Ядрената част на VII блок може да бъде строена само от Русия

Отстъпката за руския газ е от 1 април независимо кога ще се подпише споразумението
5 юни 2012 17:00, Елка Василева
44
Ядрената част на VII блок може да бъде строена само от Русия
Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е с почти готовия реактор, който имаме за АЕЦ "Белене", каза Добрев. Той повтори, че този готов реактор предопределя строителството на ядрения остров в Седми блок на АЕЦ "Козлодуй "с технологии и експертиза на Атомстройекспорт и Росатом.

Още по темата

По думите на министъра ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от двете компании, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

По-рано днес заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза в Москва, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

„От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

Във връзка с цената на природния газ Добрев каза, че е договорено намаление с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“, каза още днес Добрев.

Трябва да уточним всички отворени въпроси с руската страна с подписването на споразумението до 15 ноември, каза Добрев. По думите му отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение кога ще се подпише споразумението.

Попитан дали се очаква намаление на цените на природния газ и парното със задна дата, Добрев каза, че общата отстъпка е между 115 и 120 милиона долара и в момента, в който тя стане факт, допълнителните споразумения ще бъдат представени на регулатора. Той от своя страна ще прецени дали намалението в цените у нас ще стане за бъдещ период от време или ще е със задна дата, посочи Добрев.

Той потвърди, че "Южен поток" е приоритетен за страната ни, защото ще носи печалба. Колкото повече газопроводи минават през нашата територия, толкова по-големи са приходите, които получаваме, коментира министърът. От транзитната система в България получаваме повече от 100 милиона лева, отбеляза Добрев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като газа поевтинява от 1 април(първоаприлски) защо цената на парното се увеличава? Циркаджии!
10
2
 
19
 
! Отговори
гласоподавател преди 11 години
Където и да ходите на батко си Владимир на килимчето ще стъпите, ще стъпите, а и ще пеете, ще пеете и ще си плащате, защото сте прости, избирате по-прости от вас да ви управляват и естествено ще си плащате за простотията... Това е Божията справедливост! От 01.04.2012 г. се намалява цената на газа поне с около 11 %, а от 01.07.2012 г. цената му в България ще "падне" отново нагоре, защото ние от герб сме прости, но винаги някой друг ни плаща сметката и какво стана с парите за с. Бисер, къде са?
9
0
 
4
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 11 години
Влакът в почти целия свят го кара ''богоизбраното'' племе, а то действа най-вече от ''страната на неограничените възможности'', но понякога дори и то трябва да се съобразява с противниците си!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И що стана ся - нъл уж диверсификация, тва онва там ненам си кво, скъпи били руските неща и един куп простотии и ала бала:)) Било скъпо да се направи електропровод до готова площадка, ама не било скъпо да се разбие готова площадка и да се направи нова и газопровод и отделно електропровод за газова централа на Белене. Ама то всъщност не било скъпо и АЕЦ да се строи там и било изгодно, ама само за частник, не и за държавата.....Циркаджии и тикви КУХИ!!!
7
1
 
6
 
! Отговори
до 8 от славянин преди 11 години
Набуко няма да го бъде дори и без Южен поток, OMV и BP се отказаха от участие в него определяйки го като икономически нерентабилен, а и Турция предпочита TANAP вместо него!
6
5
 
4
 
! Отговори
набуко или южен... преди 11 години
Всички знаят,че "Южен поток"е конкурентен на "Набуко".Двата газопровода не могат да съществуват едновременно.Ще спечели този,който бъде построен по-рано.Русия огъва ръцете на БГ и бърза да го построи преди новите нормативи,които се очаква да приеме скоро ЕС,и които не са в полза на рекетьора "Газпром".България е тази която може да поставя условия за цената на газа,а не Русия.После коя е гаранцията,че руснаците няма едностранно да променят тази цена,както вече са го правили?!
5
8
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
4 ЯсенА когато сме с Русия сме със свалени *** и не ни дават да ги вдигаме...
4
2
 
12
 
! Отговори
Багер преди 11 години
ОТИ ГИ РУЧАХТЕ ЖАБЕТАТА ТОХАВА??? АМАН ОТ ТИКВЕНСКИ МСДИИНИ ЦИРКОВЕ!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Добрев отново не си в час. Росатом е шапката на всички фирми занимаващи се с ядрена енергетика. Или журналистчето което дава дезинформацията не е в час. Като строителство са неразделни и ще се изпълняват от един главен изпълнител. Що ли си губя времето да ви ограмотявам. За вас е важно да манипулирате човешкия материал.
2
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Делянчо, моето момче... - дайте го даром тоя самовар на Уго или на Чик Чи Рик!!!...
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво става бе гербери, нали ще строите седми блок интернационално.Нали можете без Русия бе тикви.