Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите

Президентът иска гласуващите за ВВС да бъдат свити до 500 души
Обновена: 4 юни 2012 14:26 | 4 юни 2012 14:26,
82
Плевнелиев държи за прозрачност на съдиите
Росен Плевнелиев в размисъл.Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев даде насоката по въпроса с кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет, след като заяви, че приоритет е изборът им да бъде прозрачен. 

Втората опция е да бъде въведен пряк вот.

Държавният глава смята, че е по-добре за всеки кандидат за член на ВСС да има подробна визитка. Да се знаят знаковите им дела. Какво е отсъждал, какво е имотното му състояние, кой го е номинирал и с какви мотиви.

Плевнелиев направи коментара по време на клетвата на назначената с негов указ за конституционен съдия Кети Маркова. 

Според Плевнелиев било по-добре, вместо в НДК да има 2500 души, които да гласуват пряко за спуснати в последния момент кандидатури за членове на ВСС, да упражнят правото си на вот  500 делегати.

Селекцията щяла да доведе до по-добър прочит на визитките на кандидатите.

По отношение на предложените промени в Закона за съдебната власт, които биха дали възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор, държавният глава се въздържа от коментар. Щял да изчака решението на депутатите в пленарната зала. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Роско, не се занимавай с глупости! Обещал си ми мой паметник в цял ръст, срещу този на летците! Гледай да го реализираш, преди прайда!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато човек си купува даже прасе се интересува да е от сой .За разлика от хората управниците ни имат автобиографии с едно общо начало .Сбледи има след 1989 година .Техните родители остават в сянка.Не му вярвам не защото не ми прилича на човек искал да стане президент.Това момченце направи милиончетатат много бързо .Сигурно не са негови щом се хвана за министерството и президентсвото ,макар и твърдящ други работи .Да си му бере дертовете Боко
23
1
 
7
 
! Отговори
Петя преди 11 години
И ние се надяваме на прозрачност от години,но тя винаги е само привидна...Недейте да шикалкавите, господин Президент...Това са неща,които никога няма да зависят от вас...
22
7
 
2
 
! Отговори
do Mariqna Davidova преди 11 години
ох горката сега ти прочетох коментарите. писала във фейса коментари за някоя красива абитуриентка и и блокирали фейса, терор и репресии милата хаха и нямала да гласува и това под статия за ВСС си го написала. ти си бъдещето на България мила. направо създавай партия и кани умните като тебе в нея
21
7
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
това че се чувстваш като теле може и да не е заради управниците
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 22 АМИ ТЕ СЪДИИТЕ СИ ГИ ЗНАЯТ, КОИ СА МЪРШИТЕ В СТАДОТО И ЗАТОВА ИСКАТ ЕДИН СЪДИЯ ЕДИН ГЛАС ! ПРОБЛЕМА Е ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ ИЗБРАНИ СВЕСТНИ А ТАКИВА КОИТО МОГАТ ДА МАНИПУЛИРАТ И ДА СИ СЕДЯТ МИРНО! ИНАЧЕ И БЕЗ ВИЗИТКИ НА КАНДИДАТИТЕ КОЙТО И СЪДИЯ ДА ПИТАШ ЗА ДАДЕН КАНДИДАТ МОЖЕ ДА ТИ ПОСОЧИ КАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛИСТ Е ЗАЩОТО МОЖЕ ДА МУ Е ЧЕЛ И МОТИВИ ДА ЗНАЕ ПО КОИ ДЕЛА СЕ Е ЯВЯВАЛ
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв Президент е този *** бре!? Назначения Президент! По манипулирани избори от тези нямаше! ГЕРБ в Кюстендил гризнаха дръвцето! Скоро и на национално ниво, а тези ги чака нов Народен съд, но този път не под диктовката на Великите сили, като предходния! Пазете се от гнева на търпеливите!
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Невзрачно човече! Трагедия!
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами колкото и да виете от злоба съвсем прав е президента"за всеки кандидат за член на ВСС да има подробна визитка. Да се знаят знаковите им дела. Какво е отсъждал, какво е имотното му състояние, кой го е номинирал и с какви мотиви."
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дали усеща, че е сред най- недолюбваните 5 в тая държава ?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевнелиев защо не се изкаже тогава и на изборите да избираме и партиите така с делегати, всеки с висше да може да гласува за 5 със средно образование? ДЕМОКРАЦИЯ Е КОГАТО СЕ ГЛАСУВА ОТ МНОЗИНСТВОТО ЕДИН ЧОВЕК ЕДИН ГЛАС! АЙДЕ ПАК НА ГЕРБ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПОДКРЕПЯ! - НЕЗАВИСИМИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
14
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
там е проблема точно, що да се самовъзпроизвежда, като можем да и вкараме наши другари и да контролираме отвътре ?
13
1
 
7
 
! Отговори
До Марияна преди 11 години
По-скоро гласувай за правилните хора, вместо да не гласуваш
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам, дали коментиращите досега са наясно, как се избираше досега ВСС!Очевидно не! :)Съдебната система е затворена самовъзпроизвеждаща се каста.11 от членовете и се избират от .. съдии и прокурори, а после се очква ВСС да 'наказва' същите?!Е, как ще стане това бе, другарки и другари!Това е разбирането за 'демократична' конституция от юридическите кадри на БКП, които я създадоха през 90'та.Докато това не се промени няма да има справедлива и енергична съдебна с-***.:)
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво ли е чувството цял народ да те плюе и да ти се присмива, а ти да си нахлузиш непукисткото шалче и да сричаш писани от други слова ?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а, тя вицето му го изпревари, даде си насоките преди него....ква прозрачност, кви 5 лв., със затворени очи ли беше докато Цветанов си пробутваше семейната дружка в СГС ? или закъсняла реакция ? ако е така, той докато разбере какво става, и ще се затрием
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плевня! Как е яйцето при папата:)))) Поне разсмя света с "интелекта" си:)))
8
2
 
17
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
Плевнелиев държи за прозрачност на съдиитеПРОЗРАЧНОСТ КАТО ПРИ ИЗБОРА НА СЕМЕЙНАТА ПРИЯТЕЛКА НА ЦЕЦКО В Софийски Градски Съд ЛИ???МутроБойко КАКВО ТИ КАЗА ДА ГОВОРИШ ДНЕС...Президентът иска гласуващите за ВВС да бъдат свити до 500 душиДОБРЕ ДЕ, ОТ ЕвроКомисията ЩО КАЗАХА, ЧЕ ИСКАТ ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ ДА ИМАТ ПРАВОТО ДА ГЛАСУВАТ, ЗА ДА НЕ СЕ МАНИПУЛИРА ИЗБОРА, ПЪК ТИ ИСКАШ САМО 500 ОТ ТЯХ ДА ИМАТ ПРАВОТО...ВЕЧЕ ХВАНАХТЕ ЛИ ПОЛОВИНАТА С ПРАВО НА ГЛАС???
7
1
 
17
 
! Отговори
тома неверни преди 11 години
Този ***,ако мълчи,повече ще печели.Пастирка ирландска бил,а?
6
1
 
15
 
! Отговори
Аро преди 11 години
Боко и Цвъцко му шепнат в ухото.