Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите

Президентът иска гласуващите за ВВС да бъдат свити до 500 души
Обновена: 4 юни 2012 14:26 | 4 юни 2012 14:26,
82
Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите
Росен Плевнелиев в размисъл.Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев даде насоката по въпроса с кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет, след като заяви, че приоритет е изборът им да бъде прозрачен. 

Втората опция е да бъде въведен пряк вот.

Държавният глава смята, че е по-добре за всеки кандидат за член на ВСС да има подробна визитка. Да се знаят знаковите им дела. Какво е отсъждал, какво е имотното му състояние, кой го е номинирал и с какви мотиви.

Плевнелиев направи коментара по време на клетвата на назначената с негов указ за конституционен съдия Кети Маркова. 

Според Плевнелиев било по-добре, вместо в НДК да има 2500 души, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС, да упражнят правото си на вот  500 делегати.

Селекцията щяла да доведе до по-добър прочит на визитките на кандидатите.

По отношение на предложените промени в Закона за съдебната власт, които биха дали възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор, държавният глава се въздържа от коментар. Щял да изчака решението на депутатите в пленарната зала. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
11
 
! Отговори
ШШШШШШШтттт преди 11 години
Като го гледам и ми става мъчно за добичетата станали на кебапчета по изборите.Още по-мъчно ми става за добичетата избрали тоя кукльо.Та: ШШШШШШттт бе кукльо. Пак серииииш простотии. Бе такива неадекватни, що не ги държат в специализираните заведение?*** той, куловода, първо трябва да го вкараме там май?И туй улавото ни управлява, а? И от правосъдие разбира, а?Българиоооооооо, господ да ти е на помощ.
44
4
 
7
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 11 години
"По отношение на предложените промени в Закона за съдебната власт, които биха дали възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор, държавният глава се въздържа от коментар. "въздържа се, защото голямата глава още не му е казала какво да говори :)
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако му махнат подплънките на раменете, колко достолепно ще изглежда гордо гледащият главнокомандващ?! Хаха...! :)
42
0
 
4
 
! Отговори
до тъп и прост преди 11 години
браво на шумкаря. истинския шумкар винаги отрича всичко до края.
41
5
 
10
 
! Отговори
Соня преди 11 години
Как ще ти е безинтересен,до Америка ходи,интересни подаръци раздава,балове организира...как можа да го кажеш?
40
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най невзрачния и безинтересен президент
39
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя като го погледна и ме избива на смях .... Пълен шут, никакъв авторитет няма, *** !
38
19
 
14
 
! Отговори
Г. Първанов преди 11 години
Другари, колкото и да го плюете Плевнеллиев не може да ме стигне.Де що имаше престъпник го помилвахме , а на някои им дадохме орден Стара планина". Егати и държавата щом и аз бях президент.
37
4
 
13
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
до 42 ама ти не вдяваш ли че разлика между БСП и ГЕРБ няма !!!ГЕРБ е дело на БСП - помисли малко и ще разбереш че е така
36
4
 
21
 
! Отговори
Генерал Луков преди 11 години
Имам един такъв въпрос към управниците от ГЕРБ.... ЗАЩО НА 2 ЮНИ Е БИЛА ОТМЕНЕНА ЗАРЯТА В ГРАД КЪРДЖАЛИ ОТ ВАШИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ИВАНКА ТАУШАНОВА,БИВША ДАСКАЛКА ПО ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ Е СОУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" В ГРАДА?!?! ЗАЩО ДАМИ И ГОСПОДА ОТ ГЕРБ?!?! ЗАЩО ТОЧНО В ГРАД КАТО КЪРДЖАЛИ ГО ПРАВИТЕ ТОВА ДАМИ И ГОСПОДА ТУРСКИ *** ТОВА ИСКАМ ДА ЗНАМ?!?! ЗА ТАУШАНОВА ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ Е ДОЛЕН *** И ПРАВИ КАКВОТО И НАРЕДЯТ НО ИСКАМ ДА ЗНАМ ЗАЩО ТАКА И Е НАРЕДЕНО?!? ПЪЛНО БЕЗУМИЕ И БЕЗОБРАЗИЕ !!!..
35
7
 
7
 
! Отговори
Сътрудник на ДС преди 11 години
Видяхте ли сега какво стана. Трябва да обсъждаме публично всеки, и то така всички кирливи ризи ще му иззязат. Колко беше лесно при нашия човек-Г.Първанов, звъннеш му и хайде някой от неговите съветници става висш съдия. Така, досега нямаше наш човек осъден. Иначе колкото и да го плюем файда никаква.
34
2
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Няма нещастна кокошка в България, така че ние преди крайния срок, даден от Еврокомисията, кокошките ги ощастливихме и в този смисъл България не я грозят санкции", категоричен бе министърът.
33
3
 
6
 
! Отговори
до тъп и прост преди 11 години
бла бла бла, ти за кой ще гласуваш - ами бла бла не за ГЕРБ, за тези не, за тези не.знаем ги тези комунистически диверсии. колкото може по-малко хора да гласуват за ГЕРБ че БСП като втори да не са много назад. или греша?
32
1
 
11
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
и последноОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕ И ГОРИТЕОТ ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА ЩАСТЛИВИТЕ КОКОШКИ !!!!
31
6
 
16
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
И още нещо - какъв президент е този- когато бяха земетресенията той дори не реши да се върне в България-при народът си !!!ТОЗИ НЕ Е МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ !!!!
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев e *** ceлeндуp
29
2
 
7
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
виж сега, до 36 , ако изобщо се събуди заспалият ни народ то тогава това което ще се случи ще е обеца на ухото за следващите управляващи - НО НЕ БИВА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА СА СВЪРЗАНИ С БКП,ДС ...защото обективно погледнато БКП е на власт вече 67 години.Герб какви са според теб ?? бивши партийни секретари,агенти,внуци и внучки на министри на Тодор Живков,членове на БКП !!! НО ПАК КАЗВАМ - НЕ НАРОД А *** - това го е казал Славейков преди повече от 100 год., е все още важи
28
1
 
7
 
! Отговори
Пенсиониран съдия преди 11 години
Много голяма бройка, по мое време бяха 550 души в цялата страна, за 23 г. това са 2000 назначени допълнително.А що не питат какви болести се придобиват за толкова години работа - диабет , язва , хипертония, инфаркти ... Тоя президент и понятие си няма какво означава "съдия"
27
3
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
щом казваш че си *** и ***, няма да споря с тебе. кажи ти кой подкрепяш, като се събуди народа за кой ще гласува?
26
1
 
16
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Я да взема да попитам гербаджии - Какво става с цената на газта , нали обявихте че ще падне с 10 % - обаче не пада , не били подписали руснаците ???ама иначе побързахте да го обявите та за пореден път да замажете очите на тъпият БГ народ - обявихте го точно тогава когато обявихте че се повишава цената на тока с 10 %,както и стана де.... БГ НАРОДЪТ Е ***,*** И ОГРАНИЧЕН-но рано или късно ще се събуди