Сегашният ВСС ще може да избере новия главен прокурор

НС промени сроковете за избиране на обвинител №1
Обновена: 8 юни 2012 11:31 | 7 юни 2012 15:46,
13
Сегашният ВСС ще може да избере новия главен прокурор
Снимка: архив, Булфото

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да избере новия главен прокурор, реши парламентът при гласуването на промените в Закона за съдебната власт.

НС промени сроковете, в които се извършва процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

Процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичане на мандата.

По сегашния закон тя се откриваше не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. С гласуваните промени още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври, може да започне процедура по избор на нов обвинител №1.

Още по темата

"Тези текстове са конюнктурни и целта им е този ВСС да избере "тримата големи" в съдебната власт, чиито мандат изтича съвсем скоро", възрази червеният депутат Янаки Стоилов.

Колегата му Любен Корнезов директно попита дали този състав на ВСС ще избира новият главен прокурор.

Искра Фидосова от ГЕРБ обаче обясни, че направеното предложение не е конюнктурно, а се предлага нова процедура, изискваща по-продължително време. Това ще даде възможност за прозрачност, посочи тя.

От ДПС пък смятат, че се залага възможността изборът да бъде извършен от два различни състава на ВСС.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма против изборът на нов обвинител №1 в държавата да бъде изтеглен напред във времето, но пък призова наследникът му да бъде избран от онзи ВСС, който има легитимността да работи в следващите пет години.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която преди това беше министър на правосъдието, вече обяви, че не е добра идея настоящият Висш съдебен съвет да избере нов главен прокурор.

ВСС няма да бъде избиран пряко от гилдията, реши още парламентът. Членовете на съвета ще се избират не по-късно от един месец преди изтичането на мандата.

Кандидатите за членове на ВСС ще трябва да представят декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си.

Парламентът прие изборът за членове на Висшия съдебен съвет да се извърши до 28 септември 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зная за всички останали, но на мен лично ми писна да чета неграмотно написани новини - като се почне от заглавието и се продължи със съдържанието. Май вече ме изгубиха от dnes.bg - не съм на мнение, че трябва да се дават пари на некадърници.
9
0
 
0
 
! Отговори
До ТЕО преди 11 години
чети внимателно приятел ;) никъв гард не е свалил бойко ;) виж че първо ще се избере ВСС и после ще се избира ВКС , ВАС и главен прокурор ;) Бойко сега ще издуха всички червени червей от съда ! ;) Браво време беше да влезе такъв закон!"ВСС няма да бъде избиран пряко от гилдията, реши още парламентът. Членовете на съвета ще се избират не по-късно от един месец преди изтичането на мандата.Кандидатите за членове на ВСС ще трябва да представят декларация за имотното си състояние и произхода на.."
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, те тези са никому ненужни. И с тях и без тях, престъпниците си пъплят свободно по улиците. Това там е някаква пародия и срам за цяла България. Ако човек има себеуважение и чиста душа никога не би се излагал по този начин. За съжаление хората вече гледат с погнуса на тази институция.
7
0
 
1
 
! Отговори
Калинка преди 11 години
Спешно се търси нов главен прокурор. Условия: да е дъщеря на пожарникар, името да започва с К и да завършва на ..инка, да представи фалшива диплома за Висше образование.
6
0
 
3
 
! Отговори
ДОКАЗАНО преди 11 години
От Бг-Съд. система ,нищо не става ,вече 23г.,.....все това доказват !Да се смени всичко с нови --лица!
5
0
 
6
 
! Отговори
teo преди 11 години
Бойко, Цецо и Деяна, БРАВО НА ВАС !!! ДАВАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА СЕГАШНИТЕ КОРУМПИРАНИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ СЪДИИ ОТ ВСС ДА СИ ИЗБЕРАТ СВОЙ ЧЕРВЕН ГЛАВЕН ПРОКУРОР, КАКЪВТО Е СЕГАШНИЯТ БОРИС ВЕЛЧЕВ, КОЙТО МНОГО ХИТРО И ТАКТИЧНО ВИ ЗАБЛУЖДАВАШЕ, ЧЕ Е ЧЕСТЕН, КОРЕКТЕН И ЛОЯЛЕН И СЪЩИЯ СЕ ПОЖЕРТВА С ПО-РАННА СМЯНА ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН ОТ НЕГОВ ЧЕРВЕН , КОРУМПИРАН МАГИСТРАТ!!! Бойко, защо свали гарда и се предаде на КОРУМПИРАНИТЕ МАГИСТРАТИ, ЗАЩО????
4
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Не са комунисите - охранителите им са ! И пак са наши хора ;-)
3
0
 
2
 
! Отговори
гербер преди 11 години
Кат' си пее Брюксел - кой ли му пука? Важното е да е "наше момче"!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами той новият ще е същият като стария - морално деградирал, безполезен и корумпиран алкохолик.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здраве да е!Всеки ден се гаврят с народа че още една подигравка ли няма да преглътнем?!?!"Правосъдието" и "политиците" ,няма да оправят България...ще продължат да ни мачкат,докато стадото само блее!