Губим 25 млрд. лева от сивата икономика

Има тиха война Дянков-Дончев кой да управлява европарите, смятат от БСП
7 юни 2012 13:23,
68
Губим 25 млрд. лева от сивата икономика
Корнелия Нинова Снимка: БТА

Според Европейската комисия сивата икономика в България е достигнала една трета от БВП, което означава, че от нея се губят 25 млрд. лева, алармираха на брифинг от левицата.

Поводът е оценката на ЕК за изпълнението на Конвергентната програма и на Националната програма за реформи на България.

Червената депутатка Корнелия Нинова посочи, че според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и данъчните измами. Нинова отбеляза, че в доклада фигурира и констатацията за прекалено много регулация и ниско качество на обслужване от държавната администрация.

Тя съобщи, че левицата заедно с ДПС ще внесе искане за парламентарен дебат по оценката на Европейската  комисия.

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента.  Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукция на инвестиции, които ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план, отбеляза той.

Още по темата
Орешарски посочи, че ЕК подчертава ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите. Той отбеляза, че според ЕК нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита.

Откакто ГЕРБ управлява досега, всеки ден по 420 души са останали без работа и всеки ден остават, заяви колегата му Драгомир Стойнев.

„Ние сме на първо място по спад на заетостта. Трайната безработица е най-висока в България. На първо място сме и по ръст на младежка безработица. 42% от българските семейства живеят в бедност. На първо място сме и по критерия работещи бедни“,  изреди той.

„ГЕРБ много се хвали с високото усвояване на европейските фондове. В доклада има критика, че все още темповете са бавни. Има тиха война между министрите Дянков и Дончев – кой точно да управлява европейските фондове”, отбеляза още Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
15
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
В природата нищо не се губи. Парите също не се губят, просто се движат по неведоми за държавата пътища.
9
7
 
17
 
! Отговори
mhm преди 11 години
Всички знаем кой държи сивата икономика - партията на другарката от снимката. То не беха стотици милиони спестени от акцизи от Винпром Пещера - хора на БСП, стотици милиони от Гриша Ганчев, Пловдивския панаир от най близкия на БСП - Гергов, и още стотици такива БСП олигарси
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Поставеният в договора за емитирането на дълга таван от 10% е напълно нереалистичен и никога няма да стигнем такава цена, обясни финансовият министър Симеон Дянков в парламента"А пък аз казвам че лихвата ще е точно 10%.Хайде да видим кой ще излезе прав.Банките не слагат току-така такива клаузи в договорите.Ако Пърдянков си говори на едно към как дойде то онези хора просто не са такива.
7
8
 
8
 
! Отговори
assyta преди 11 години
Поне 800 млн. лв са загубите за икономиката ни след отказа от АЕЦ Белене. Ако това не е тема за референдум-здраве му кажи
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Keф ти Дянков, кеф ти Дончев. Нали не е *** и камарадите й!!!!
5
7
 
10
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Личи си че комунистите са много на ясно, какви пари продължават да крадат от хората!
4
0
 
8
 
! Отговори
xj преди 11 години
Е, нЕма как да знаят от ЕК колко е "сивата ни икономика", независимо, ще могат да прихващат" движение на фин. потоци ...тя затова е "сива", защото не се знае какъв й е мащаба!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата губи, мутрите печелят
2
2
 
22
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
кои са тия "ние" дето губят по 25 милиарда лева?
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма коментар!