от родината, да изповядват вярата си и да изпълняват църковните си ритуали – ето, вчера са започнали с две кръщенета. Всички българи имат право на храм, в който да се черкуват”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Редица храмове в България се ремонтират, редица храмове се издигат из основи благодарение на Вашето високоотговорно съзнание за ролята и мястото на Българската православна църква в българския живот и на всеки един българин”, обърна се към премиера Борисов епископ Антоний, митрополит на Средната и Западноевроппейската епархия. „Благодаря Ви затова, защото зная, че Вие го правите с дълбока вяра и убеждение, с високото съзнание за общата мисия на църква и държава”, посочи той.

След литургията повече от час министър-председателят разговаря със сънародниците ни в Португалия. Те се интересуваха от случващото се в България и заявиха готовността си скоро да се върнат да живеят и работят в родината.

Премиерът Борисов им разказа за всички инициативи, започнати от правителството – строителството на пътища, инвестиране във високи технологии, в културен и исторически туризъм, за борбата с корупцията по високите етажи, които определят развитието на България като успешна държава.

„Началото беше много трудно, но вече набираме скорост и усвояването на еврофондовете е най-добрият критерий за това – сега на 23%, в края на годината ще е 45%, а в края на мандата следващата година ще е 85 процента”, посочи той и каза, че тези успехи привличат обратно в родината вече много български специалисти, работили в чужбина.

Посещението на министър-председателя в Португалия продължава утре със срещи с президента Анибал Кавако Силва и с премиера Педро Пасош Коельо. Преди това българският правителствен ръководител ще бъде приет от кардинал-патриарха на Португалия дон Жузе да Круж Поликарпо, който имаше решаваща роля за получаването на българския храм в Лисабон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
АННА преди 11 години
Това е хубаво дело,но аз мисля,че който иска да посещава църква,да си стои в България.И ние в Габрово направихме първа копка на църква / два пъти/,но г-н Дончев замина за София и сегашната кметица забрави за нея.Какво да се прави-такава ни е съдбата на габровци.Всички ни забравят.Но идват избори и съм сигурна ,че щ е се сетят за нас,ни ние дали ще им отвърнем...
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
G-da ot Dnes.bg nqmali da ima den v koio nqma da ni pokazvate gnasnaa dolna murenska fizionomiq na GRAMADNA PRAZNA KRATUNA pisnani se toq dago pokazvate prestanete
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да но преди всичко българите тук имам нужда от нормален живот. Тогава и гастърбайтерите ще се върнат
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Започнаха предизборните обиколки , за съжаление с нашите пари .
47
0
 
0
 
! Отговори
Christov преди 11 години
uraaaaaaaaaaaaaaaa, prirodno yavlenie - edin malko chist pone bg pop/taka izglejda na snimkata/ i oblechen bogato ot bg beden narod!!!!!!
46
1
 
5
 
! Отговори
Рихтер преди 11 години
Попитали радио Ереван- защо сега в България има толкова много земетресения?Защото Българската земя се тресе защото вижда какви *** я управляват.
45
4
 
7
 
! Отговори
мупи преди 11 години
Вижте това *** същество на заден план, с бяла брада и перчемце като на турче от *** махала, -това е министъра на културата.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Попитали радио Ереван:- Защо вторичните трусове с епицентър в района на град Перник продължават?- Защото, когато посетил засегнатия район след първото земетресение, българският премиер Бойко Борисов забравил там телефона си на вибрация, отговорило радиото.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов викнал вицепремиера Цветан Цветанов и го попитал:- Абе, Цецо! Ти мислил ли си къде ще ме погребете, като умра?- Амии... - почесал се Цветанов по главата - ще говоря с Вежди да те положим в Алеята на славата на централните гробища.- Абе, Цецо! - казал Борисов - там е много претъпкано, бе.Цветанов мислил, мислил и се оживил:- Добре бе, шефе, ще ти направим мавзолей като на Георги Димитров, за три дни ще го построим.- Абе, Цветанов, какви са тия комунистически глупости, дето ти идват на акъла, я бегай да мислиш.Върнал се след 3 часа вицепремиерът ухилен:- Готово, шефе, измислих го и го уредихме. Ще те погребем до Божи гроб в Йерусалим, на три метра от него. Е, ще ни струва 2 милиона евро, амааа нали е за теб.Борисов се потъркал по еднодневната брада, погледнал изкъсо Цветанов и казал:- Хм, верно, че сме на власт, ама два милиона не са ли много за две нощувки.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата е пич. Всеки ден с неговите изказвания е смех. Компетентния по всичко пожарникар.Тикво, Але. И три пъти Ура за *** : Ура, Ура, Ура.
41
0
 
9
 
! Отговори
коко преди 11 години
До г-н полицая,дето ни чете простотиитеОбадете се на тъщата ми и и кажете да не ми се сърди,защото не иска да ми се обади.Благодаря!
40
0
 
12
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
е как бре, той ако не разбираот попски неща кой друг, нали той е Създателя, просто сега минава на проверка да види храмовете, в които неговите творения отправят молби към него за спасение на душите.
39
1
 
12
 
! Отговори
Демон преди 11 години
А ти защо не вземеш да поработиш малко, вместо да си ходиш на екскурзии за държавна сметка! Народа е освирепял от глад, а ти си ходиш на разходки, лентички да режеш! Нямаш ли поне малко срам!!!
38
1
 
7
 
! Отговори
коко преди 11 години
Някои хора се крият чак в Португалия да не си плащат...Но ние ги намираме!коко-враг на враговете
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е то да си премиер - имаш право на дипломатическа поща. Аз в самолета и джобно ножче не мога да пренеса, а бат`Бойко какви големи ножици носи. И добре, че е така. Те за него са като ония инхалатори за асматиците. Ще рече, човекът, да резне лента, а ножиците ги няма. Ха, търси лекар по тия чужбини.А, ако сме сериозни, направено е нещо добро. Не съм вярващ, но не мога да не приветствам такива дела.
36
21
 
6
 
! Отговори
т преди 11 години
Браво! Поне един премиер за последните 20+ години да е на място и да строи вместо да руши. и винаги ще има хора които не искат България да върви напред.... няма смисъл да ги коментираме изобщо.
35
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 11 години
Ima li video na horata, "zajavili gotovnost da se varnat v BG"??? Vazmojno e da ima takiva - ot Protugalia i Ispania mnogo se vrastat, zastoto tam niama rabota... NO VSICHKI tarsiat otnovo rabota v chujbina.A na srestite na BB s balgari v Evropa, taka ili inache otivat hora, koito "ne protivorechat i zadavat lesni vaprosi" - zitat ot pokana za takava sresta, poluchena ot slujiteli na BG-posolstvo.
34
0
 
22
 
! Отговори
а преди 11 години
Брей, този и от попски неща разбирал!
33
1
 
12
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Няма ножиза, защото в Португалия, няма такива практики...
32
6
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Да имало хората да се молят, като стане въпрос за Храм на Мюслюманите не може това да не е Турция, не знам си какво да бе добре, че сме толерантни...