Ще избираме лекар само чрез частен здравен фонд

Първо ще отпадане изборът на екип за родилки
Обновена: 5 юни 2012 11:25 | 5 юни 2012 11:25,
45
Ще избираме лекар само чрез частен здравен фонд
Снимка: БТА

Изборът на лекар или екип в бъдеще ще е възможно само за тези пациенти, които се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга, заяви в интервю за БТА здравният министър Десислава Атанасова.

Тя ще предложи промяна в нормативната уредба така, че да се елиминира настоящата практика здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който не познава.

„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти“, посочи министърът на здравеопазването.

Според здравния министър е изключително важно е да се разбере от цялото общество, че здравното осигуряване е законово задължение и тези, които не си плащат вноските са в нарушение. „Неплащането на осигуровките намалява постъпленията на приходи в бюджета на здравната каса, а по-големият процент здравноосигурени лица означава повече пари в бюджета на касата и съответно - по-добро финансиране и по-добро качество на здравните услуги“, обясни Атанасова.

Наскоро Министерският съвет прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание. С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство.

„Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи“, коментира здравният министър.

Според Атанасова не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не. В България, както и в повечето страни от ЕС, функционира солидарна система за здравно осигуряване - плащат всички, а ползват тези, които имат нужда, посочи министърът.

Здравнонеосигурените лица най-общо се делят на три основни групи. В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, във втората група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат. Третата група неосигурени са социално слабите хора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
6
 
! Отговори
еврипид преди 11 години
Безплатен обяд няма,здравеопазването струва пари и ако искаме да се подобри,трябва да сме готови да плащаме повече за това и да направи така,че парите да се изразходват честно и прозрачно,а това не може да стане със сегашната здравна каса,където никой не знае кой какво прави и кое колко струва и всеки краде колкото може.Трябва парите да отиват в частни каси,които да покриват разходите по лечението ни,иначе ни чака още по-лошо здравеопазване.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глей ти. Аз искам да си плащам само на частен фонд и да си избирам лекар. Става ли?
8
2
 
6
 
! Отговори
мими преди 11 години
Сега ще кажат, че тези които са неосигурени са пушачи
7
2
 
15
 
! Отговори
Стефка Стефанова преди 11 години
"ТРЕТАТА ГРУПА НЕОСИГУРЕНИ СА СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ ХОРА".Що за общество сме,след като в него има хора,които дори здравните си осигуровки не могат да платят?!Не, че не искат-НЕ МОГАТ...Кой УМНИК от всички властващи правителства на прословутия ПРЕХОД може да даде някакъв смислен отговор??? КОЙ?!?!/РИТОРИЧЕН ВЪПРОС/.
6
0
 
6
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
6TE SI IZBIRAME GROBI6TA SAMO S 4ASTEN ZDRAVEN FOND )))))))))))))UBIIICI ZATRIXTE NACIQTA
5
1
 
16
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Да почнем от доходите на министъра на здравеопазването...- ПРЕМАХНЕТЕ "ТАВАНА" НА ДОХОДИТЕ (2 000ЛВ.), ЗА КОИТО СЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ... - ОСВЕН ОТ ДОХОДИТЕ ОТ ТРУД УДЪРЖАЙТЕ ОСИГУРОВКИ И НА ЛИЧНИТЕ ДОХОДИ ОТ СОБСТВЕНОСТ...!!!И НАКРАЯ...:- УДЪРЖАЙТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И НА ЛИЧНИТЕ ДОХОДИ НАРЕЧЕНИ "СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ"...!!! ТЕЗИ ХОРА СЪЩО СЕ ЛЕКУВАТ...!!!- НА "ЗАПЛАТА" ОТ 240лв. УДЪРЖАТЕ ОСИГУРОВКИ, А ЗА "СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ" ОТ 700ЛВ НЕ УДЪРЖАТЕ... - ЗАЩО...???
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази *** се вписва идеално в състава на правителството. Най-накрая си намериха подходящ министър на здравеопазването. Само й вижте тъпата муцуна ! Същата като Моньо Пицата и Цв. Ами със осигуровките на *** как стоят нещата ?!
3
27
 
3
 
! Отговори
fleа преди 11 години
Време беше да сложим министър,който не е лекар и резултатите веднага се виждат,започнаха да падат цените на лекарствата,влезе в сила забраната за тютюнопушенето на закрито,а сега се премахва и плащането за избор на екип,това е което трябва да се прави,но досега лекарите си пълнеха гушките и хич не им пукаше за пациентите.
2
15
 
6
 
! Отговори
елена преди 11 години
Това трябваше да се въведе доста отдавна,но нали до сега здравните министри бяха все лекари и пазеха интереса на колегите си,а не този на пациентите,поздравления за смелостта на министъра.Който иска по-специално отношение и различни екстри да се осигурява във втори частен фонд и той да му покрива разходите за това.
1
4
 
26
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Тая е...нямам думи. Какви частни здравни фондове, ***? Нали ги закриваш с промени в Закона за здравното осигуряване, предложени лично от теб?