Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите

Президентът иска гласуващите за ВВС да бъдат свити до 500 души
Обновена: 4 юни 2012 14:26 | 4 юни 2012 14:26,
82
Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите
Росен Плевнелиев в размисъл.Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев даде насоката по въпроса с кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет, след като заяви, че приоритет е изборът им да бъде прозрачен. 

Втората опция е да бъде въведен пряк вот.

Държавният глава смята, че е по-добре за всеки кандидат за член на ВСС да има подробна визитка. Да се знаят знаковите им дела. Какво е отсъждал, какво е имотното му състояние, кой го е номинирал и с какви мотиви.

Плевнелиев направи коментара по време на клетвата на назначената с негов указ за конституционен съдия Кети Маркова. 

Според Плевнелиев било по-добре, вместо в НДК да има 2500 души, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС, да упражнят правото си на вот  500 делегати.

Селекцията щяла да доведе до по-добър прочит на визитките на кандидатите.

По отношение на предложените промени в Закона за съдебната власт, които биха дали възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор, държавният глава се въздържа от коментар. Щял да изчака решението на депутатите в пленарната зала. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 11 години
Наистина най-важното да е от ГЕРБ, защото само тогава в затвора ще бъдат истинските крадци на народните пари.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важно е главният прокурор да е на ГЕРБ. Другото не е важно. По закон съдът не може да гледа дело което не е внесено с обвинителен акт от прокурор. Затова е важно главният прокурор да е на ГЕРБ.
63
1
 
2
 
! Отговори
Гугутката преди 11 години
Този е поредният ... първо неможе да се нарече президент с това държане ... и 2-ро е поредният слагач на САЩ и другите държави ! Най ги обичам такива да ми говорят за морал и ценности като самите те не ги спазват особенно като са на такива постове ! И с какви пари е подарил на папето онзи яйцок , с негови ли .. айде бе ! Докога президентите в БГ ще са карикатури и кукли на конци !?
62
1
 
3
 
! Отговори
ДО 74 преди 11 години
" достойния " ПЛЕВНАЛИЕВ , СЪЩО Е УЧИЛ ИСТОРИЯ НА БКП ! И Е УСПЯЛ ЗАЩОТО ТАКВИЗ КАТ ТЕБ СА БАЧКАЛИ ЗА НЕГО, ОМАГЬОСАНИ ОТ ТЪНКОТО МУ ГЛАСЧЕ И "ЦЕЛЕУСТРЕМЕН В СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" ПОГЛЕД !
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОС НЕ ВЯРВА НА 90% ОТ ПРИКАЗКИТЕ СИ!!! УТОПИЯ!!!
60
2
 
3
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Като четеш драсканиците на другарите сякаш предния президент не беше Г.Първанов. Най-голямото недоразумение на т.н. преход. В момента излизат доказателства за помилване и даване на гражданство на престъпници. Това ли защитавате. Ако може когато плюете малко да помислите, защото г-н Плевнелиев е един достоен, образован и успял българин. А вашия *** Гоце е завършил история на БКП и нищо не е работил през живота си.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На изборите си счупихте краката да бързате да гласувате за това недоразумение.Останалото го свърши ЦВ ЦВ.Е гордейте се сега!Станахте за смях.
58
1
 
7
 
! Отговори
Интересно?????????? преди 11 години
Защо момчетата са взели на почест?Заради това, че се напъва да мисли ?Или, че погледа му е зареян в близката далечина?
57
1
 
8
 
! Отговори
Душица преди 11 години
Ама само какъв възел е отпарал!Дали жена му е връзвала вратовръзката?
56
1
 
9
 
! Отговори
Violetta преди 11 години
Няма такъв поглед като на нашия президент. Вечно рееш се в небитието. Докъде ще я докара с държавните дела, не искам и да си помислям.
55
1
 
9
 
! Отговори
Рени Илиева преди 11 години
На каква прозрачност държи Плевнелив? Ще кажеш че си няма представата за каква мафия и подкупи става въпрос в българския съд. Хайде-хайде , да не се прави на наивен. Вярно че има вид на такъв, но хората не пасат трева. Просто не ми е ясно какво цели с поредицата си от *** изказвания.
54
1
 
10
 
! Отговори
До 63 преди 11 години
Не си прав!Хили се като ***.
53
1
 
9
 
! Отговори
Горещо преди 11 години
БТВ-новините: ФРАПИРАЩИ КОНФЛИКТИ НА ИНТЕРЕСИ. Над 100 000 / СТО ХИЛЯДИ/ са случаите констатирани от проверяващите. Кметове се проверяват / одит / от снахите си.Обществена поръчка се печели от жената на областния управител.Браво!Така трябва да се борим с кризата, симпатизанти на ГЕРБ, ГЕРБ, герб, герб.ТОЙ, ТОЙ, ТОЙ, ТОй, Той, той.МНОГО ПОЗДРАВИ НА ЦЯЛАТА му РОДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха дано, *** надали. Това не са ти няколко милиона ***, дето мълчат и си траят при всякакви своеволия на маститите и корумпирани съдилища. И хлябът и ножът е в господата и госпожи съдии, а гарван - гарвану око не вади. Мината е заложена още в Конституцията и всички вие чудесно знаете това.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако тия съдии са като тия дето ,,осъдиха,, Калинка Малинка,хич не ги избирайте.
50
2
 
5
 
! Отговори
....? преди 11 години
......само на приказки....!?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами по лесно е да купиш 500 делегати.Все пак криза е.
48
0
 
5
 
! Отговори
Gogo Pi4a преди 11 години
Росица Чехлева се хили постоянно и прави гаф след гаф.Голямо шоу време е да забраним на неграмотната *** тоест 85% от народа да гласуват ,за да имаме свестни избори.
47
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Никога не съм си въобразявал , че ще имаме за президент някой нобелов лауреат , обаче и в най-мрачните си прогнози не съм предполагал , ча такъв карикатурен герой ще ни управлява. с една дума ***
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Роска, отдвна чакаме прозрачност в съдебната мътилка!